MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Nieruchomosc w PL-rozliczenie w PL?

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Richmond

Post #1 Ocena: 0

2011-07-05 14:17:00 (14 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

joshuax:
Podatek ryczaltowy polega na tym, ze jest staly i nie laczy sie go z niczym innym. Nie mozesz tez nic od niego odliczyc (kosztow).

"Jestes pewien ze ryczalt 8.5% od wynajmu nie laczy sie z dochodami w UK?" - Albo masz ryczalt albo laczysz dochody.

Ambitna:
Podatek od spadku nabytego w Polsce placi sie w Polsce. Ale jak poczytasz wiecej na ten temat, to dowiesz sie, ze od 2009r nie ma podatku od spadku i darowizn dla I grupy rodziny, tylko trzeba to zglosic w okreslonym czasie do Urzedu Skarbowego. Wczesniej bylo to 6 miesiecy, nie wiem czy nie zmienili tego do 12 miesiecy teraz. Poczytaj o tym.

Zasadniczo jak nie mieszkasz w PL i nie osiagasz tam dochodow, to nie jestes rezydentem podatkowym. Mozesz zlozyc oswiadczenie do US z informacja, ze nie jestes rezydentem dla celow podatkowych i dolaczyc NIP-3 z nowym adresem zagranica.

martas:
Pytanie na forum podatkowe albo do doradzcy podatkowego.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Ambitna

Post #2 Ocena: 0

2011-07-05 15:41:34 (14 lat temu)

Ambitna

Kobieta

Z nami od: 03-12-2007

Richmond dzieki za odpowiedz.
Nie wiedzialam, ze nie ma podatku od spadku i ze trzeba takie cos zglaszac do 6-12 m-cy (to bedzie i tak juz za pozno dla mnie niestety).
Ciezko jest byc na biezaco z prawem polskim mieszkajac za granica....
Poszperam w internecien jeszcze, choc wczesniej nie moglam zbyt duzo znalezc.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2011-07-05 16:20:19 (14 lat temu)

Richmond

Kobieta

6 miesiecy na zgloszenie spadku po jego otrzymaniu, nie od smierci spadkodawcy.

http://spadki.wieszjak.pl/podatek-od-spadku/271340,Jakie-sa-skutki-podatkowe-zgloszenia-nabycia-spadku-po-terminie-.html

"Termin na zgłoszenie nabycia spadku do urzędu skarbowego wynosi 6 miesięcy od dnia uprawomocnienia się orzeczenia stwierdzającego nabycie spadku. W przypadku notarialnego poświadczenia dziedziczenia termin liczony jest od dnia zarejestrowania aktu."

Takze moze jeszcze nie wszystko stracone.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

ABW_17

Post #4 Ocena: 0

2011-07-05 19:28:46 (14 lat temu)

ABW_17

Kobieta

Z nami od: 01-03-2008

Wygrzebalam takie cos, przyjemnej lektury:
http://www.podwojneopodatkowanie.pl/opodatkowanie-najmu-w-polsce-i/

i jeszcze takie coś:
http://interpretacja-podatkowa.pl/interpretacja/pokaz/93-podatek-dochodowy-od-osob-prawnych/94-przedmiot-i-podmiot-opodatkowania/189-ograniczony-obowiazek-podatkowy/97780-miejsce-zamieszkania-ograniczony-obowiazek-podatkowy-rezydent-podatkowy-umowa-o-unikaniu-podwojnego-opodatkowania.html

nie wiem jak to mądrzej wkleić
:-Y

[ Ostatnio edytowany przez: ABW_17 05-07-2011 19:38 ]

To co Manchester robi dziś, reszta świata robi jutro

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #5 Ocena: 0

2011-07-05 20:29:28 (14 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Cytat:

Zasadniczo jak nie mieszkasz w PL i nie osiagasz tam dochodow, to nie jestes rezydentem podatkowym.Mozesz zlozyc oswiadczenie do US z informacja, ze nie jestes rezydentem dla celow podatkowych i dolaczyc NIP-3 z nowym adresem zagranica.

Droga Richmond mozesz czy musisz?
Wiem ze tu mowa o zyskach z wynajmu, ale jak to sie ma z dochodami od osob fizycznych?
Problem zgloszenia faktu osiagania dochodu za granica wraca do mnie jak bumerang. Nie wiem czy warto, nie wiem czy to obowiazkowe, moze nawet karalne w przypadku niezgloszenia? naprawde nie wiem.

W PL mam zalozone konto na ktore przelewam regularnie pewna sume na alimenty, czasem sie zastanawiam, czy ktos sie zapyta skad te pieniadze, w sumie to nadal mam polski meldunek ale skarbowka nie wie nic o dochodach za granica, wyjezdzajac 4 lata temu zlozylem ostatniego PITa.

[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 05-07-2011 20:31 ]

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2011-07-05 21:14:44 (14 lat temu)

Richmond

Kobieta

Cytat:

2011-07-05 20:29:28, radzik77 napisał(a):
Droga Richmond mozesz czy musisz?

Skladajac NIP-3 i informujac US, ze nie jestes rezydentem podatkowym w PL chronisz wlasne siedzenie. Nikt Cie nie zmusza, ale jak to zrobisz, to masz spokoj. US nie jest wrozka i nie wie, ze wyjechales i osiagasz dochody zagranica. Wedlug ich danych nie osiagasz dochodow w PL i nie skladasz deklaracji, ale ciagle zakladaja, ze jestes rezydentem dla celow podatkowych, bo nie poinformowales ich, ze jest inaczej.
Wypelnienie tego papierka i wyslanie nie zajmie duzo czasu, a kupujesz sobie swiety spokoj.

US, nie bedzie specjalnie czekal, zeby sprawdzic Twoje konto bankowe. Raczej sprawdzaja przypadki, gdy ktos kupuje nieruchomosc lub inne dobra i nie ma podstaw finansowych (nie sklada deklaracji podatkowych i nie ma dochodow).
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #7 Ocena: 0

2011-07-05 21:19:44 (14 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Dziekuje za szybka odpowiedz.
W zasadzie to obawialem sie podwojnego opodatkowania, jednak to juz nie obowiazuje wiec moze warto bedzie update w US zrobic :]

Do góry stronyOffline

joshuax

Post #8 Ocena: 0

2011-07-05 23:02:40 (14 lat temu)

joshuax

Mężczyzna

Z nami od: 04-07-2011

Ciekawy artykul(pierwszy). Nieco sie juz rozjasnia w kwestii podatkowych w przypadku wynajmu..

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,