Cytat:
2011-05-08 11:16:56, malykrzys napisał(a):
Zawsze sądziłem, że dla przykładu jeżeli zarobiłem w roku 10000 funtów to od tej kwoty odejmujemy 6475 i wychodzi około 3500 funtów do rozliczenia.
jesli zarobiles - TWOJ PRZYCHOD to 10 000
a koszty - czyli wszystko co niezbednie do prowadzenia firmy to np 2 000
to od dochodu 10 000 odejmujesz koszty 2000 co daje 8 000 to jest DOCHOD
kwota wolna od podatku to 6 470 wiec 8 000 - 6470 daje 1 530 - to jest dochod do opodatkowania czyli 306 funtow to podatek do zaplacenia
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
i to jest jedyne sluszne tlumaczenie
Cytat:
Czy należy mi się zwrot pieniędzy za koszty poniesione z tytuły prowadzenia działalności gospodarczej,
nie ma zadnego zwrotu kosztow ...koszty to koszty
Cytat:
Jeżeli nie jesteś płatnikiem VAT, to nie możesz odliczyć VATu od zakupionego towaru. Bierzesz tylko całą kwotę (razem z podatkiem VAT) w koszty uzyskania przychodu i odliczasz od dochodu.
facet nie jest platnikiem VAT
Cytat:
Nie mozesz nic odliczyc od podatku/dostac zwrotu jezeli nie przekroczyles tej kwoty 6475.
koszty odliczasz niezaleznie od progu wolnego od opodatkowania
Cytat:
Podatek placisz wtedy jak juz cos zarobisz.A jezeli zarobiles kwote wolna od podatku to nic nie placisz.I logicznie nic nie dostaniesz zwrotu.
logiczne a zwrot nastepuje tylko jek jestes w CIS0ie
Cytat:
Dopiero co kilka dni temu byłem w ravenue wraz ze wspólnikiem się rozliczyć, Pani która pomogła nam wypełnić kwity, powiedziała nam że: do 70 tyś funtów, nie musimy w kwitach wpisywać kosztów oddzielnie
tak w formie na koniec roku mozesz nie wpisywac szczegolowo struktury kosztow ale na kazda pozycje ksiegowa TRZEBA MIEC PAPIER - kazdy przychod czy koszty to pozycja ksiegowa i musi byc potwierdzona, malo tego przechowywac przez 5 lat 10 m-cy ......
a ze urzedasy jej krolewskiej mosci przymykaja oczy na tubylcow to jedna sprawa ale warto robic to correct
ok rozprawilam sie ze stekiem bzdur ktore tu zostaly zamieszczone
[ Ostatnio edytowany przez: reivilo 09-05-2011 08:49 ]
Ludzie myślcie ....to nie boli !!