MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zwrot podatku

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Lukaszkrk

Post #1 Ocena: 0

2014-04-06 16:50:23 (11 lat temu)

Lukaszkrk

Mężczyzna

Z nami od: 06-04-2014

Witam wszystkich, mam parę pytań, mam nadzieję że jest ktoś w stanie pomóc :) pracuję w Szkocji od Października 2013 (praca na umowę, żadne self-e.), jako że nie przekroczyłem kwoty 9440f przysługuje mi zwrot podatku (przynajmniej tak wywnioskowałem), tyle że nie za bardzo wiem jak się do tego zabrać, zdążyłem wyczytać że nie jest to skomplikowana sprawa, czy muszę wypełniać jakieś zeznania lub pisać jakieś pismo do urzędu, czy wystarczy wysłać P60 do HMRC i oni wyliczą wszystko?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

radzik77

Post #2 Ocena: 0

2014-04-06 17:49:37 (11 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Upewnij sie tylko ze na P60 masz faktycznie pobrany podatek. Czasami zwracaja pobrany podatek przy miesiecznych wyplatach.

Wtedy napisz kawalek listu, ze nie pracowales pelnego roku podatkowego i sadzisz iz nalezy Ci sie zwrot. Zalacz P60 i wyslij do HMRC. W ciagu kilku tyg/m-cy, roznie to bywa, przysla Ci list z decyzja a nastepnie czek (jesli nadplaciles)

[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 06-04-2014 17:59 ]

Do góry stronyOffline

Lukaszkrk

Post #3 Ocena: 0

2014-04-06 18:22:14 (11 lat temu)

Lukaszkrk

Mężczyzna

Z nami od: 06-04-2014

Dzięki wielkie, podatek mam pobrany bo jest wykazany na payslipie, mogę w tym liście napisać info że proszę o przelew na konto tak? i ostatnie pytanie, właściwy dla mnie urząd to ten z którego przyszło New tax ref.? (tyle że przyszło z Cardiff), czy po prostu ten z Aberdeen?

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #4 Ocena: 0

2014-04-06 18:48:10 (11 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Cytat:

2014-04-06 18:22:14, Lukaszkrk napisał(a):
Dzięki wielkie, podatek mam pobrany bo jest wykazany na payslipie, mogę w tym liście napisać info że proszę o przelew na konto tak? i ostatnie pytanie, właściwy dla mnie urząd to ten z którego przyszło New tax ref.? (tyle że przyszło z Cardiff), czy po prostu ten z Aberdeen?

Nie wiem czy z robia przelew na konto. Wysylaja czek z okresem waznosci do zrealizowania 6m-cy.
Wlasciwy urzad to ten na P60.

Do góry stronyOffline

podomka

Post #5 Ocena: 0

2014-04-08 22:55:30 (11 lat temu)

podomka

Kobieta

Z nami od: 08-04-2014

A ja mam inne pytanie.

Pracuję w barze i każdy mi mówi, łącznie z szefem, że muszę do HMRC zgłosić że dostaje napiwki. "Declare your tips". No to jak mam to zrobić? Wypełnic self assesment czy co? Czy tez napisac list do nich jak przy claim tax refund?
Chcę w sumie i wysłać list o tax refund i chcę zgłosić napiwki. Da się to zrobić za jednych zamachem?

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,