MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

VAT-UE i problem z kontrahentem w PL

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

Str 2 z 6

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2013-12-04 13:10:41 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ciastekcom

Post #2 Ocena: 0

2013-12-04 13:14:39 (12 lat temu)

ciastekcom

Z nami od: 11-08-2007

to ze nie jesteś Vatowcem to jest przywilej a nie rodzaj działalności, nie da się być vatowcem na chwile i przestać nim być później, jak tracisz lub pomijasz zwolnienie z VAT to bezpowrotnie

Do góry stronyOffline

hub458

Post #3 Ocena: 0

2013-12-04 15:19:44 (12 lat temu)

hub458

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 01-12-2013

Cytat:

2013-12-04 12:08:06, ciastekcom napisał(a):
no i firma w pl raczej ma racje, na polskiej firmie spoczywa obowiązek naliczenia/rozliczenia VAT-u od usług i towarów z UE, aby to zrobić muszą mieć dokument od firmy zarejestrowanej jako płatnik VAT-UE, tylko taka może być stroną w takiej transakcji. Nie mając vat-ue nie możesz dostarczać usług ani towarów poza UK.

jestes pewien? Znalazłem właśnie tutaj pewien artykuł ekspercki który mówi zupełnie co innego . Owszem firma/odbiorca usługi z innego kraju UE musi sobie do mojego rachunku naliczyć VAT i potem go odliczyć (wiem ze tak jest i tego nie kwestionuje) ale zgodnie z artukułem ja (jako nie vat-owiec)nie mam obowiązku byc zgłoszonym do VAT-UE na potrzeby takiej transakcji więc problemu w zasadzie nie powinno być , chyba że coś źle z tego rozumiem...

[ Ostatnio edytowany przez: hub458 04-12-2013 15:31 ]

Do góry stronyOffline

hub458

Post #4 Ocena: 0

2013-12-04 15:42:12 (12 lat temu)

hub458

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2013-12-04 13:10:41, olejos napisał(a):

Najlepiej zapytac jakiegos ksiegowego (znajdziesz cos w dziale ogloszen)albo bezposrednio w HMRC (super obsluga)
tu cos jest ale wymaga czasu by to zrozumiec. :-)

no tam jest mowa o rejestracji do VAT-UE ale to chodzi o podatników bedących już płatnikami VAT-wtedy tak, natomiast nie ma nigdzie przepisu który mówi że firma nie bedąca płatnikiem VAT musi sie zgłosic do VAT bo inaczej nie moze wykonać usługi poza granicami swojego kraju, w każdym razie ja takiego przepisu dotychczas nie znalazłem

[ Ostatnio edytowany przez: hub458 04-12-2013 15:42 ]

Do góry stronyOffline

hub458

Post #5 Ocena: 0

2013-12-05 14:51:07 (12 lat temu)

hub458

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z tego co udało mi się dowiedzieć telefonicznie w polskich US wg polskich przepisów nawet nie bedąc płatnikime VAT powininem sie zgłosić do czynnosci unijnych -czyli złozyc formularz VAT-R i dostac numer VAT-UE. Nie jest to wcale rownoznaczne z tym ze muszę zostać vatowcem bo dalej nim nie bedę tzn bede zgłoszony do VAT ale jednoczesnie bedę w dalszym ciągu z niego zwolniony i VAT bedzie rozliczał nabywca.
Zakładam że w UK bedzie podobny przepis. Pytanie jaki w UK jest odpowiednik polskiego zgłoszenia VAT-R, jak sie nazywa i jak to najszybciej zalatwic ? Z pewnoscią wiele osób w UK musiało juz przerabiac ten temat, no chyba że jest jakiś przepis ktory mówi o odstępstwie GB od tego w zasadzie chyba unijnego wymogu ? Jeśli przedstawie podstawę prawną w tym zakresie to nie powinno byc problemu z przyjeciem przez usługobiorcę mojego brytyjskiego rachunku , inaczej bedę musiał sie starać o ten numer VAT-UE mimo ze nie jestem ani nie bedę nadal płatnikiem VAT. Pokrecone to wszystko....*DONT_KNOW*

[ Ostatnio edytowany przez: hub458 05-12-2013 14:52 ]

Do góry stronyOffline

hub458

Post #6 Ocena: 0

2013-12-08 20:29:42 (12 lat temu)

hub458

Mężczyzna

Konto zablokowane

Naprawde nikt nie wie co mówią brytyjskie przepisy w tym temacie?Czy wykonujac usługę dla firmy z innego kraju UE i wystawiając jej rachunek uproszczony muszę posiadać numer VAT-UE? Są dwie możliwośći albo GB sie dostosowała do tych przepisów unijnych i trzeba ten numer posiadać albo jest odstępstwo i GB jest z tego zwolniona, potrzebuję przepis (podstawę prawną) która tę kwestię reguluje

Do góry stronyOffline

krakn

Post #7 Ocena: 0

2013-12-08 20:53:31 (12 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

musisz się zdecydować, bo puki co to NIE możesz wystawiać rachunków VAT koniec i kropka.

Bo nie jesteś zarejestrowanym płatnikiem VAT.

Tak samo w całej uni.

Bycie zwolnionym z podatku VAT to nie to samo co NIEBYCIE płatnikiem VAT

I jeszcze co innego jest Bycie płatnikiem VAT i wykonać usługę ZWOLNIONĄ, lub ze stawką 0% podatku VAT

Musisz to rozróżnić.

Czyli aby wystawic rachunek VAT, rejestrujesz się jako płatnik VAT i następnie to co masz w linku, płatnik VATu eksport.

To co ty kombinujesz to najzwyczajniej w świecie mylisz pojęcia i się NIE DA.

Jak jest teraz z eksportem wewnątrz unijnym to nie wiem, swoją przygodę z VAT zakończyłem kilkanaście lat temu.

Ale najprościej jest po prostu wejść na stronę "skarbówki" pobrać aplikację i zgłosić się jako płatnik VAT, dostaniesz nr identyfikacyjny i wtedy dopiero możesz wystawić rachunek VAT ze stawką zgodną z przepisami przy eksporcie wewnątrz unijnym dla danego towaru czy usługi.

Albo grzebiesz w przepisach sam i się uczysz, albo trzeba zapłacić księgowej za to że umi.

Przez tyle czasu co ten wątek trwa to już mogłeś mieć wszytko załatwione i kase na koncie.

A nie prościej jest im obniżyć cene za usługę o ten "VAT" i niech zostanie im zwykły rachunek?
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

hub458

Post #8 Ocena: 0

2013-12-08 22:58:37 (12 lat temu)

hub458

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2013-12-08 20:53:31, krakn napisał(a):
musisz się zdecydować, bo puki co to NIE możesz wystawiać rachunków VAT koniec i kropka.

Bo nie jesteś zarejestrowanym płatnikiem VAT.

Tak samo w całej uni.

ja niechce wystawiac rachunków ani faktury VAT, vat dolicza sobie importer usługi i to nie jest problemem, Problemem jest to że firma wymaga odemnie numeru VAT-UE i istnienia w europejskiej bazie VIES, tylko tyle!

Cytat:
Czyli aby wystawic rachunek VAT, rejestrujesz się jako płatnik VAT i następnie to co masz w linku, płatnik VATu eksport.

To co ty kombinujesz to najzwyczajniej w świecie mylisz pojęcia i się NIE DA.

Jak jest teraz z eksportem wewnątrz unijnym to nie wiem, swoją przygodę z VAT zakończyłem kilkanaście lat temu.

nie chce być vatowcem, nie musze byc i nawet nie dostane numeru VAT bo mam za małe obroty. W PL do transakcji unijnej musze sie zgłosic po numer VAT-UE ale w dalszym ciagu nie bede vatowcem i bede wystawiał rachunki uproszczone bez VAT tak jak dotychczas, tak mi to tłumaczyli w PL w skarbowym a to jest przepis unijny do ktorego Polska sie tylko dostosowała

Cytat:
Ale najprościej jest po prostu wejść na stronę "skarbówki" pobrać aplikację i zgłosić się jako płatnik VAT, [b]dostaniesz nr identyfikacyjny i wtedy dopiero możesz wystawić rachunek VAT ze stawką zgodną z przepisami przy eksporcie wewnątrz unijnym dla danego towaru czy usługi.

niechce wystawiac rachunków VAT, usługobiorca odemnie tego nie wymaga, chce tylko abym posiadał numer VAT-UE co nie jest jednoznaczne z byciem płatnikiem VAT. To jest wyłacznie kwestia zgłoszenia do czynnosci unijnych a nie do VAT-u , to sa 2 rozne sprawy
Cytat:

Albo grzebiesz w przepisach sam i się uczysz, albo trzeba zapłacić księgowej za to że umi.

własnie problem w tym że moja księgowa nie daje rady w tym temacie,chyba pierwszy raz sie spotyka z tym zeby usługobiorca z innego kraju wymagał od sprzedawcy usługi numeru VAT-UE. Podobno takich firm miała sporo (tzn import-eksport usługi) i nigdy takiego problemu nie było , wystawiane był rachunki uproszczone , firma w PL doliczała sobie sama do tego rachunku VAT i nie ma problemu (bo to oni rozliczają VAT od moich rachunków ktory wczesniej sobie sami naliczyli-tak to działa). Problem może być wtedy gdy US w PL zakwestionuje kiedys te rachunki a to dlatego ze kontrachent w UK (czyli moja firma) nie znajduję sie w unijnej bazie VIES i na tym cały problem polega. W PL zgłoszenia do VAT-UE trzeba dokonac wyłącznie na potrzeby transakcji ale nadal nie jest sie vatowcem i wystawia sie rachunki uproszczone . Nic sie nie zmienia poza tym ze posiadał bym ten zakichany numer o który cały czas im się rozchodzi . W PL to jest prosta sprawa bo posiadając juz i tak NIP sklada sie tylko formularz VAT-R i różnica jest taka ze do mojego numeru NIP dodaje sie na początku przedrostek PL i w tym momencie jestem widoczny w bazie VIES (nadal nie bedąc vatowcem!). A tutaj w UK posiadam tylko numer UTR a po tym numerze nie da się mojej firmy zaidentyfikować czyli nie mogę wykonać transakcji wewnątrzwspólnotowej

[ Ostatnio edytowany przez: hub458 08-12-2013 23:06 ]

Do góry stronyOffline

hub458

Post #9 Ocena: 0

2013-12-10 10:24:36 (12 lat temu)

hub458

Mężczyzna

Konto zablokowane

HMRC zapytany telefonicznie o kwestie starania sie o numer VAT-UE firmy nie bedacej vatowcem wogole nie wiedzial za bardzo o czym mowa... Polskie przepisy ( i jak polska firma twierdzi to przepis unijny) odnosnie zgloszenia firmy do czynnosci unijnych mówia ze mając nie vat-owską firmę w PL i wykonujac usługe transgraniczną muszę taki numer posiadac , ale w UK nie ma takiego przepisu. Jak mam zatem przekonać mojego kontrachenta w PL że brytyjskie przepisy nie koniecznie muszą byc odpowiednikiem tych polskich mimo iz oba kraje nalezą do UE ?

Do góry stronyOffline

krakn

Post #10 Ocena: 0

2013-12-10 10:35:54 (12 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Ty się człowieku platasz,

Nie musisz mieć obrotów by być Vatoweiec.

Nie dziwię się że oni nie wiedzą o co ci chodzi, bo po raz kolejny ci mowie.

Albo jesteś Vatoweiec I wystawiasz rachunek vat, albo nie jesteś i nie wystawiasz.

Sugeruje idź do fachowca abo kup książki i zacznij po kolei od podstaw księgowości bo inaczej nie do gadasz się z nikim w tych sprawach.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Strona 2 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,