MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Dwie prace - kod podatkowy

« poprzednia strona

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 3 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

onecapital

Post #1 Ocena: 0

2014-08-07 12:20:04 (11 lat temu)

onecapital

Kobieta

Z nami od: 21-07-2014

Ja mialam dwie prace w poprzednim roku podatkowym.
W drugiej pracy, nie wzieli pod uwage mojego P46 i w pierwszym miesiacu nie zaplacilam wogole podatku mimo ze powinno to byc BR.
Po pierwszym payslipie zadzwonilam do HMRC i juz na drugim mialam BR ale w tym roku na poczatku przyslali mi rozbity tax code na dwie prace. Co oznacza ze tax free amount proporcjonalnie rozlozyli na glowna i dodatkowa. Druga praca skonczyla sie w marcu zanim kody zaczely obowiazywac ale jak zadzwonilam do Tax Office to nadali mi jakis 985L a nie 1000L bo w tym pierwszym miesiacu, jak mialam dwie prace, nie zaplacilam podatku.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

baba12

Post #2 Ocena: 0

2014-08-07 18:12:11 (11 lat temu)

baba12

Mężczyzna

Z nami od: 21-11-2013

A teraz mam jeszcze inne pytanie.
Pracuje od kwietnia i odciagali mi normalnie podatek mimo iz byla to moja pierwsza praca. Do tej pory patrzac na payslipy zaplacilem jakies 400f podatku.
Biorąc pod uwage iz w polowie wrzesnia wracam bez powrotnie do polski mógłbym sklamac w tej drugiej agencji ze nie jest to moja dodatkowa praca tylko normalnie w deklarachi p46 dac opcje B?
Najwyzej potem przyszedlby mi mniejszy zwrot podatku.
. Ona i tak jest na telefon także mysle ze nie bylo by z tym problem.
Czy czy jakis urzad badz ktos moze to wylapac i zareagowac ?

Druga sprawa jest taka czy mozliwe jest rozliczenie sie przed koncem roku podatkowego ? Slyszalem ze tak tylko nie bede mogl tu wrocic do tego czasu.
I czy moge to zrobić na podstawie payslipow, jezeli na kazdym pasylipie mam zsumowane zarobki podatki, numerowane tygodnie itp itp. Czy musi byc koniecznie p45 czy p60 nie pamietam juz ?

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #3 Ocena: 0

2014-08-07 19:31:32 (11 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Cytat:

2014-08-07 18:12:11, baba12 napisał(a):
Biorąc pod uwage iz w polowie wrzesnia wracam bez powrotnie do polski mógłbym sklamac w tej drugiej agencji ze nie jest to moja dodatkowa praca tylko normalnie w deklarachi p46 dac opcje B?
Najwyzej potem przyszedlby mi mniejszy zwrot podatku.
. Ona i tak jest na telefon także mysle ze nie bylo by z tym problem.
Czy czy jakis urzad badz ktos moze to wylapac i zareagowac ?

A jak sadzisz? Jesli podatki ida w jedno miejsce, czyli HMRC :-]

Jesli wplynie zaliczka na podatek z firmy A, w skarbowce bedziesz widnial jako employee. Nastepnie w to samo miejsce zostanie wyslana podpisana przez Ciebie deklaracja, iz podjeles druga prace w firmie B, ale twierdzisz, iz jest to jedyne zrodlo dochodu w biezacym roku podatkowym :]

Ja bym nie probowal z fiskusem sie w chowanego bawic :-] tym bardziej, ze owe zaliczki na poczet podatku beda wplywaly do HMRC regularnie z obu zrodel.

Reasumujac to i tak wylicza wysokosc zaliczki po swojemu i wezma ile im system bedzie kazal niezaleznie od Twojego oswiadczenia P46.
Podatek poprzez PAYEE jest naliczany "live, on-line" jak to ksiegowy w naszej firmie twierdzi. To nie firma decyduje ile potracic, to system HMRC podaje kwote, ktora nalezy pobrac.

Do góry stronyOffline

baba12

Post #4 Ocena: 0

2014-08-07 21:23:27 (11 lat temu)

baba12

Mężczyzna

Mhmm, czyli teoretycznie moge sie pomylic a oni sami i tak to ustala, tylko zeby w tych dwoch agencjach nagle mi BR nie wbili...
I cala sytuacja trawala by do 12 wrzesnia dokladnie

[ Ostatnio edytowany przez: baba12 07-08-2014 21:25 ]

Do góry stronyOffline

baba12

Post #5 Ocena: 0

2014-08-08 09:41:34 (11 lat temu)

baba12

Mężczyzna

a jeszcze pytanie, zakładając że dadzą mi BR w tej drugiej pracy to zostaje cała kwota opodatkowana na 40% czy też jest tu jakaś kwota wolna ?

załóżmy że zrobie w tej drugiej pracy 2x11.5h
co całe 23hx6.31F= 145F ile z tego by mi dokładnie pociągneli ?

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,