Jak będziesz miał dobrego księgowego powinieneś płacić ok. 15-18 %. Żona współudziałowiec albo zatrudniona przez ciebie , dywidendy, sztuczki z Vatem ( o ile będziesz go płacił – powyżej 70k rocznie jak dobrze pamiętam ) no i dużo odpisów ( poczynając od wynajęcia domu który może służyć Ci jako biuro itp). Dobry księgowy potrafi zarobić na siebie z nawiązka a Tobie pozwoli skupić się na pracy i 0 papierkowej roboty. Potrafi tez pomoc w innych sprawach często dla innych nieosiągalnych.
Miałem sytuacje gdy podpisując jeden z kontraktów ( w sumie kilkanaście stron) nie spostrzegłem ,ze rate jest z Vatem a nie bez jak było mówione wcześniej. Teoretycznie po kilku miesiącach kilka –kilkanaście tysięcy w plecy. Zgłosiłem agencji jak tylko się zorientowałem. Zaczęły się przepychanki miedzy agencja a zakładem pracy.
Księgowy załatwił sprawę paroma telefonami argumentując , ze nigdy nie pracowałbym za taka stawkę , jest poniżej średniej stawki rynkowej za taka prace i zostałem nieuczciwie wmanewrowany w umowę
Poniżej email podsumowujący:
This should sort out payment for you Cezary
Please if you have any more trouble with these agencies or any payment come to me first;
they tend to act much quicker when I get involved, whether its me being a
qualified accountant or that I mention HMRC rules on witholding payments .
I am here to ensure you don't get ripped off.
Regards,
Today is the oldest you have ever been and the youngest you will ever be so enjoy the day as best as you can