MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Serdeczna prośba odnośnie zwrotów.

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

PanNowyJan

Post #1 Ocena: 0

2013-12-29 00:19:52 (12 lat temu)

PanNowyJan

Mężczyzna

Z nami od: 29-12-2013

Witam serdecznie forumowiczów.

Jestem nowym użytkownikiem, nieco zielonym sprawach formalności w UK zatem proszę o pomoc bez jakiegoś nabijania się. Z góry dziękuję.

Otóż... 29go września 2013r. podjąłem pracę w Anglii. 3go stycznia 2014r. ją zakańczam, a ostatnią wypłatę mam dostać z 9go na 10go stycznia 2014r. Od samego początku moim kodem podatkowym był kod "BR/X". Z tego co się wstępnie zorientowałem przysługuje mi cały zwrot co do funta, a nazbierało się tego pewnie około 1000 funtów. Problem w tym, że nie mam pojęcia jak się za to zabrać, od czego zacząć i jak załatwić wszystkie formalności z tym związane. Obiło mi się o uszy, że po odebraniu P45 muszę wybrać się z tym do Tax'u. Prosiłbym o wytłumaczenie nieco dokładniejsze.

Zaznaczę jeszcze, że przyjeżdżając do UK nie zakładałem swojego konta w banku, ponieważ nie było kiedy, bo ciągle praca, a później już się jakoś odechciało :). Wszystkie wypłaty przychodziły na konto mojej siostry, która nie korzysta z jednego z kont i dała mi do niego kartę, papiery, etc. Adresy i tak dalej oczywiście aktualne, no i rzecz jasna - brak jakichkolwiek zadłużeń/obciążeń...

Kolejnymi z moich pytań są - czy należący mi się zwrot mogą mi przelać na to konto siostry? Nie będzie żadnego problemu z tym?
A może jakiś czek? Czy siostra mogłaby zrealizować czek w moim imieniu gdyby mnie już nie było w UK?

Ostatnią kwestią jest pytanie, czy można się ubiegać o zwrot National Insurance? Tam również zebrało się kilkaset funtów, które zawsze by się przydały na drobne zakupy :).

Pozdrawiam i liczę na treściwe odpowiedzi.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

autor65

Post #2 Ocena: 0

2013-12-29 00:24:56 (12 lat temu)

autor65

Mężczyzna

Z nami od: 02-08-2010

wybacz ale ja myślałem, ze chodzi ci o zwroty.....grzecznosciowe
człowiek się zmienia za ...granicą

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Dwunasty

Post #3 Ocena: 0

2013-12-29 00:28:51 (12 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Najprostsza metoda jest po uzyskaniu końcowego rozliczenia telefon do urzędu podatkowego. Podajesz swój NIN i uzyskane przychody oraz zapłacony podatek i otrzymujesz (po zakończeniu roku podatkowego) przelew lub czek. Jeśli podasz adres w Polsce to bedzie to czek.

PS.siostra może zanieść czek ale do Twojego banku. Tak jest najłatwiej.
Podaj adres do korespondencji siostry, nie zamykaj konta, siostra zaniesie czek a jak zostawisz siostrze kartę to wypłaci ci pieniądze z bankomatu i prześle do Polski
No chyba ze to zła siostra:)

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,