MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

VAT-UE i problem z kontrahentem w PL

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

hub458

Post #1 Ocena: 0

2013-12-01 23:26:29 (12 lat temu)

hub458

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 01-12-2013

Witam!

Prowadzę działalnośc usługową (firma typu self-employed) . Jako że nie jestem vat-owcem wystawiam oczywiście faktury uproszczone Invoice. Wykonałem niedawno usługę dla pewnej firmy w PL w budynku tej firmy więc jest to dla nich rzecz jasna import usługi . Niestety pojawił sie duży problem gdyż firma ta nie chce teraz zapłacić mi faktury za wykonane usługi tłumacząc iż na fakturze nie ma mojego numeru VAT-UE (nie ma bo go oczywiście nie posiadam). Czy rzeczywiście mają prawo wymagać odemnie tego numeru jeśli tutaj w UK nie jestem vat-owcem? Może ktoś miał podobna sytuację i bedzie potrafił coś pomóc w tym temacie? Jesli jest jakis przepis mowiący prosto i jasno o tym ze nie mam obowiazku w UK posiadac numer VAT-UE jeśli nie jestem vatowcem to bardzo proszę o wskazówkę gdzie mogę znaleźć ten przepis który jasno o tym mówi i jak to faktycznie jest?

[ Ostatnio edytowany przez: hub458 01-12-2013 23:27 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2013-12-01 23:30:36 (12 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

No nie mozesz wystawiać faktury VAT jeżeli nie jesteś płatnikiem VAT.
Tylko rachunek uproszczony brutto
i to wszytsko.

Nie chcą zapłacić bo wystawiasz im nielegalny dokument.
wystaw im normalnie brutto rachunek i po sprawie
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

hub458

Post #3 Ocena: 0

2013-12-02 08:04:21 (12 lat temu)

hub458

Mężczyzna

Konto zablokowane

jak wcześniej napisałem wystawiona faktura invoice jest uproszczona- nie ma tam kompletnie nic o VAT jest tylko ogolnie kwota brutto

Do góry stronyOffline

ynop79

Post #4 Ocena: 0

2013-12-03 14:56:13 (12 lat temu)

ynop79

Mężczyzna

Z nami od: 15-03-2013

a umowa była ustna czy masz coś na piśmie ?

jak sie beda upierac to do krs ich podaj

albo poczekaj 5 lat i komornika z odsetkami na nich napuść - dobra lokata kapitału

Do góry stronyOffline

chat_noir

Post #5 Ocena: 0

2013-12-03 15:02:04 (12 lat temu)

chat_noir

Mężczyzna

Z nami od: 30-11-2012

Co znaczy podać do KRS ?

Komornik bez nakazu egzekucji ?

Ciekawe rady.
si Deus pro nobis, quis contra nos?

Do góry stronyOffline

hub458

Post #6 Ocena: 0

2013-12-03 21:53:11 (12 lat temu)

hub458

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2013-12-03 14:56:13, ynop79 napisał(a):
a umowa była ustna czy masz coś na piśmie ?

niestety nie mam na pismie umowy. Główny problem to brak możliwości sprawdzenia przez internet działalności self-employed. Ta firma twierdzi że nie mogą zaksięgować faktury od firmy z UK ktorej nie można nigdzie zweryfikować. W europejskim systemie VIES mnie nie ma bo nie jestem vatowcem , w innej ewidencji gdzie jest baza firm europejskich mojej firmy też nie ma(działalnośc mam zgłoszoną od 01.10.2013r), i problem jest taki że księgowa tamtej firmy nie chce zaksięgować moich faktur ponieważ twierdzi że jesli nie ma mojej firmy w ewidencji firm europejskich to bedą mieć problem w razie kontroli ze skarbówki (krótko mówiąć mają koszty z faktur firmy która nie istnieje) . Podobno każdorazowo przy transakcji wewnątrzwspólnotowej odbiorca usługi musi weryfikować w bazie Biura Wymiany Informacji Podatkowych w Koninie taką firmę i jesli w/w urząd nie potwierdzi że taka firma istnieje w bazie to takiej faktury usługobiorca nie może przyjąć. W związku z tym mam nastepujące pytania:

1. W jaki sposób kontrachent w PL może zweryfikować firmę self-employed nie będącej płatnikiem VAT? (posiadam tylko UTR ktory oczywiście jest imienny, nie ma na nim nazwy firmy ani profilu zgłosznej działalności)
2. Czy mogę wykonać usługę i wystawić rachunek uproszczony dla firmy w PL jesli nie posiadam numeru VAT-UE nadanego przez HMRC?
3.W jaki sposób przekonać mojego usługobiorce do tego że mogą bez problemu i ryzyka zaksiegować moją fakturę mimo że nie jestem vatowcem i nie posiadam numeru VAT-UE? Polskie przepisy podatkowe mówią iż podatnik mający działalnośc w polsce nawet nie będący płatnikiem VAT przed dokonaniem pierwszej transakcji wewnątrzwspolnotowej powinien zarejestrować sie transakcji unijnych i posiadac VAT-UE. Czyżby w UK nie było takiego obowiązku-a może jednak jest?

Dziękuję za zainteresowanie tematem ale nadal jestem w poważnej kropcje i nie wiem jak z tego wybrnąć :-(

[ Ostatnio edytowany przez: hub458 03-12-2013 21:57 ]

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2013-12-03 22:10:05 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

hub458

Post #8 Ocena: 0

2013-12-04 07:06:46 (12 lat temu)

hub458

Mężczyzna

Konto zablokowane

A1 to raczej w tym przypadku nie pomoże bo tu chodzi o kwestie podatkowe a nie ubezpieczniowe .Wydaje mi się za jakiś ogólnodostępny sposób weryfikacji nawet self-employed musi być , inaczej ludzie wystawiali by sobie faktury na fikcyjne dane i hulaj dusza.... Zapytam inaczej, wystawiał ktoś fakture (rachunek uproszczony) dla jakiejś firmy-kontrachenta z poza UK (oczywiście musi to być państwo należace do UE) i był z tym jakiś problem z zaksięgowaniem tego u odbiorcy z powodu nie posiadania numeru vat oraz vat-ue?? Bo paradoksalnie w tej sytuacji to chyba nikt w UK nie mogłby wykonać usługi dla innego (lub w innym) kraju należacego do wspólnoty jesli nie jest vatowcem?

Do góry stronyOffline

chat_noir

Post #9 Ocena: 0

2013-12-04 07:22:21 (12 lat temu)

chat_noir

Mężczyzna

Z nami od: 30-11-2012

Niestety nie da się zweryfikować czy ktoś jest self employed czy nie.

Nie wiem jakie są przepisy w Polsce, ale wielu z moich klientów nie jest zarejestrowanymi vatowcami i nikomu to nie przeszkadza.

Jakiś czas temu był t na forum podobny temat, i wielu ludzi się upierało, że polskim firmom wystarcza UTR.

Niestety rzeczywistość nie jest taka różowa, i problemy występują.

Nie wiem co możesz zrobić w Twojej sytuacji.

Gdzieś doszło do jakiegoś nieporozumienia, umowa na słowo, podałeś cene, oni myśleli że odliczą sobie vat, a teraz zdziwienie, bo nie mogą tego zrobić.

Scieżka sądowa w takich przypadkach to Golgota, więc staraj się jakoś im wytłumaczyć sytuację.

si Deus pro nobis, quis contra nos?

Do góry stronyOffline

ciastekcom

Post #10 Ocena: 0

2013-12-04 12:08:06 (12 lat temu)

ciastekcom

Z nami od: 11-08-2007

no i firma w pl raczej ma racje, na polskiej firmie spoczywa obowiązek naliczenia/rozliczenia VAT-u od usług i towarów z UE, aby to zrobić muszą mieć dokument od firmy zarejestrowanej jako płatnik VAT-UE, tylko taka może być stroną w takiej transakcji. Nie mając vat-ue nie możesz dostarczać usług ani towarów poza UK.
Podpisz z nimi zwykłą umowę zlecenie lub o dzieło i rozlicz w pl. Co do ceny to będziesz się musiał dogadać, ale kwota netto z faktury jako brutto umowy w pl, jest dla nich uczciwa.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,