Str 4 z 6 |
|
---|---|
rafi86 | Post #1 Ocena: 0 2016-04-26 09:33:28 (9 lat temu) |
Z nami od: 12-05-2013 Skąd: Yorkshire |
Wiec tak.
Darowizna jest nieopodatkowana jezeli zostanie wydana na nieruchomosc lub zakup czegos w Polsce. Jezeli zostanie przeznaczona np. na zakup nieruchomosci za granica to niestety trzeba zaplacic podatek. |
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2016-04-26 09:48:07 (9 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
No prosze, nowa teoria. Jak tu ufac temu internetowi
![]() Carpe diem.
|
radzik77 | Post #3 Ocena: 0 2016-04-26 09:48:19 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Z własnego doświadczenia.
Nie wiem jak jest z dziadkami, ale żona dostała darowiznę od ojca i siostry w zeszłym roku i jedyne co musiała zrobic to wypełnić deklaracje w US w miejscu zamieszkania. Darowizna musiała byc zrealizowana przelewem. Jej był w złotówkach w polskim banku. Nie zapłaciła żadnego podatku, ale w deklaracji musiala byc uwzględniona tylko ona. Ja, jako małżonek podatek od połowy darowizny juz bym musiał odprowadzić. Oczywiście nie było takiej potrzeby, a nawet czułem sie bardziej komfortowo, ze z darowizny zostałem wykluczony. Potraktowaliśmy to jako indywidualny wkład zony, którego polowe splacam na jej konto w ratach. W UK bank nie zainteresował sie wysokim przelewem wcale. Ponieważ było to na poczet depozytu na mieszkanie prawnicy wysłali list do rodziny zony z prośba o potwierdzenie, ze były to ich pieniadze i jest to bezwarunkowy prezent. Tak jak napisała Richmond, gdyby przelew był zrealizowany 4 mce wczesniej, obyłoby sie bez listów i uznano by środki jako oszczędności własne. Przy zakupie mieszkania bank wymagał wyciągów z konta z ostatnich 3 mcy. Z większych operacji w tym okresie należało sie wytłumaczyć. Nic strasznego, tylko oświadczenie przekazującego darowiznę i wszystko gra. [ Ostatnio edytowany przez: radzik77 26-04-2016 09:49 ] |
Marta2509 | Post #4 Ocena: 0 2016-04-26 09:50:03 (9 lat temu) |
Z nami od: 06-04-2016 Skąd: Kent |
Bedzie wydana na remont domu w UK/ zakup auta w UK.
Ja nie mam NIPu w Polsce, przeprowadzilam sie do UK zaraz po maturze i nigdy w Polsce nie pracowalam. Czy to ma znaczenie, jak mialabym zaplacic ten podatek (jesli jakis jest)? |
rafi86 | Post #5 Ocena: 0 2016-04-26 10:05:31 (9 lat temu) |
Cytat: 2016-04-26 09:48:07, Richmond napisał(a): No prosze, nowa teoria. Jak tu ufac temu internetowi ![]() Ogarnialem ten temat pare miesiecy temu bo znajoma pytala. Jezeli nic sie od tego czasu nie zmienilo to jestem pewny ze tak jest. Tak na szybko znalazlem. Ustawa od zwolnienia z podatku od darowizn ma zapis: blablabla...podatkowi od spadków i darowizn, zwanemu dalej „podatkiem”, podlega nabycie przez osoby fizyczne własności rzeczy znajdujących się na terytorium lub praw majątkowych wykonywanych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, tytułem darowizny. Z tego wynika ze zwolnienie obowiazuje tylko na zakupy w Polsce a nie za granica. Nie chce mi sie szukac ale spedzilem nad tym dlugiiii czas czytajac rozne tematy, ustawy itd. Jak bede mial czas to poszukam. [ Ostatnio edytowany przez: rafi86 26-04-2016 10:07 ] |
|
|
Richmond | Post #6 Ocena: 0 2016-04-26 10:05:38 (9 lat temu) |
"1 września 2011 r. zniesiony został obowiązek posiadania NIP dla osób, które nie prowadzą działalności gospodarczej i nie są płatnikami składek ubezpieczeniowych. Ma to usprawnić i uprościć system ewidencji i identyfikacji podatników i płatników. (...)osoby, które są zwolnione z posiadania NIP, zostaną zidentyfikowane według numeru PESEL."
http://gospodarkapodkarpacka.pl/news/view/1254/nip-nie-dla-wszystkich-obowiazkowy Carpe diem.
|
Richmond | Post #7 Ocena: 0 2016-04-26 10:10:04 (9 lat temu) |
Cytat: 2016-04-26 10:05:31, rafi86 napisał(a): Ogarnialem ten temat pare miesiecy temu bo znajoma pytala. Jezeli nic sie od tego czasu nie zmienilo to jestem pewny ze tak jest. Tak na szybko znalazlem. Ustawa od zwolnienia z podatku od darowizn ma zapis: blablabla...podatkowi od spadków i darowizn, zwanemu dalej „podatkiem”, podlega nabycie przez osoby fizyczne własności rzeczy znajdujących się na terytorium lub praw majątkowych wykonywanych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, tytułem darowizny. Z tego wynika ze zwolnienie obowiazuje tylko na zakupy w Polsce a nie za granica. Nie chce mi sie szukac ale spedzilem nad tym dlugiiii czas czytajac rozne tematy, ustawy itd. Jak bede mial czas to poszukam. 30 sekund w Google: http://www.infor.pl/prawo/darowizny/podatek-od-darowizn/80295,Kiedy-najblizsza-rodzina-nie-zaplaci-podatku-od-darowizny.html Jakie są warunku uzyskania zupełnego zwolnienia: Obdarowani, należący do grupy zerowej, muszą w celu uzyskania ulgi : -zgłosić nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego w terminie miesiąca od dnia powstania obowiązku podatkowego. Zgłoszenia należy dokonać na formularzu SDZ2. -W przypadku uzyskania w ramach darowizny określonej kwoty pieniędzy – posiadać dowód dokonania przez darczyńcę przelewu z rachunku bankowego, SKO, lub przekazu pocztowego. Czy zwolnienie ma jakieś ograniczenia ? Nie, zwolnienie dla najbliższej rodziny nie jest limitowane w żaden sposób. W szczególności: -nie ma limitu kwotowego dla darowizny zwolnionej od podatku -nie ma żadnych warunków dotyczących zbycia jak i dalszej darowizny otrzymanych przedmiotów We fragmencie, na ktory sie powolujesz, chodzi o to, ze te przepisy dotycza majatku i praw majatkowych na terenie PL. W sensie, nie na terenie innego kraju. Nie ograniczaja tego, co zrobisz z przekazanymi pieniedzmi. Carpe diem.
|
Marta2509 | Post #8 Ocena: 0 2016-04-26 10:28:37 (9 lat temu) |
Z nami od: 06-04-2016 Skąd: Kent |
A czy formularz SDZ2 trzeba zlozyc osobiscie?
Nie wybieram sie do Polski conajmniej do Bozego Narodzenia, chyba od jakiegos czasu jest tak ze teraz jest 6 miesiecy na zgloszenie z tego co udalo mi sie wyczytac ale mimo wszystko to nie jest wystarczajaco dlugo. Mozna poczta/ mailowo/ przez kogos? |
rafi86 | Post #9 Ocena: 0 2016-04-26 10:30:30 (9 lat temu) |
Cytat: We fragmencie, na ktory sie powolujesz, chodzi o to, ze te przepisy dotycza majatku i praw majatkowych na terenie PL. W sensie, nie na terenie innego kraju. Nie ograniczaja tego, co zrobisz z przekazanymi pieniedzmi. Ale to sa wlasnie przepisy o zwolnieniu z podatku od darowizny. Innego przepisu o zwolnieniu z darowizny nie ma. Wiec innego zwolnienia nie ma. Z tych przepisow wynika tez, ze otrzymane pieniadze trzeba wydac w przeciagu chyba 6 miesiecy. Jeszcze poszukam. |
Richmond | Post #10 Ocena: 0 2016-04-26 10:40:37 (9 lat temu) |
Musisz popracowac nad czytaniem ze zrozumieniem i interpretacja przepisow. Nie pisze tego zlosliwie, ale tworzysz wlasne teorie na temat przepisow, ktore weszly w zycie lata temu. Nawet w cytowanym tekscie masz podkreslone, ze nie ma ograniczen co zrobisz z przekazanymi srodkami.
Cytat: 2016-04-26 10:28:37, Marta2509 napisał(a): A czy formularz SDZ2 trzeba zlozyc osobiscie? Nie wybieram sie do Polski conajmniej do Bozego Narodzenia, chyba od jakiegos czasu jest tak ze teraz jest 6 miesiecy na zgloszenie z tego co udalo mi sie wyczytac ale mimo wszystko to nie jest wystarczajaco dlugo. Mozna poczta/ mailowo/ przez kogos? Mozesz wyslac poczta albo wypelnic, podpisac odeslac do kogos z rodziny i poprosic, zeby zlozyl w US i dali mu pieczatke przyjecia na kopii. Carpe diem.
|