|
|
---|---|
cinek193 | Post #1 Ocena: 0 2014-05-19 23:50:07 (11 lat temu) |
Z nami od: 19-05-2014 Skąd: south |
Witam Serdecznie. Mam pewien problem którego sam nie rozwiąże in potrzebuje pomocy. Mianowicie chodzi mi o zwrot podatku i jak się do tego zabrać a kolejna rzecz to co należałoby zrobić w wypadku zjazdu na stale do Pl. A wiec od poczatku : do UK przyjechałem w tym roku dokładnie to w lutym. W lutym również zacząłem prace. Pracowalem dwa dni przez pewna agencje ale praca okazała się za ciężką dla mnie. Potem pracowalem również przez 2 dni dla innej agencji. Z tego co wiem to było to prowadzone w stylu samo zatrudnienia. Od 3 marca pracuje w obecnej firmie. Sytuacja wygląda tak, ze około 14 czerwca koncze życie w UK i wracam do Polski. I teraz moje pytania czy jest szansa na zwrot podatku ? Osobiście cały czas mam ściąganych podatek ale z tego co obliczylem do nie przekrocze kwoty wolnej od podatku i będzie należał mi się cały zwrot podatku ? Na obecna chwile dostałem P60 ale to za zeszły rok podatkowy i jak dobrze rozumiem po odejściu z pracy powinienem dostać P45 ? Jeśli tak to ile czasu ma pracodawca na wystawienie go i czy może być w formie elektronicznej ? No i jak się zabrać do tego zwrotu podatku ! Będzie to moje pierwsze rozliczenie w UK wiec chyba muszę wypełnić P86 jaki i 85 z racji ze koncze prace i wracam do Polski ? Proszę o jakieś rady bo ten temat jest trochę zagmatwany dla mnie
|
Adacymru | Post #2 Ocena: 0 2014-05-20 00:26:31 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Zwrot podatku - to jeden z czestych tematow na forum, przegladnij forum.
1- jesli byl czas samozatrudnienia i jestes zarejestrowany, to musisz sie rozliczyc z tego z urzedem (sam, albo przez biuro/ksiegowego) 2- http://www.listentotaxman.com/
Ada
|
cinek193 | Post #3 Ocena: 0 2014-05-20 09:03:11 (11 lat temu) |
Z nami od: 19-05-2014 Skąd: south |
Z tym samozatrudnieniem to było tak, ze agencja pracy miała umowę z jakims biurem podatkowym into biuro robi wszystko za mnie. Z tego co wiem to rozlicza się ze mną itp. A na obecna chwile pracuje juz normalnien.
|
|