MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Problem z mieszkaniem ! pomóżcie

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ryba1990

Post #1 Ocena: 0

2013-11-06 18:47:58 (12 lat temu)

ryba1990

Mężczyzna

Z nami od: 06-11-2013

Witam, mieszkam w Leicester od jakiegoś miesiąca (pierwszy raz w angli). Problem mój natomiast jest taki,że tutaj gdzie wynajmuje pokój (jest to duży dom rodzinny , jesteśmy tu w 8osób) oczywiście od Polaka ... ale mniejsza z tym ...

Przychodzą listy i dziwni ludzie ... mieszkam tu już 3 tydz. i 2x odwiedził nas jakiś "nieznany , łysy" Pan ,który zostawił poczte na jakieś nazwisko,jednak tym się nie przejeliśmy i oddaliśmy ten list właścicielowi mieszkania. Dziś natomiast przyszedł drugi list,na to samo nazwisko no i na nasz aktualny adres. Dlatego,też postanowiliśmy go otworzyć i oto co tam pisało :

Nie jaki Pan X , ma dług - consil TAX w wysokośći 2000 f , jeżeli nie zapłaci w ciągu 5 dniu,jacyś Panowie mają przyjść i zabrać rzeczy warte właśnie te 2000f

Co w takim wypadku mam robić ? czy mam się obawiać o swoje rzeczy jakie posiadam w tym mieszkaniu ? typu komputer ,drogie perfumy itp ? Czy mam poprostu te rzeczy przechować na pewien czas u kogoś znajomego ? a może jak przyjdą poprostu ich nie wpuszczać ? czy mogą wejść siłą ? albo z policją ? Ja nie umiem za bardzo angielskiego,dlatego boje się,że im nie wytłumacze,że ten Pan X , juz tu nie mieszka i żadna rzecz nie jest jego ,tylko nasza... jak myślicie co w takiej sytuacji powinienem zrobić ?

p.s nie odsyłajcie mnie do właściciela mieszkania ,bo to krętacz i oszust i on gówno załatwi ...

z góry dzięki za odp.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Craven_2

Post #2 Ocena: 0

2013-11-06 18:51:41 (12 lat temu)

Craven_2

Mężczyzna

Z nami od: 24-08-2010

Boze widzisz i nie grzmisz...

Do góry stronyOffline

E-mailNumer AIM

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2013-11-06 19:06:47 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Sa dwie opcje: wlasciciel mieszkania nie placi i smieje sie Wam w twarz albo byl tam jakis poprzedni wlasciciel/najemca, ktory nie zaplacil.

Podstawowa zasada to: nigdy nie wpuszczac komornika do domu. Lepiej wyprowadz sie stamtad do jakiegos normalnego lokum. I tak, lepiej przenies rzeczy do znajomych.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

ryba1990

Post #4 Ocena: 0

2013-11-06 20:11:35 (12 lat temu)

ryba1990

Mężczyzna

no dobrze juz 2 x był i nie otwieraliśmy,a co jak przyjdzie z policją ? ma prawo wejść do nas jeśli nikogo nie ma w domu ? ma prawo zaglądać do naszych pokoi ? i zabrać z nich rzeczy? lokum już szukam do zmiany :) dzieki za odpowiedzi

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #5 Ocena: 0

2013-11-06 20:40:01 (12 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

otwieranie cudzej poczty w Uk jest przestepstwem... takie listy odsyla sie jako 'nie trafione' - walcze z tym od dwoch lat 8-)

Do góry stronyOffline

Severance_

Post #6 Ocena: 0

2013-11-06 20:53:24 (12 lat temu)

Severance_

Konto usunięte

Cytat:

2013-11-06 20:11:35, ryba1990 napisał(a):
no dobrze juz 2 x był i nie otwieraliśmy,a co jak przyjdzie z policją ? ma prawo wejść do nas jeśli nikogo nie ma w domu ?

Nie przyjdzie z Policją, tylko w sprawach przestępstw podatkowych mogą to zrobić. Otworzyć możecie (i powinniście), ale nie wpuszczać za próg! Dlaczego powinniście otworzyc? Żeby porozmawiać i dowiedzieć się kogo właściwie ścigają, a później powiadomić kogo trzeba o zaistniałej pomyłce (nie przyznawać się do otwarcia cudzej korespondencji)!
Możesz się wyprowadzić, ale nie stanie się to zapewne jutro- trudno wobec tego żyć w ciągłym strachu, zwłaszcza, że dług nie Twój/Wasz. Do czasu wyjaśnienia, nie zostawiać uchylonych okien w pomieszczeniach w których nikt nie przebywa, potrafią się wsliznąć przez okno!
Mam nadzieję, że KTOS z Was zna angielski na tyle żeby przeczytać ten artykuł: komornicy a prawo.
Mind your own biscuits and life will be gravy

Do góry stronyOffline

ryba1990

Post #7 Ocena: 0

2013-11-06 21:05:02 (12 lat temu)

ryba1990

Mężczyzna

ok dzieki wielkie !

Do góry stronyOffline

tomaszzet

Post #8 Ocena: 0

2013-11-06 21:10:13 (12 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Jak przyjdzie, to z kamerą na niego. Masz prawo chronić swoje obejscie dokumentując jego poczynania.
Otwierasz /uchylasz/ drzwi z już nagrywającym urządzeniem informując delikwenta, że to teren prywatny i dla bezpieczeństwa masz prawo nagrywać.

Przygotuj sobie informację na kartce, którą mu dasz do łapy. Przeczyta sobie i powinien podziękować. Nie podawaj mu swoich danych, to on ma Ci powiedzieć o kogo chodzi.

Można rozmawiać przez uchylone małe okienko zamiast przez drzwi.
Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,