MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Podatek od przeprowadzki (council tax za okres gdy byłem już w PL)

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

HuzarPL

Post #1 Ocena: 0

2011-11-21 12:53:02 (14 lat temu)

HuzarPL

Mężczyzna

Z nami od: 21-11-2011

Witam, potrzebuję pomocy.
Czy istnieje podatek od przeprowadzki, od zmiany miejsca zamieszkania??

Mieszkałem w UK, musiałem nagle wracać do PL, poszedłem do landlorda, wymówiłem mieszkanie, uiściłem opłaty za prąd oraz podatek i wyjechałem.

Teraz dostaję listy od councilu, że nie zapłaciłem 60 funtów za to, że się wyprowadziłem, cytuję:
Cytat:
This statement shows the revised amount of Council Tax you owe for this property now that you have moved out.

Poniżej mam rozpiskę jak płaciłem i jest od 1.04.2001 do 06.05.2011 opłata, wyjechałem, jeżeli dobrze pamiętam 8.05, więc w councilu spytałem co z tymi 2 dniami to mi powiedzieli, że jest dopłata w śmiesznej wyskości, bodajże paru funtów. Zapłaciłem i to.
Następnie poniżej dopisali mi, że za 07.05 - 29.05 nie zapłaciłem tych 6 dych. Niby za co????

Co z tym począć?
Pisałem do landlorda bo podejrzewam, że to on nie dostarczył jakichś papierów do councilu, bo zawsze się z tym spóźniał (np. na początku jak przyjechałem to miałem zacząć płacić od października podatek, ale oni tam zaspali i dopiero na listopad mi przyszło pismo, wskutek czego płaciłem ciut więcej w ratach (no bo mniej rat)). Pisałem do councilu, ale też nie mają jakiegoś bezpośredniego kontaktu tylko taki ogólny dział.
Teraz przychodzą mi listy (zwykłe, bez potwierdzenia odbioru, to zawsze może być, że ich nie odebrałem/nie dostałem), że dostałem jeszcze z 5 funtów kary za zwłokę i ilekroć list przychodzi to termin zapłaty jest już historią. Zresztą czemu mam płacić za okres, w którym mnie już tam nie było?

I teraz nie wiem czy landlord dał im znać miesiąc później czy np. istnieje podatek od wyprowadzenia się (nawet nie żartujcie, że takie coś jest) - a jak jest to nikt mnie o tym nie informował. Gdzie się teraz odwołać???

Dzięki z góry.

[ Ostatnio edytowany przez: HuzarPL 21-11-2011 13:54 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2011-11-21 13:54:10 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Nie ma czegoś takiego.
Po prostu masz jakąś niedoplate .
albo zgłosiłeś za późno.
Możesz mieć nie dopłaty 1 funt a oni naliczyli 60 za usługe przypomnienia.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

HuzarPL

Post #3 Ocena: 0

2011-11-21 13:57:54 (14 lat temu)

HuzarPL

Mężczyzna

Z nami od: 21-11-2011

Jest jakaś szansa by się od tego odwołać? Ewentualnie zapłacić i potem walczyć o zwrot? Nie planuje już powrotu do UK, chyba, że w celach turystycznych i wolałbym nie być zatrzymany na lotnisku przez policję :-)

Generalnie nie mam zamiaru tego płacić bo uważam, że wszystko zapłaciłem co do pensa, nawet nadpłaciłem (np. za prąd, zrobiłem prognozę i zapłaciłem na wszelki wypadek ciut więcej).

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #4 Ocena: 0

2011-11-21 14:44:35 (14 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

byc moze lanlord podal 29.05 jako koniec umowy, wobec czego nic nie zrobisz i zaplacic musisz - mialem podobna sytuacje gdy przeprowadzilem sie w srodku miesiaca a umowa konczyla sie z dniem ostatnim wiec za dwa tygodnie placilem podwojny tax...

Do góry stronyOffline

tirill3012

Post #5 Ocena: 0

2011-11-21 14:47:56 (14 lat temu)

tirill3012

Kobieta

Z nami od: 24-01-2010

Osobiscie zwrocilabym sie z pisemna prosba o wyjasnienie jak Council Tax zostal naliczony. Rowniez bym sie upewnila, zeby podac dokladna date wyprowadzki, jakoze Landlord mogl nie zglosic poprawniej daty z niekorzyscia dla Ciebie.

Jesli sie okaze, ze zostalo naliczone porawnie, to mozna poprosic o splacanie dlugu w ratach. Urzedy sa gotowe pobierac oplaty tak niskie jak £5 miesiecznie, co nie zaboli kieszeni :)

Ale, jako pierwszy krok napislalbym im list proszac o wyjasnienie.

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer MSN Messenger

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,