MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Praca przez 2 agencje pracy, a podatek

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 2 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2012-12-23 11:52:57 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2012-12-23 12:55:49 (12 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

hm, albo wpłacać na konto :)
Odsetki zostaną kwote wpłaci na koncu roku :)
można jeszcze wykorzystać wpłacając te pieniądze na subkonto bankowe zwalniające kwotę z podatku

EDIT
to się nazywa ISA

z barclays bank:

2.28% AER / 2.26% tax-free pa*. Rates include a fixed-rate, 12-month bonus of 0.25% tax-free pa. Rates are variable.

Barclays customers get a better rate for longer with the Loyalty Reward ISA.

Earn tax-free interest on savings up to £5,640 in this tax year 1.

Loyalty Reward ISA is available to customers with either a Barclays current account or £500+ saved with Barclays.
:)
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

gdanszczanka

Post #3 Ocena: 0

2012-12-23 13:27:22 (12 lat temu)

gdanszczanka

Kobieta

Z nami od: 16-10-2012

Cytat:

2012-12-23 12:55:49, krakn napisał(a):
hm, albo wpłacać na konto :)
Odsetki zostaną kwote wpłaci na koncu roku :)
można jeszcze wykorzystać wpłacając te pieniądze na subkonto bankowe zwalniające kwotę z podatku (nie pamiętam jak się to konto nazywa)
:)

Można by tak sie zabezpieczyć i nawet interesujace rozwiązanie, ale
..... I tu musze przeprosić - bo znowu jakis pasazer na gape , się na moich plecach rozgości... - raczej sceptycznie podchodze do tej rady.... Nie sadze żeby autor pytania, aż taka zapobiegliwoscia się wykazał - on bidok nie ma czasu się wyspać - a kiedy tu do banku konta zakładać???
Najprościej zgłosić i spokojnie spać :-) Niech oni sobie tam w tax office sami naliczają :-)
Phi

Do góry stronyOffline

krakn

Post #4 Ocena: 0

2012-12-23 13:45:25 (12 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Nie pasażer, tylko cichy wielbiciel :P

A wg mnie Tym bardziej, na powód do oszczędzania i szukania oszczędności, bo ma mniej.

Wszytko można załatwić w godzinach gdy pisał swój post, czyli nocnych, bo aplikujesz onlain, z poziomu swojego konta.

Tym bardziej jest ważny 1 funt, gdy masz tylko 1 funt w kieszeni.

Ludzie wychodzą z założenia że oszczędzanie i wykorzystywanie ulg jest tylko dla bogatych.

Bardzo często słyszę od ludzi którzy nie opływają w luxusach...
"ajjj tam co to za oszczędność 1 funt"

problem w tym gdy rocznie ta drobna rozrzutność powtórzy się 100, albo kilkaset razy, suma w skali roku robi się poważna.

Gdy tak ciężko haruje, kto by się nie ucieszył z jednej czy kilku dniówek "za free" raz do roku, ale jednak?

Podobnie jest np z kupowaniem ubezpieczeń, gdy się wysilimy i zapłacimy za cały rok, to oszczędzamy od 20% w skali umowy, czyli od 100 do kilkuset funtów zostaje w kieszeni.

itd.
Oszczędzanie polega nie na wydawaniu mniejszych kwot, tylko patrzenie na pełny koszt z perspektywą na przyszłość.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Kusiniak

Post #5 Ocena: 0

2015-01-27 19:36:48 (10 lat temu)

Kusiniak

Mężczyzna

Z nami od: 11-08-2014

Pozwolcie, ze odswieze troche temat. Zaczalem druga prace w uk i probuje sie odnalezc w sprawach podatkowych. Prosze Was o pomoc.

Mam pierwsza glowna prace bezposrednio u pracodawcy. To moj 4 miesiac wiec na razie nie potracaja z mojej wyplaty taxu. Dopoki nie przekrocze 10k, tak mi szef wyjasnil. Spierac sie z nim nie bede, chetnie przyjmuje wiecej ;) Place wiec tylko za NIN. Moj tax code to 1000L.

Zaczalem teraz druga prace przez agencje na weekend. Agencja obiecala, ze uwzgledni to ze to moja druga praca w payslipie. I z wyplaty pobrany zostal tax w wysokosci 20%. Nie pobrali NIN (co jest ok z tego co sie doczytalem). Moj taxcode tutaj to BR/X.

Pierwszy i glowny pracodawca nie wie, ze dorabiam w weekendy.

Pytanie do Was: czy wszystko tu sie zgadza? Czy w drugiej pracy nie powinno byc tez tak, ze nie place taxu dopoki nie uzyskam 10k?
czy mam obowiazek poinformowac pracodawce o drugiej pracy? Czy to wplynie na pierwsza wyplate?
Moze jakis burdel sie zrobi, bo w jednej nie place podatku, a w drugiej place...

Nie wiem sam, z gory dziekuje za pomoc.

Do góry stronyOffline

Bezler

Post #6 Ocena: 0

2015-04-22 14:51:38 (10 lat temu)

Bezler

Mężczyzna

Z nami od: 22-02-2015

Hej. Odgrzeję kotleta bo mam podobną sprawę. Jestem tu od miesiąca, zarejestrowałem się w 3 agencjach pracy, podpisałem umowy i w każdej mówili że do mnie zadzwonią ale dostałem prace dopiero w tej trzeciej, przy czym nie wyrejestrowałem się z poprzednich. Obecnie czekam na pierwszą wypłatę, nie wiem jaki tax kod dostane, posiadam NIN od kilku dni. Nie bardzo się orientuje z tymi agencjami, czy dostanę tax kod BR za samo to że jestem zarejestrowany w innych agencjach? Co powinienem zrobić, czy wyrejestrować się z pozostałych mimo tego że nic nie zarabiam u nich, zgłosić to do revenue? Ogólnie to mam niezbyt ciekawą pracę i szukam innej a nie wiem czy to jest ok, proszę o pomoc.
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #7 Ocena: 0

2015-04-22 15:06:00 (10 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Wypelnij P46 i daj tej agencji, w ktorej pracujesz, jak to Twoja pierwsza praca w tym roku podatkowym, to zaznacz odpowiedni kwadracik. Przypisza Ci poprawny kod podatkowy na tej podstawie.

Rejestracja w innych agencjach nie ma wplywu na kod podatkowy, jesli nie dali Ci zadnej pracy jak do tej pory.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

hants

Post #8 Ocena: 0

2015-04-22 23:14:43 (10 lat temu)

hants

Mężczyzna

Z nami od: 28-03-2006

"Dopoki nie przekrocze 10k, tak mi szef wyjasnil"

W ciagu pierwszych 3 miesiécy pracodawca ma obowiazek pobrac od Ciebie 30 procent PRZEWIDYWANYCH rocznych zarobków. Owszem- pierwsze 10k jest bez podatku, niemniej zaliczka powinna byc pobrana.

Ten przepis powoduje wiele nieporozumiem i idiotycznych komentarzy typu 'happy taxman', etc. Jesli w kwietniu i maju bedziesz zasuwal jak szalony z nadgodzinami, to ta przewidywana kwota bedzie po prostu bardzo duza i dlatego skladki pobrane moga byc wyzsze w miesiacach w ktorych zarobisz mniej. Normalnie w takiej sytuacji w okolicach grudnia robia korekté i np nie pobieraja podatku w ogole w nastepnych miesiacach..

"czy mam obowiazek poinformowac pracodawce o drugiej pracy? "

Generalnie - nie. To wolny ekonomicznie kraj i nikogo nie interesuje co robisz poza praca. Inland Revenue wysyla tylko list do pracodawcy z informacja jaki podatek maja od Ciebie pobrac, bez podawania przyczyn. Mozesz sobie 'przelaczac' glownego pracodawce wedle woli i uznania, wielokrotnie. Wracajac do pytania: jest tylko kilka zawodów w których musisz - zarejestrowana pielégniarka np (RGN), policjant, MP etc.

" Nie bardzo się orientuje z tymi agencjami, czy dostanę tax kod BR za samo to że jestem zarejestrowany w innych agencjach? "

Tak, ale to az tak bardzo nie boli! Pod koniec roku podatkowego IR zwroci Tobie nadplacony podatek. Nic nie musisz robic, dostaniesz list i czek

[ Ostatnio edytowany przez: hants 22-04-2015 23:18 ]

Chcieć to znaczy móc!

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

Post #9 Ocena: 0

2015-04-23 15:37:42 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline