Jestem nowym użytkownikiem, nieco zielonym sprawach formalności w UK zatem proszę o pomoc bez jakiegoś nabijania się. Z góry dziękuję.
Otóż... 29go września 2013r. podjąłem pracę w Anglii. 3go stycznia 2014r. ją zakańczam, a ostatnią wypłatę mam dostać z 9go na 10go stycznia 2014r. Od samego początku moim kodem podatkowym był kod "BR/X". Z tego co się wstępnie zorientowałem przysługuje mi cały zwrot co do funta, a nazbierało się tego pewnie około 1000 funtów. Problem w tym, że nie mam pojęcia jak się za to zabrać, od czego zacząć i jak załatwić wszystkie formalności z tym związane. Obiło mi się o uszy, że po odebraniu P45 muszę wybrać się z tym do Tax'u. Prosiłbym o wytłumaczenie nieco dokładniejsze.
Zaznaczę jeszcze, że przyjeżdżając do UK nie zakładałem swojego konta w banku, ponieważ nie było kiedy, bo ciągle praca, a później już się jakoś odechciało

Kolejnymi z moich pytań są - czy należący mi się zwrot mogą mi przelać na to konto siostry? Nie będzie żadnego problemu z tym?
A może jakiś czek? Czy siostra mogłaby zrealizować czek w moim imieniu gdyby mnie już nie było w UK?
Ostatnią kwestią jest pytanie, czy można się ubiegać o zwrot National Insurance? Tam również zebrało się kilkaset funtów, które zawsze by się przydały na drobne zakupy

Pozdrawiam i liczę na treściwe odpowiedzi.