|
|
---|---|
asiek549 | Post #1 Ocena: 0 2014-04-28 19:33:14 (11 lat temu) |
Z nami od: 07-02-2014 Skąd: Stradford |
Witam.
W 2013 roku mąż pracował przez 3 miesiące w Polsce, a od połowy sierpnia do chwili obecnej w Anglii. W skarbówce kazali mu rozliczyć się z dochodów polsko -angielskich w Polsce i musiał dopłacić podatek. Księgowa wspomniała że może ubiegać się o zwrot podatku w Anglii. Kiedy ma tam złożyć takie rozliczenie??? Który rok będzie brany pod uwagę do rozliczenia?????? Z góry dziękuję za odpowiedzi bo jesteśmy zieloni w tej tematyce. |
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2014-04-28 19:46:27 (11 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Ubiegac to mozna sie o zwrot nadplaty podatku, a nie zwrot podatku.
Carpe diem.
|
kardam | Post #3 Ocena: 0 2014-04-28 20:40:35 (11 lat temu) |
Z nami od: 04-07-2013 Skąd: North East |
Richmond - skoro rozliczył dochód zarówno polski jak i angielski w Polsce, to angielski podatek w Anglii powinien zostać mu zwrócony. Przecież istnieje od 2006 roku umowa między Anglią a Polską o unikaniu podwójnego opodatkowania.
Wykaz umów o unikaniu podwójnego opodatkowania. Wedługtej umowy podatek dochodowy powinien zostać zapłacony tam, gdzie ma stałe zamieszkanie, a jeśli asiek twój mąż ma stałe zamieszkanie w obu krajach, tam gdzie ma główny ośrodek interesów życiowych. Jeśli piszesz, że mąż pracuje od sierpnia po dziś dzień w UK to rozumiem, że tutaj na stałe mieszka, a skoro tutaj na stałe mieszka, to tutaj powinien zapłacić podatek dochodowy. Nie rozumiem dlaczego podatek od dochodów z UK został zapłacony w Polsce ![]() Ja jak przyjeżdżałam do Anglii z dochodów uzyskanych w Polsce rozliczałam się w Polsce, ponieważ w momencie ich uzyskiwania mieszkałam na terenie Polski. A z dochodów uzyskanych w Anglii rozliczałam się w Anglii, bo w momencie uzyskiwania ich mieszkałam na stałe w Anglii. Nawet w tej sprawie dzwoniłam do US i oni to potwierdzili. [ Ostatnio edytowany przez: kardam 28-04-2014 21:05 ] |
Richmond | Post #4 Ocena: 0 2014-04-28 21:31:15 (11 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Jak ktos pracowal w obu krajach w roku kalendarzowym, to w PL deklaruje sie dochody z UK w celu wyznaczenia wlasciwego progu podatkowego. Jak ktos wskoczy wtedy w wyzszy prog, to doplaca roznice, ale tych od tych polskich dochodow. Wiec da facto nie placi podatku dwa razy.
HMRC nie obchodzi co on rozliczyl w PL i nic zwracac mu nie bedzie z tego tytulu. Co najwyzej moga oddac mu ewentualna nadplate podatku z UK, jesli taka byla. Informacje w pierwszym poscie sa tak nieprecyzyjne, ze mozemy wrozyc z fusow co maz zaplacil, a co nie. A po rzetelne informacje proponuje udac sie do doradcy podatkowego, bo my mozemy pisac sobie tu 10 roznych teorii. Skoro ksiegowa udziela porad, to niech udziela ich precyzyjnie, a nie ze cos gdzies dzwoni. PIerwszy lepszy link z Google: http://www.bankier.pl/wiadomosc/Jak-rozliczyc-sie-z-pracy-w-Polsce-i-w-Wielkiej-Brytanii-2766088.html Carpe diem.
|
Post #5 Ocena: 0 2014-04-28 21:59:35 (11 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
asiek549 | Post #6 Ocena: 0 2014-04-29 07:35:19 (11 lat temu) |
Z nami od: 07-02-2014 Skąd: Stradford |
Dziękuję za odpowiedzi.
|