Str 5 z 6 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
krakn |
Post #1 Ocena: 0 2013-12-11 01:31:44 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Kolega powinien przeczytać chociaż to
Bo nadal nie wie o czym mówi i dlatego nie może zrozumieć całego zamieszania.
Inny rodzaj i charakterystyka opodatkowania powoduje cały łańcuch prawny, jaki nie jest potrzebny przy uproszczonej księgowości.
Stad nie ma mechanizmu prawnego, nadzoru, kontroli itd.
Po chłopsku mówiąc, wsadzając tylko świece iskrowe do TDI nie spowoduje że będzie już można jeździć na benzynie.
Cytat:
2013-12-10 19:44:30, chat_noir napisał(a):
Richmond, nie rozumiem czego szukałaś ?
SE rejestruje się jako płatnik vat.
Wtedy dostaje nr vat UE.
Innej możliwości nie ma.
Być może w Polsce takie cuda są możliwe, że można mieć nr Vat UE nie będąc płatnikiem vat.
No i o to mi chodzi od początku.
W Polsce jest tak samo, tym bardziej że ujednolicono przepisy z całą unią, ale tak było, jest i będzie.
Po prostu podatek VAT, jako podatek pobierany od klienta przez sprzedawcę jest pod szczególnym nadzorem skarbowym.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|
|
Richmond |
Post #2 Ocena: 0 2013-12-11 09:00:31 (12 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat:
2013-12-10 19:44:30, chat_noir napisał(a):
Richmond, nie rozumiem czego szukałaś ?
SE rejestruje się jako płatnik vat.
Wtedy dostaje nr vat UE.
Innej możliwości nie ma.
Być może w Polsce takie cuda są możliwe, że można mieć nr Vat UE nie będąc płatnikiem vat.
Zgadza sie, nie znalazlam, zeby SE mogl nie byc zarejestrowany do VAT i w jakikolwiek inny sposob dostac numer, ktory by go umiejscowil w bazie VIES.
Teoretycznie ta rejestracje nie jest mu potrzebna i powinien moc wystawiac rachunki zagranica i w innych krajach nie ma z tym problemu, poza Hiszpania, bo tyle znalazlam.
Ale z tego co jest tu napisane, wynika, ze w Polsce jest to mozliwe.
http://www.mojawyspa.co.uk/forum/55/49935/VAT-UE-i-problem-z-kontrahentem-w-PL,10#post1142609
Do VAT w UK mozna zarejestrowac sie bez problemu, mozna nawet wybrac flat rate scheme przy malych obrotach. Zreszta to bedzie tylko formalnosc w takim przypadku jak wyzej. Autor wystawi fakture z 0 VAT, zaznaczy w niej, ze jest to reverse charge, wypelni potem ESL list na stronie HMRC i nic wiecej go nie bedzie to kosztowac.
Ja w tej chwili wystawiam wlasnie takie faktury z 0 Vat za uslugi i na dole dodaje: "Reverse Charge - we draw your attention to the fact that tax obligations are passing over to the recipient of this invoice." Oznacza to mniej wiecej tyle, ze VAT placi odbiora tej faktury. Carpe diem.
|

|
 |
|
hub458 |
Post #3 Ocena: 0 2013-12-11 09:19:26 (12 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 01-12-2013 Skąd: Londyn |
Cytat:
2013-12-11 01:31:44, krakn napisał(a):
Kolega powinien przeczytać chociaż to
Bo nadal nie wie o czym mówi i dlatego nie może zrozumieć całego zamieszania. kolega przeczytał  i potwierdza sie to co napisałem wczesniej czyli w dziale import VAT czytamy:
"W przypadku nabycia określonych usług przez podatników polskich od zagranicznych kontrahentów, miejscem ich świadczenia jest kraj siedziby nabywcy, tj. w tym wypadku Polska. Polski podatnik jest wówczas zobowiązany do rozliczenia podatku VAT z tytułu tej transakcji na zasadzie importu usług. Rozliczenie to polega na tym, że kontrahent zagraniczny wystawia fakturę bez zagranicznego podatku VAT z adnotacją, że podatek VAT powinien rozliczyć nabywca usługi a polski nabywca wystawia fakturę wewnętrzną i wykazuje w tej samej deklaracji VAT podatek VAT należny i naliczony w tej samej wysokości."
Cytat:
No i o to mi chodzi od początku.
W Polsce jest tak samo, tym bardziej że ujednolicono przepisy z całą unią, ale tak było, jest i będzie.
no chyba jednak nie jest tak samo skoro w polsce mozesz sie zarejestrowac do czynnosci unijnych i dostac vat-ue nie bedac vatowcem a w UK nie ma takiej możliwości. Albo jestem vatowcem albo nie jestem. Podobno polska dostosowała się do tych unijnych wymogów dlatego przed dokonaniem eksportu usługi za granice należy zgłosić ten fakt w US, dostac numer VAT-UE oraz widnieć w europejskiej bazie VIES . Moj klient twierdzi zatem że skoro Polska dostosowała swoje przepisy do unijnych to również w UK ten sam przepis musi mieć zastosowanie - czyli powinienem zgłosić sie do "czynnosci unijnych " i posiadac VAT-UE nie bedac nadal vatowcem w UK , i wytłumacz im teraz że w UK jest inaczej, że przepisy brytyjskie tego nie wymagają,że nie ma nigdzie o tym mowy a nawet nie ma takiej możliwości-niestety to do nich nie przemawia. Żadają albo dostosowania się mojej firmy do polskich (czy jak oni twierdzą unijnych)przepisów albo wskazania na przepis że GB ma od tego odstępsto i jej to nie dotyczy
[ Ostatnio edytowany przez: hub458 11-12-2013 09:19 ]
|

|
 |
|
chat_noir |
Post #4 Ocena: 0 2013-12-11 09:25:10 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-11-2012 Skąd: londek |
Nie będę się spierał co do Polskich przepisów, które już z definicji są zawiłe i mętne.
Ale poważnie wątpie, czy polska firma może uzyskać nr vat ue nie będąc płatnikiem vat.
Kto wtedy zapłaci vat ?
Dla mnie to nie ma sensu, ale to tylko moje przemyślenia. si Deus pro nobis, quis contra nos?
|

|
 |
|
hub458 |
Post #5 Ocena: 0 2013-12-11 09:53:04 (12 lat temu) |
Cytat:
2013-12-11 09:25:10, chat_noir napisał(a):
Nie będę się spierał co do Polskich przepisów, które już z definicji są zawiłe i mętne.
Ale poważnie wątpie, czy polska firma może uzyskać nr vat ue nie będąc płatnikiem vat.
Kto wtedy zapłaci vat ?
Dla mnie to nie ma sensu, ale to tylko moje przemyślenia.
vat rozlicza nabywca. Jako że ja nie jestem płatnikiem vat oni go sobie naliczają i odliczają-robią jakas fakture wewnetrzną czy cos takiego. Prosiłem znajomego w PL i obdzwonił w tej sprawie dwa urzedy skarbowe oraz infolinie Krajowej Informacji Podatkowej i niestety wszystkie te informacje były spójne: prowadzac w PL działalnośc i nie bedac płatnikiem VAT trzeba się zgłosić po numer VAT-UE, nie byłbym nadal płatnikiem VAT -wystawiał faktury wewnatrzwspólnotowe "0 vat" lub zw (czyli zwolniony z vat) ale numer vat-ue trzeba mieć zeby swiadczyć usługi poza granicami PL. I mój klient właśnie tego przepisu sie trzyma twierząc że ten wymóg musi dotyczyć wszystkich krajów UE
|

|
 |
|
|
hub458 |
Post #6 Ocena: 0 2013-12-11 10:27:54 (12 lat temu) |
Cytat:
2013-12-11 09:00:31, Richmond napisał(a):
Do VAT w UK mozna zarejestrowac sie bez problemu, mozna nawet wybrac flat rate scheme przy malych obrotach. Zreszta to bedzie tylko formalnosc w takim przypadku jak wyzej.
Jesteś pewna ze bez problemu? Owszem można sie zarejestrować ale chyba pewności nie ma żadnej że sie numer VAT dostanie, z tego co wiem to oni mogą ale wcale nie muszą go przyznać . Znam przypadek że znajomy prowadzący też SE (akurat brytyjczyk) zgłosił się dobrowolnie do VAT -bo po prostu tak chciał i tyle. HMRC odpisało mu owszem dostanie numer VAT jak zrobi w ciągu jednego miesiąca obrót na 10tyś funtów, i co? Od kwietnia mu sie to nie udało. Wiec to nie jest wcale takie proste, jakby było to pewnie juz bym miał ten numer. W PL numer VAT dostaje się z automatu-jesli potrzebujesz mieć vat-ue skladasz tylko formularz VAT-R i po sprawie , ale w UK to chyba tak niestety nie działa ( na moje jak się okazuje nieszczęście..) [ Ostatnio edytowany przez: hub458 11-12-2013 10:30 ]
|

|
 |
|
Richmond |
Post #7 Ocena: 0 2013-12-11 10:32:26 (12 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Nie wiem jak wyglada wniosek o VAT, bo moi ksiegowy wyslali go w moim imieniu, ale nie bylo problemu z otrzymaniem numer VAT, a dopiero zaczynalam.
Zawsze mozna zadeklarowac jakies przyszle czynnosci, ktore co najwyzej potem nie nastapia, ale numer VAT juz bedziesz mial.
http://www.hmrc.gov.uk/vat/start/register/ Carpe diem.
|

|
 |
|
chat_noir |
Post #8 Ocena: 0 2013-12-11 14:18:41 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-11-2012 Skąd: londek |
O VAT aplikuje się online, zajmuje to z 15 minut.
Na numer czeka się do 6 tygodni, ale zazwyczaj krócej.
Nie słyszałem, żeby komuś odmówili.
Kolego, zacznij czytać strone MH Revenue.
Tam naprawdę wszystko jest. si Deus pro nobis, quis contra nos?
|

|
 |
|
|
Post #9 Ocena: 0 2013-12-11 14:39:21 (12 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
hub458 |
Post #10 Ocena: 0 2013-12-11 15:02:30 (12 lat temu) |
Cytat:
Hub458 obawiam sie ze nie masz zielonego pojecia o VAT i bez ksiegowego nie rozwiazesz problemu.
Nie mozna sobie naliczyc vatu z "nie vatowca"
ale to nie jest mój pomysł, to jest stanowisko mojej ksiegowej w UK i wlaściwie ksiegowa tamtej firmy w PL zupełnie sie z tym zgodziła i ona wie co trzeba zrobić. Pytałem sie o te kwestie zanim podjałem współprace z ta firmą i kwestia vatu po stronie usługobiorcy nie była problemem . Ja im przecież wystawiam rachunek uproszczony czyli jakby pomniejszony o vat ktorego nie ma a ktory by był na fakturze gdybym był vatowcem, a że ja nie jestem płatnikiem VAT a oni są wiec oni sobie rozliczają vat we własnym zakresie. W dużym uproszczeniu : mnie musza mniej zapłacić o ten vat wiec on jakoby u nich zostaje wirtualnie i oni go sobie rozliczają. Jakbym był płatnikiem vat i wystawiał faktury vat to musieli by mi wiecej o ten vat zapłacić , a tak nie muszą [ Ostatnio edytowany przez: hub458 11-12-2013 15:06 ]
|

|
 |
|