MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Late Tax Return Notice

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Nie_z_tej_bajki

Post #1 Ocena: 0

2012-02-27 12:02:02 (13 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Okolo 2 lata temu zarejestrowalam dzialalnosc. Nigdy jej nie rozpoczelam - tak sie zlozylo.
Kilkukrotnie dzwonilam do HMRC, zglaszajac zamkniecie dzialalnosci, ale caly czas przychodzily mi pisma ze skladkami do zaplaty.
Wreszcie udalo mi sie porozmawiac z kims myslacym na infolini i dzialalnosc zostala zamknieta z data dnia nastepnego od jej rozpoczecia. Powiedziano mi tez, ze nic nie musze juz placic i jesli jeszcze przyjdzie jakis list, zignorowac. Tak tez zrobilam.
Dostalam jednak teraz Self Assessment Late Tax Return Notice - za lata 2010-2011 i 2011-2012. Kompletnie nie wiem o co chodzi. Zadzwonilam do HMRC, pani powiedziala, ze mimo zamkniecia dzialanosci, nie rozliczylam sie ( z czego? ) i teraz mam do zaplaty kare za poprzedni i obecny okres rozliczeniowy. I ze mam jak najszybciej wypelnic ( najlepiej online ) rozliczenie i wyslac.
Kompletnie sie na tym nie znam :-[. Zarejestrowalam sie na stronie HMRC, dzisiaj juz dostalam poczta kod aktywacyjny, aktywowalam konto, ale nie mam pojecia co dalej?
JAka ja mam znalezc forme? Czy da sie to zrobic online?
I dlaczego musze zaplacic ta kare? :-?
Pomozcie, bo sie motam ;-). Krok po kroku jesli ktos bedzie tak uprzejmy...

[ Ostatnio edytowany przez: Nie_z_tej_bajki 27-02-2012 12:02 ]

Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

nemonick

Post #2 Ocena: 0

2012-02-27 14:18:49 (13 lat temu)

nemonick

Mężczyzna

Z nami od: 14-12-2008

tutaj
wpisujesz login i haslo i masz pere stron do wypelnienia :)

cos link nie chce dzialac :)sprawdz ten i na dole masz Self Assessment Online login page kliknij zaloguj sie i wypelniasz

[ Ostatnio edytowany przez: nemonick 27-02-2012 14:21 ]

.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

clockwork_orang

Post #3 Ocena: 0

2012-02-27 14:19:20 (13 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

mialem podobnie (i w sumie, jeszcze mam) - niestety w moim przypadku nie obylo sie bez osobistej rozmowy z urzednikiem, gdzie wytlumaczylem iz SE bylo potrzebne do m.in. NIN, i ze nigdy nie zarobilem na tym pensa, bo podjalem prace w agencji nieco wczesniej, anizeli zalozylem SE...

uprzejmy pan mi pokazal wykasowanie konta i koniec... teraz, raz na jakis czas przychodzi list o niezaplaconym NIN za dzialalnosc, wiec dzwonie raz na rok i tlumacze od poczatku wszystko... i tak kilka lat juz, bo dzialalnosc mialem w 2004 8-)

Do góry stronyOffline

Nie_z_tej_bajki

Post #4 Ocena: 0

2012-02-27 14:49:52 (13 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

Nemonic - no wlasnie tam zalozylam konto w zeszlym tygodniu. Czekalam na list z kodem aktywacyjnym, zeby wejsc w panel self assessment. Dostalam dzisiaj, wpisalam, otrzymalam dostep i... co dalej? Bo ja tam nigdzie nie widze niczego, co moglabym wypelnic. Sa tylko informacje dotyczace dzialanosci, numery ID itd.

Clock - no wlasnie tak tlumacze od 2 lat. I ciagle od nowa... :-?

Edit: wlasnie sie zalogowalam ponownie - musieli cos zaktualizowac, bo juz sa rozne inne dane, ktorych wczesniej nie bylo.
I jest tez dostepne wypelnienie rozliczenia - ufff.
Clock, czyli jest szansa, ze nie trzeba bedzie tego placic?

[ Ostatnio edytowany przez: Nie_z_tej_bajki 27-02-2012 14:52 ]

Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

clockwork_orang

Post #5 Ocena: 0

2012-02-27 14:57:05 (13 lat temu)

clockwork_orange

ja dostalem jakies £3000+ kary, to biegem pedzilem umowic sie na rozmowe 8-)

koles dal mi do wypelnienia rozliczenie (same zera i podpis z data), potem zlikwidowal moja 'firme' z dniem nastepnym po otwarciu (czyli jak u Ciebie) - widac system byl/jest malosprawny, bo dzis dnia dostaje upomnienia za 'nieplacenie' NIN :-]

[ Ostatnio edytowany przez: clockwork_orange 27-02-2012 14:57 ]

Do góry stronyOffline

Nie_z_tej_bajki

Post #6 Ocena: 0

2012-02-27 15:14:04 (13 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

No wlasnie wypelnilam. Wszystko na "0" oczywiscie.
Ale kara widnieje na stronie glownej.
Ja nie dostalam upomnienia ani kary za nie placenie skladek, tylko za brak rozliczenia, o ktorym bylam przekonana, ze nie muesze go wypelniac, skoro tyle razy tlumaczylam wszystko telefonicznie i tyle razy "zamykalam" dzialanosc przez telefon... Poza tym tak tez mi powiedziano przedostatnim razxem, jak dzwonilam.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

clockwork_orang

Post #7 Ocena: 0

2012-02-27 15:43:09 (13 lat temu)

clockwork_orange

Cytat:

2012-02-27 15:14:04, Nie_z_tej_bajki napisał(a):
No wlasnie wypelnilam. Wszystko na "0" oczywiscie.
Ale kara widnieje na stronie glownej.
Ja nie dostalam upomnienia ani kary za nie placenie skladek, tylko za brak rozliczenia, o ktorym bylam przekonana, ze nie muesze go wypelniac, skoro tyle razy tlumaczylam wszystko telefonicznie i tyle razy "zamykalam" dzialanosc przez telefon... Poza tym tak tez mi powiedziano przedostatnim razxem, jak dzwonilam.

wniosek taki, ze najlepiej umowic sie na rozmowe osobista w najblizszym oddziale HMRC 8-)

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,