|
---|---|
greg1990 | Post #1 Ocena: 0 2014-03-21 19:25:42 (11 lat temu) |
Z nami od: 04-03-2014 Skąd: Stoke On Trent |
Witam, czytam i czytam i nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Miesiąc temu przyleciałem do Anglii, po czym umówiłem się na wizytę przez Job Centre Plus o przyznanie numeru NIN. W tym czasie znalazłem również pracę przez agencję. Pracuję już 2 tygodnie bez numeru NIN. Dziś, po miesiącu przyszło pismo z HM Revenue Customs. Na piśmie są numery Tax Reference, oraz Insurance Number oraz : Your tax code for the year from Assist will use this tax code to take the right tax from the amount they pay you. It is important that you check the information is correct. If it is you don't need to contact us. If you tax code is wrong you could pay too much or too little rax. Please keep your coding notice, you may need it if we send you a tax return. Asist will use code br for tax this year. This means you will pay tax at 20% on your income from assist. Nie powinienem dostać osobnego listu z samym kodem insurance number ? O NIN staraliśmy się zanim podjeliśmy pracę, skąd zatem w liście dane agencji itp ? Czy ten list oznacza, że NIN został nam już przyznany ? Problem jest też w tym, że w liście dziewczyny przed jej imieniem i nazwiskiem jest MR zamiast MRS, jak na kobietę przystało. Prosiłbym bardzo o jakieś sprostowanie. |
kaz59 | Post #2 Ocena: 0 2014-03-21 19:44:03 (11 lat temu) |
Z nami od: 27-07-2006 Skąd: Crewe |
coś im się pewnie "pomerdało" i trzeba zadzwonic do nich .
|
Post #3 Ocena: 0 2014-03-21 19:46:07 (11 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
zealot | Post #4 Ocena: 0 2014-03-21 20:14:39 (11 lat temu) |
Z nami od: 18-06-2011 Skąd: Wigan |
Jeżeli nie masz jeszcze nadanego numeru national insurance to pracodawcy oraz revenue używają czasami "tymczasowego numeru", zaczyna się on od TN, później jest 6 cyferek określających datę urodzenia i ostatnia litera określająca płeć. Czy tak wygląda twój numer w tym liście który masz z revenue?
Jak zostanie przyznany ci "Poprawny numer" to dostaniesz list potwierdzający nadanie numeru. Ten list który dostałeś teraz to tylko list mówiący o tym jaki podatek będziesz płacił w najbliższym czasie. Z tego co widzę masz tam kod BR, czyli najwyższy podatek będziesz płacić. Ten problem też wkrótce będziesz musiał rozwiązać, dzwoniąc do revenue. |
greg1990 | Post #5 Ocena: 0 2014-03-21 21:30:53 (11 lat temu) |
Witam,
mordkowa - dostałem i insurance number jak i numer rozliczenia podatkowego w jednym piśmie. zealot - national insurance number nie ma formy takiej jak przedstawiłeś. Jest w formie CC L C CC CC C- cyfra L - litera czyli ma tylko jedną literę na 3 pozycji, i cyferek spokrewnionych z moją datą urodzenia nie ma w tym numerze. Cały czas czekałem na numer ( ponad 3 tygodnie od spotkania w Job Center Plus ) , dziś w końcu przyszedł jednak nie jestem pewien, czy przyszło to na co czekałem i stąd ten post.. Odnośnie mojego kodu to dostałem kod BR 20%. Jednak z tym nie problem, ponieważ czytałem, że można się z tego rozliczyć. Więc to może zostać. Chyba że znacie lepsze rozwiązanie... No i co z tym, że kobiecie pomylili płeć i zamiast MRS ma MR ? Czy w NIN jest problem z zmianą tego ? P.S Nazwa dokumentu na górze to : PAYE Coding Notice. |
|
|
karjo1 | Post #6 Ocena: 0 2014-03-21 21:35:43 (11 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Mrs tylko, jesli jest mezatka, mozesz wyjasnic telefonicznie.
Numeru tymczasowego w formie podanej przez Zealot niem ajuz od ladnych paru lat. Bodajze juz tez nie wydaja plastikowej karty, tylko papier z numerem, ktorego trzeba pilnowac, bo wydanie jest tylko jednorazowe. Byc moze na liscie jest juz wlasciwy NINo. |
greg1990 | Post #7 Ocena: 0 2014-03-21 21:41:51 (11 lat temu) |
A jak nie jest mężatka to ?
Że papier trzeba pilnować,że być może jest to właściwy numer, że nie wydają ponownie numeru NIN to wszystko wiem. Sporo o tym czytałem, nic jednak nie ma konkretniejszego w moim temacie. |
karjo1 | Post #8 Ocena: 0 2014-03-21 21:46:12 (11 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Ms dla panny.
O reszte po prostu zadzwon i sie zapytaj. Na forum bedzie gdybanie i wrozenie z fusow ![]() |
greg1990 | Post #9 Ocena: 0 2014-03-21 21:47:19 (11 lat temu) |
Sęk w tym, że z językiem nie ma biegle...
A co dopiero w takich sprawach. |
zealot | Post #10 Ocena: 0 2014-03-21 22:43:58 (11 lat temu) |
Z nami od: 18-06-2011 Skąd: Wigan |
Greg1990 - tak czy inaczej, wygląda mi na to że nie masz jeszcze prawidłowo nadanego numeru. Prawidłowy format to np: QQ123456A, czyli dwie litery, sześć cyfr i jedna litera.
http://www.hmrc.gov.uk/manuals/nimmanual/nim39110.htm Kod podatkowy warto zmienić. Owszem nadpłacony podatek jesteś w stanie odzyskać, ale lepiej jest płacić od razu dobrą kwotę podatku, aby nie było nadpłat ani niedopłat. Generalnie żeby zmienić kod podatkowy trzeba dzwonić do revenue. Jeśli twój angielski nie jest najlepszy to jest teraz opcja wypełnienia formularza on-line(jeśli tak będzie lepiej): https://online.hmrc.gov.uk/shortforms/form/P2?dept-name=&sub-dept-name=&location=43&origin=http://www.hmrc.gov.uk Ale zanim się skontaktujesz w sprawie przyznania poprawnego kodu podatkowego to zaczekaj na nadanie numeru National Insurance [ Ostatnio edytowany przez: zealot 21-03-2014 22:44 ] |