MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zwrot podatku - list z HM Revenue & Customs

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

nowik74

Post #1 Ocena: 0

2013-02-28 14:33:09 (12 lat temu)

nowik74

Mężczyzna

Z nami od: 28-02-2013

Witajcie,

Chcicałbym nakreślić jedną sprawę. Jestem w UK od listopada. Mam jedną pracę i od początku Revenue pobierało mi podatek... kod podatkowy 0T W1. Byłem jednak odwiedzić urząd chcąc zmienić podatek. Kobieta posadziła mnie przy tel i gościu po zebraniu wszystkich danych (m.in. oprórcz podstawowcyh, nazwę pracodawcy, odprowadzony podatek, aktualny kod) powiedział mi, że mój kod zostanie zmieniony. Przyślą mi pismo i pismo dla mojego pracodawcy. Dzisiaj takie pismo otrzymałem. Na jednym liście oświadczyli, że zmieniają mi kod na 810L do 5 kwietnia 2013, a na drugim, że kod będzie 944L - od 6 kwietnia 2013 na następny cały rok podatkowy. Jednak w żadnym z tych listów nie ma wspomniane na temat zwrotu podatku nadpłaconego przez ten czas. Co muszę zrobić teraz? Iść z tym do lokalnego urzędu HM, czy po prostu czekać, aż sami mi przyślą list odnośnie co zrobić, żeby podatek odzyskać. Pytania mogą wydawać się głupie jednak nigdy nie miałem do czynienia z podatkami. Szczególnie tutaj w UK. Prosze o odpowiedź.

Pozdrawiam

[ Ostatnio edytowany przez: nowik74 28-02-2013 14:40 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

clockwork_orang

Post #2 Ocena: 0

2013-02-28 14:40:26 (12 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

nic nie musisz robic, w maju przysla tax return - wypelnisz i odeslesz, koniec

ps. do konca czerwca zaklad pracy powinien wystawic Ci p60 potrzebne do wypelnienia formularza...

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2013-02-28 14:40:34 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Poczekac, pewnie Ci wyrownaja w kolejnych tygodniach/miesiacach, kiedy beda pobierali skladki.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

edyjus

Post #4 Ocena: 0

2013-02-28 16:41:55 (12 lat temu)

edyjus

Kobieta

Z nami od: 13-05-2009

W moim przypadku - dosc duza firma - nadplacon y podatek byl wyrownywany przez fieme i czasami przez kilka tygodni wogole go nie placilam. W innych przypadkach - po otrzymaniu P60 nalezy wypelnic wniosek o Tax return i wyslac go do urzedu odpowiedzialnego za rozliczanie firmy w ktorej pracujesz, lub mozesz sobie poczekac i Revenue przysle ci rozliczenie nadplaty a potem czek - jednak w ostatnim przypadku moze to potrwac nawet do 4 lat ( mozna sie ubiegac o zwrot nadplaconego podatku 5 lat wstecz). Mam nadzieje ze pomoglam.
Jak szczęśliwie żyliby niektórzy, gdyby o sprawy innych ludzi tak samo mało troszczyli się, jak o swoje własne.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,