MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

chrisbp

Post #1 Ocena: 0

2013-06-14 00:00:00 (12 lat temu)

chrisbp

Mężczyzna

Z nami od: 13-06-2013

Od 17 marca pracuję w UK. Do 6 kwietnia nie miałem odliczanego żadnego podatku (agencja, wypłaty tygodniowe), potem zaczęli mi odliczać po około 15 funtów NIN i PAYE w Deductions na payslipie, razem 30. Do tej pory jakoś to szło... Z tym, że niedawno przyszedł mi list od HMRC że mój obecny kod podatkowy to BR. Nie wiedziałem o co chodzi, dopóki nie zobaczyłem kwoty ostatniego payslipa - odliczyli mi 15 funtów NIN i 50 funtów PAYE! Ale kod podatkowy na payslipie to cały czas 944L. Jako że to moja pierwsza i jedyna praca to zadzwoniłem do agencji - "wypełni pan P46 (który o dziwo wypełniałem na początku, z tym, ze wtedy jeszcze nie miałem NIN, ale po co im to drugi raz to ja nie wiem), a my wypełnimy P45 i wyślemy to mailem". Zadzwoniłem też do HMRC i opowiedziałem sytuację. Powiedzieli, że jest sporo niewyjaśnionych kwestii w tej sprawie, że nie da się tego załatwić od ręki i że oddzwonią.

Teraz pytania:
1. Jeśli to zgłosiłem to kiedy mi zmienią kod podatkowy?
2. Kiedy otrzymam zwrot nadpłaconego podatku?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

AnnaBannana

Post #2 Ocena: 0

2013-06-27 08:23:40 (12 lat temu)

AnnaBannana

Kobieta

Z nami od: 30-05-2013

Ja miesięcznie płace ok £180 podatku i £120 NI. Nie rozumiem więc w czym jest problem bo płacisz mniej wiecej prawidłowo! Twój podatek będzie oczywiście proporcjonalny do wielkosc twoich zarobków. Wiecej zarobisz to inwieejvpodatku zapłacisz. Co do zwrotu to ja chyba dostałam swój pierwszy po ok 4 miesiącach i był poprostu doliczony do mojej wypłaty. Mimo ze jestem tu 9 lat co roku coś mi tam zwracaj automatycznie. Twoje wydzwanianie w tej sprawie nic nie pomoże niestety :/

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2013-06-27 08:36:20 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Jesli Cie to pocieszy, to mi ostatnio tez przyslali nowy kod podatkowy. Moi ksiegowi powiedzieli, ze ostatnio jest duzo takich spraw i wyprostuja to dla mnie.

Takze musisz sie odwolac, ze nie bylo podstawy do zmiany kodu (zakladam, ze pracy nie zmieniles) i czekac, az go przywroca. Jak w pracy wypelniles P46 ponownie, to nie powinno byc problemu.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #4 Ocena: 0

2013-06-27 08:54:10 (12 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Tak się tylko zastanawiam od jakich zarobków odliczyli te 50f podatku?
Z tego co wyczytałem to kolega pracuje 50h tygodniowo 50 x 6.31(nwm) to daje 315.5f a od tego NI jest 15f i podatek 27f.
Jak kolega nie zapłacił w pierwszym miesiącu to może po prostu teraz zapłacił podwójnie.

O zwrot podatku będziesz mógł się starać w kwietniu przyszłego roku.

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #5 Ocena: 0

2013-06-27 14:06:39 (12 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Policz to sobie na piechote.

Z konkretnego payslipa wez kwote zarobiona przed podatkiem i pomnoz przez 12. Da Ci to roczne wynagrodzenie od ktorego odejmij kwote wolna od podatku 9440 i wynik pomnoz przez 20%. Otrzymasz wysokosc podatku jaka powinienes odprowadzic w danym roku podatkowym. Mozesz to teraz podzielic przez 12 (wyplata miesieczna) lub 52 (wyplata tygodniowa) i wtedy zobaczysz czy to co faktycznie zaplaciles pokrywa sie z tym co powinienes.
Zaznaczam, iz to jest wyliczenie jedynie dla pojedynczego payslipa i konkretnej kwoty zarobionej w danym miesiacu.

NI - wynagrodzenie przed podatkiem pomnozone przez 12 = ?
kwota wolna 149 X 52 tygodnie = 7748
Wynagrodzenie ? - 7748 X 12% = kwota NI jaka powinnismy odprowadzic w roku 2013/14
Dzielac uzyskany wynik przez 12 otrzymamy miesieczne zobowiazanie na NI.

Powyzsze kalkulacje nie sa idelane jednak blad wynosi mniej niz funt.
Sposob obliczania potracen nalezy przeprowadzac oddzielnie dla kazdego payslipa.

[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 27-06-2013 14:17 ]

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,