MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zaległe autocasco z Polski - co z tym fantem zrobić?

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ChrisCov

Post #1 Ocena: 0

2012-03-12 11:46:27 (13 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Na początku 2008 roku miałem mieć sprowadzony swój samochód z Polski, a przewieźć miał go wujek mojego kolegi. Chciał wyjechać facet do the UK za pracą i przy okazji się za darmo przejechać. Mój ojciec wykupił mi na pół roku autocasco, ale dzień przed się okazało, że samochód ma za słabe hamulce (ten człowiek go przetestował) i o przewiezieniu go nie mogło być już mowy. Nie wiem, czy to była wymówka, bo facet i tak do Wielkiej Brytanii nie wyjechał. Został w Polsce, a gdyby chciał wyjechać, to pojechałby autobusem lub poleciałby samolotem. To jest jednak nieistotne z punktu widzenia sprawy. Istotne jest to, że ojciec kupił mi ubezpieczenie na pół roku, pytając się najpierw 2 razy kobiety od ubezpieczeń czy jest to możliwe, bo myślał, że trzeba na cały rok. Kobieta również 2 razy go zapewniła, że jest. Zapłacił 500 zł i myślał, że wszystko jest OK.
Nagle, po bardzo długim czasie, zaczęły przychodzić listy, że autocasco trzeba koniecznie wziąć na cały rok i że jak nie zapłacę, to będę miał założoną sprawę w sądzie. Ojciec na to nie odpowiadał, tylko mnie poinformował przez telefon. Raz chyba z kimś rozmawiał, mówiąc im, że został poinformowany, że można takie coś wziąć na rok i że ja mieszkam w Wielkiej Brytanii, więc nie mogę tych listów odbierać osobiście.
Potem poszedł do ubezpieczalni tej kobiety, gdzie jej szef mu powiedział (ona już tam nie pracowała), żeby się nie martwił, bo takie sprawy przedawniają się po 3 latach i sąd już nic nie może mi zrobić. Te 3 lata minęły w sierpniu 2011, więc jest już kilka miesięcy po terminie. Nie wiem jednak czy ten człowiek miał na ten temat prawidłowe informacje, a listy z firmy windykacyjnej przychodzą regularnie do tej pory. Nie mam ochoty płacić komuś kolejnych 500 zł plus odsetki z powodu niekompetencji innej osoby. Tym bardziej, że nawet tego ubezpieczenia wcale nie potrzebowałem i bezużytecznie wydałem 500 zł za te pół roku.

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 12-03-2012 11:48 ]

A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Post #2 Ocena: 0

2012-03-12 11:52:06 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #3 Ocena: 0

2012-03-12 13:54:33 (13 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Cytat:

2012-03-12 11:52:06, sniper00 napisał(a):
jak dobrze pamiętam, to ubezpieczenie można wziąc na auto tylko na rok, a najwyżej dogdać się co do formy płatności, jeśli osobićie nie rozwiązaleś umowy z ubezpieczalnią, to będą cię ścigać i dadzą sprawę do komornika.

Dlatego ojciec się 2 razy pytał czy można tylko na pół roku. Kobieta zapewniała, że tak.
Czy wie ktoś coś na temat okresu przedawnienia sprawy?
A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Post #4 Ocena: 0

2012-03-12 14:07:08 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0