MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wysokość podatku

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Richmond

Post #1 Ocena: 0

2013-12-16 10:00:37 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Pierwsze lepsze strony z wyszukiwarki, ktore opisuja jak placic sobie dywidendy:

http://www.capricaonline.co.uk/guides/timing-of-dividend-payments/

http://www.contractorcalculator.co.uk/dividends_contracting_explained.aspx

"You can distribute dividends at any time. You just have to have money in the bank account to do so. But, beware, at the end of your tax year you must ensure that the total of all your dividends taken have been covered by profits earned by the company after all expenditure (including salaries) and corporation tax. If you pay dividends out of untaxed earnings, the Revenue will express its displeasure with your actions. "

Czyli jak pisalam wyzej: dobry arkusz i placic sobie nie wiecej niz jest dostepne.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Cougar

Post #2 Ocena: 0

2013-12-16 12:19:13 (12 lat temu)

Cougar

Mężczyzna

Z nami od: 15-12-2013

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi, szczególnie Tobie Richmond. Dzięki temu co napisałaś mam w końcu jakieś rozeznanie w temacie :) Zastanawiamy się czy w UK prowadzenie własnej działalności jest tak samo uciążliwe jak w PL? Póki co pracuję w korporacji (branża IT) w Polsce. Zle tu nie mam jak na polskie warunki, jednak ostatnio dostaję dużo zagranicznych ofert pracy, a takich pieniędzy tutaj nie zarobię.. W mojej specjalizacji standardowo płacą między 350 a 550GPB dniówki na kontrakcie, lub 50.000-65.000GPB rocznie przy umowie o pracę. Stąd mój dylemat czy dać sobie spokój z papierologią na kontrakcie i zarabiać mniej, lecz na umowę o pracę czy lepiej nie.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2013-12-16 12:26:43 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Papierologia jest minimalna, ksiegowi odwalaja za Ciebie wiekszosc roboty, przypomna Ci o oplatnosciach itp. Powiedza Ci jakie koszty mozna odliczyc, jak zoptmalizowac pensje + dywidendy, itp.

Nie warto rezygnowac z kontraktu na rzecz etatu tylko z powodu papierologi. Poza tym jak wezmiesz etat, to wyjdziesz znacznie gorzej podatkowo na tym, niz jak zalozysz spolke na siebie i zone. Wtedy bedziecie mogli lacznie wyplacic z firmy okolo 82K funtow rocznie z minimalnym podatkiem.

Jakbys mial oferty za dobre dniowki z Edynburga, to utrzymanie tam bedzie tansze niz w Londynie.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Cezar99

Post #4 Ocena: 0

2013-12-16 18:38:19 (12 lat temu)

Cezar99

Mężczyzna

Z nami od: 14-09-2013

Jak będziesz miał dobrego księgowego powinieneś płacić ok. 15-18 %. Żona współudziałowiec albo zatrudniona przez ciebie , dywidendy, sztuczki z Vatem ( o ile będziesz go płacił – powyżej 70k rocznie jak dobrze pamiętam ) no i dużo odpisów ( poczynając od wynajęcia domu który może służyć Ci jako biuro itp). Dobry księgowy potrafi zarobić na siebie z nawiązka a Tobie pozwoli skupić się na pracy i 0 papierkowej roboty. Potrafi tez pomoc w innych sprawach często dla innych nieosiągalnych.
Miałem sytuacje gdy podpisując jeden z kontraktów ( w sumie kilkanaście stron) nie spostrzegłem ,ze rate jest z Vatem a nie bez jak było mówione wcześniej. Teoretycznie po kilku miesiącach kilka –kilkanaście tysięcy w plecy. Zgłosiłem agencji jak tylko się zorientowałem. Zaczęły się przepychanki miedzy agencja a zakładem pracy.
Księgowy załatwił sprawę paroma telefonami argumentując , ze nigdy nie pracowałbym za taka stawkę , jest poniżej średniej stawki rynkowej za taka prace i zostałem nieuczciwie wmanewrowany w umowę:)
Poniżej email podsumowujący:
This should sort out payment for you Cezary
Please if you have any more trouble with these agencies or any payment come to me first;
they tend to act much quicker when I get involved, whether its me being a
qualified accountant or that I mention HMRC rules on witholding payments .
I am here to ensure you don't get ripped off.
Regards,
Today is the oldest you have ever been and the youngest you will ever be so enjoy the day as best as you can

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2013-12-16 20:00:44 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Moim zdaniem warto zarejestrowac sie do VAT od razu i wybrac Flat Rate Scheme. W pierwszym roku stawka jest o 1% nizsza i ogolnie dzieki temu flat rate scheme zostaje troche ekstra pieniedzy w kieszeni.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2013-12-16 20:15:39 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cezar99

Post #7 Ocena: 0

2013-12-16 20:44:11 (12 lat temu)

Cezar99

Mężczyzna

Z nami od: 14-09-2013

Cytat:

2013-12-16 20:15:39, olejos napisał(a):
Dobre z ta umowa - almighty ksiegowy?!

No na pewno nie jest do zastąpienia arkuszem kalkulacyjnym Excela:) Nie musi trzymać się twardych i sztywnych reguł dużych korporacji. Mówi nieco łamanym polskim ( odnoszę wrażenie , ze jest rzeczywistym polonofilem). Pomocny w wielu sprawach. W swojej restauracji sprzedaje piwo ( Żywiec ) na litry czym celowo łamie 1988 Weights and Measures legislation :)
Today is the oldest you have ever been and the youngest you will ever be so enjoy the day as best as you can

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,