Witam.
Prosze o pomoc w potwierdzeniu kilku informacji. Poniewaz przejrzalem prawie cale forum I spotkalem sie czasami ze przecznymi informacjami.
Otoz:
Pracowalem w Anglii w zeszlym roku od stycznia do maja. Takze posiadam P60 za (rok podatkowy 2010- zarobione ok 2000) i p45 jak skonczylem prace w maju (2011 – zarobione ok 2000 funtow) i od tamtej pory jestem w Polsce i napewno nie wroce do konca roku podatkowego. Z tego co wyczytalem to zeby ubiegac sie o zwrot musze wyslac:
a) P85
b) P60/P45
c) moge dolaczyc list z prosba o zwrot taxu
Teraz pytania:
1. Czytalem ze od 2011 druki P86 juz nie obowiazuja, czy to prawda?
2. Gdzie mam wyslac dokumenty? Jedni pisza ze jezeli wysle sie do swojego HM to bedzie ok, inni pisza ze trzeba wyslac do HM pracodawcy. (gdy na stronie HM wpisuje office number [709] wziety z P45 to nie chce mi znalezc adresu. Czy nie bedzie problemu jak wysle je na ponizszy adres – zeby oni sami wyslali do wlasciwego HM?
Inland Revenue
Regent House
Hardaway Head
Queen Street
BARNSTAPLE
EX32 8RR
3. Jak juz bede dolaczal do wniosku P45 to mam dodac tylko 2 i 3 strone czy tez 1A? Bo tutaj tez z roznymi opiniami sie spotkalem.
4. Mam aktywne konto w Anglii I we wniosku P85 widze ze jest mozliwosc przelewu a nie wysylaniu czeku. Czy jezeli wybiore przelew to bedzie ok? Czy musze koniecznie wzbrac czek?
5. Czy nie bedzie problemu jezeli wysle te wszystkie wnioski w jednej kopercie? [Oczywiscie oddzielone koszulkami], Czy z uwagi ze rozliczenie dotyczy dwoch roznych rokow podatkowych musze je wysylac odzielnie?
Z gory dzieki za odpowiedz