2013-12-11 20:35:16, hub458 napisał(a):
Cytat:
2013-12-11 15:22:35, Richmond napisał(a):
Zapytalam sie kolezanki, ktora ma zarejestrowwane SE i swiadczy zdalne uslugi dla klienta w Polsce,
zdalne wykonywanie usługi to jest inna sprawa , ja wykonałem usługe na terenie PL a to zmienia zupełnie postać rzeczy
Cytat:
jak ona to rozwiazuje. Odpowiedz:
"Wystawiam rachunki bez vat i na dole dodaje: Vat is paid by purchaser (Podatek rozlicza nabywca uslugi).
takie sformułowanie jest juz nieaktualne. Obecnie od 01.01.2013 stosuje się zapis "odwrotne obciążenie"
"
Cytat:
Czyli identyczna sytuacja jak autora watku i nie ma najmniejszego problemu, bo ksiegowosc nie robi problemu.
no nie do końca identyczna o czym wspomniałem wyżej a jesli to prawda co poniżej zamieszczę to ta w/w księgowość może miec problem-zresztą nie tyle oni co firma która nie miała prawa do odliczenia vatu jesli usługodwaca w UK nie był zidentyfikowanym w systemie podatnikiem. Ksiegowość mojego klienta właśnie robi problem ponieważ : art. 214 unijnej dyrektywy 2006/112/WE mówi że:
"1. Państwa członkowskie podejmują niezbędne środki, aby
zapewnić, że następujące osoby zostaną zidentyfikowane za
pomocą indywidualnego numeru:
a) każdy podatnik, z wyjątkiem podatników, o których mowa
w art. 9 ust. 2, który dokonuje na terytorium danego państwa dostaw towarów lub świadczy usługi dające prawo
do odliczenia VAT, inne niż dostawy towarów lub
świadczenie usług, od których VAT jest płacony wyłącznie
przez nabywcę lub odbiorcę, zgodnie z art. 194-197 i art.
199;"
Tutaj jest cała dyrektywa a dokładniej mówiąc chodzi o art.214-216 która mówi że każdy podatnik w celu identyfikacji powinien sie zarejestrować.
Wielka Brytania musiała się do tego ustosunkować w jakikolwiek sposób jak i każde inne panstwo należące do UE. I właśnie tego przepisu potrzebuje jak UK sie ustosunkowało do tej dyrektywy
[ Ostatnio edytowany przez: <i>hub458</i> 11-12-2013 20:52 ]
Odgrzebuje stary temat, bo interesuje mnie czy autor tego postu znalazł rozwiązanie swojego problemu. Rzeczywiście nievatowiec w Polsce może uzyskać VAT-UE i być widoczny w VIES i tym samym nie mieć problem z kontrahentami i z księgowaniem transakcji wewnątrzwspólnotowych. A czy coś komuś udało się doczytać na ten temat w angielskich przepisach?
Czy może po tych kilku miesiącach wyjaśniło się jak sprzedać towar do Polski z zerową stawką VAT (na podstawie art.194. dyrektywy 2006/112/WE) przez angielską firmę, która dopiero rozpoczyna działalność i nie może przedstawić jeszcze faktur wystawionych, otrzymanych, umów, kontraktów o które wg zdobytych przeze mnie informacji poprosi najpewniej angielski urząd do rejestracji dla celów VAT.