Przylecialem do Anglii 7 stycznia a 15 podjalem prace. Od samego poczatku mam kod podatkowy OT WK1. Probowalem to zmienic w agencji ale powiedziano mi ze na szkoleniu nie posiadalem Ni.no wiec nie mogli wyslac P46 dopuki im nie donioslem Ni.no wiec sprawa sie troche opozni. Na pytanie ile musze czekac, powiedziano mi ze "couple a weeks" co moze znaczyc wszystko. W kolejne tygodnie nie zmieniono mi taxa wiec czekalem do 5 kwietnia z nadzieja ze nowy rok podatkowy naprawi caly ten balagan. Niestety tak sie nie stalo i ciagle mam ten kod. Bylem w agnecji i powiedziano mi ze jedyna solucja jest ponowne wyslanie P46. Pomyslalem ze moze zadzwonei do revenuee i zapytam jak tam moja sprawa z taxem, ale po podaniu moich danych osobowych ZONK! Revenuee nie ma kompletny moich danych personalnych, musze wyslac list z jakims formularzem (chyba p38 ale bylo ciezko zrozumiec) a wtedy beda mogli naprawic moj tax.
Czy to prawda? Na Ni.no mam napisane: Dear Mr. <Moje nazwisko> <Moja drugie imie> WTF? Tak powinno byc czy to jest wlasnie ten blad? Ktos mial podobna sytuacje albo wie jak ja rozwiazac? Ta cotygodniowa mniejsza pensja strasznie boli szczegolnie kiedy do tego zarabia sie najnizsza stawke.
ps. Czy to znaczy ze nie otrzymam takze zwrotu podatku? 22 maja lece na urlop wiec te pieniadze strasznie by mi sie przydaly, a to nie jest wcale mala kwota do zwrotu :D
ps2. Na stronie HMRC widzialem formularz do zmiany imenia i adressu. Moze to mi pomoc?
Pozdrawiam i licze na pomoc.
Artur
[ Ostatnio edytowany przez: Tarvald 12-04-2013 22:50 ]