|
|
---|---|
marcin_1991 | Post #1 Ocena: 0 2013-04-01 17:10:35 (12 lat temu) |
Z nami od: 01-04-2013 Skąd: Belfast |
Mam jedno pytanie dotyczące zwrotu podatku z Wielkiej Brytanii. W 2011 roku pracowałem w Belfaście przez miesiąc, i teraz staram się o zwrot podatku z Revenue. Dostałem czek na mój polski adres i właśnie jestem w trakcie realizacji jego w jednym z polskich banków. Mieszkam na stałe w Polsce, a praca w UK była typowa dorywcza dla studenta w czasie wakacji. Teraz staram się o pieniądze z funduszu alimentacyjnego w Polsce. Dostałem zaświadczenie z urzędu skarbowego, że w Polsce żadnych dochodów nie uzyskałem. Aczkolwiek, teoretycznie do wniosku o przyznanie pieniędzy z funduszu alimentacyjnego wyczytałem, że powinienem zanotować zarobki z zagranicy. Co w sytuacji, jeżeli tego nie zrobię? Czy urząd skarbowy dojdzie do tego, że pracowałem w UK kiedykolwiek? Nie mam zamiaru tego zeznawać w urzędzie skarbowym w Polsce, to tylko miesiąc, nie zależy mi żeby dochód liczył mi się do lat pracy czy czegoś takiego. Czy ktoś się orientuję w takiej sytuacji?
|
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2013-04-01 19:27:07 (12 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Opcje masz dwie: przyznac sie i nie przyznac. Twoj wybor.
Na dodatek jesli jestes rezydentem podatkowym w Polsce, to powinienes rozliczyc sie z tych dochodow z Irlandii w PL. Carpe diem.
|
marcin_1991 | Post #3 Ocena: 0 2013-04-01 19:37:51 (12 lat temu) |
tzn rezydentem? W 2011 roku kiedy faktycznie pracowałem przez miesiąc w Belfascie nie pracowałem w Polsce, dlatego na zeznaniu podatkowym jest napisane, że go nie złożyłem. A co do tego, że powinienem się rozliczyć w Polsce, to pierwsze słysze, podobno jest umowa o podwójnym opodatkowaniu pomiedzy Polska a UK, i nie musze tego robić, jeżeli nie chce żeby liczyło mi sie to do lat pracy. Zostałem tak poinformowany przez kilka firm rozliczających, miedzy innymi Euro Tax, które uważam za rzetelne, co nie zmienia faktu, że sie sam rozliczyłem wysyłając papiery do revenue. Masa moich znajomycy którzy pracuja po kilka kilka miesiecy, czy tygodni, czy nawet lata pracujący w UK, nigdy się w Polsce nie rozlicza i nie mają z tego powodu problemów. Wiec jak to wkońcu jest?
|
Richmond | Post #4 Ocena: 0 2013-04-01 19:45:00 (12 lat temu) |
Jest umowa o unikaniu podwojnego opodatkowania i dotyczy sytuacji, gdy:
-wyjezdza sie z Polski, nie jest sie rezydentem podatkowym w Polsce i wtedy nie placi sie tam podatku. - jesli w jednym roku masz dochody w z obu miejsc, to w Polsce rozliczasz sie z tamtejszych dochodow, ale sumujesz dochody z obu krajow, zeby ustalic prog podatkowy. Jesli zastanawiasz sie czy Cie zlapia, to nie znam na to odpowiedzi. Byc moze nie. Ale to ciagle Twoj wybor czy chcesz podac te dochody w celu otrzymania alimentow z funduszu czy nie. Pytasz sie na forum czy masz klamac czy nie, to Twoj wybor. Carpe diem.
|
marcin_1991 | Post #5 Ocena: 0 2013-04-01 19:50:29 (12 lat temu) |
No ja akurat w 2011 roku nie miałem dochodów w Polsce, dlatego się nie rozliczałem, papiery wysłałem tylko do Revenue. Zreszta miałbym nie mały problem,żeby podać jaki dochód uzyskałem w UK w czasie wakacji. Bo najpierw pracowałem w jednym miejscu mam kopie P45, aczkolwiek potem zmieniłem pracę, i P45 od drugiego pracodawcy zostało wysłane na adres UK w czasie kiedy ja byłem już w Polsce, i tak naprawdę nawet go nie widziałem. A wystarczyło, że wysłałem do revenue P45 od pierwszego pracodawcy, gdzie było tam zaledwie 240 funtów. Jak mógłbym dowiedzieć się, jaki był ogólny dochód w czasie kiedy pracowałem za granicą?
|
|
|
Richmond | Post #6 Ocena: 0 2013-04-01 19:54:40 (12 lat temu) |
Ostatni payslip jaki masz od drugiego pracodawcy poda Ci kwote lacznych zarobkow.
Carpe diem.
|
marcin_1991 | Post #7 Ocena: 0 2013-04-01 19:56:31 (12 lat temu) |
no niestety, payslipy miałem w wersji elektronicznej. Kiedyś nawet z ciekawości, chciałem wejść na moje konto właśnie i sprawdzić coś, i payslipy znikneły. Pewnie po jakimś czasie je usuwają czy coś. Jakieś inne pomysły?
|
ASDXCV | Post #8 Ocena: 0 2013-04-05 10:00:23 (12 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 05-04-2013 Skąd: LONDYN |
XXX
|
|