MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Income Tax - coś nie tak

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

mawlo89

Post #1 Ocena: 0

2014-04-30 22:49:21 (11 lat temu)

mawlo89

Mężczyzna

Z nami od: 30-04-2014

Mam takie pytanie, gdyż po dzisiejszym dniu wypłaty nieco zgorszył mi się humor...

Otóż jestem w UK 3 miesiąc. Do tej pory pracowałem tymczasowo za min. krajowe poprzez biuro pracy tymczasowej, gdzie dostawałem wypłatę co tydzień (od razy wspomnę, że nie odciągają mi podatku).
Od 27 marca dostałem kontrakt na 24h/tyg w jednej z firm ale pracuję po 32-40h/tyg. Wypłaty są zawsze ostatniego dnia miesiąca, gdzie powiedziano mi, że za te 3 dni marca dostanę wypłatę łącznie z kwietniem. Z tym, że po miesiącu dostaję wypłatę za te 24h/tyg, a nadgodziny są płatne razem z miesiącem następnym.

I tu moje pytania:
1) Czy to wszystko jest zgodne z prawem? m.in. ta płaca za marzec i wypłata nadgodzin w następnym miesiącu
2) Czy podatek w moim wypadku wynosi 20%? Bo po przelewie bankowym wnioskuję, że odciągnięto mi znacznie więcej...
3) Czy to, że jednocześnie pracuję bezpośrednio w firmie i w innej poprzez biuro pracy tymczasowej powoduje odciągnięcie większego podatku lub jakieś inne koszty? Bo z tego co się orientowałem to nie.

W sumie łącznie wyszło mi 156h pracy w tej firmie. Dodatkowo dorabiałem po 1-2 dni w tygodniu dalej poprzez biuro pracy tymczasowej w innej firmie.

Będę bardzo wdzięczny za konstruktywną odpowiedź.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #2 Ocena: 0

2014-04-30 22:59:17 (11 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Nie tylko podatek dochodowy musisz odliczyc, ale rowniez skladki NI.
Ada

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2014-05-01 06:22:47 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

W pierwszej firmie powinienes miec kod podatkowy 1000L, w agencji bedziesz mial pewnie BR czy jak tam oznaczaja emergency tax. Sprawdz swoj payslip.

Nadgodziny platne w kolejnym miesiacu - mozliwe jak najbardziej.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Lucy_J

Post #4 Ocena: 0

2014-05-01 07:24:08 (11 lat temu)

Lucy_J

Kobieta

Z nami od: 16-11-2012

co do nadgodzin platnych miesiac pozniej to potwierdzam ze sie zdarza np u mnie :)

Do góry stronyOffline

kardam

Post #5 Ocena: 0

2014-05-01 08:02:08 (11 lat temu)

kardam

Kobieta

Z nami od: 04-07-2013

Na temat tego co, kiedy i jak masz płatne powinieneś mieć w Hand Book bądź podobnie brzmiącej książce. Mój mąż np dostaje wypłatę 25 dnia każdego miesiąca i jest to podstawa za dany, cały miesiąc plus wszelkie dodatki (zmianowe, premie, nadgodziny itp) za poprzedni miesiąc. Zapewne Ty masz podobnie. Co do podatku to tak jak wyżej dziewczyny napisały.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,