MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Dwie działalności Self Employed i zwrot podatku

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Maverick77

Post #1 Ocena: 0

2011-05-03 20:55:07 (14 lat temu)

Maverick77

Mężczyzna

Z nami od: 03-05-2011

Mam pytanie w ubiegłym roku podatkowym moje zarobki sięgneły 30000 po odjęciu podatku wyszło mi 24000 moje wydatki wyniosły około 9000f
Prowadze dzialalnośc budowlaną gdzie mój szef jako że ja jestem subkontraktorem już na gotowo odciągnął mi podatek (wspomniane 6000) i teraz tak moja żona prowadzi również działalność ale zarobki ma o wiele mniejsze zarobiła bowiem około 8500F i jej wydatki sięgneły 3200F ale ona podatek musi odprowadzić sama Jej działalność to prasowanie ludziom ubrań.... I teraz tak mam księgowego który rozlicza mnie co roku ale on nie chce mi podpowiedzieć co zrobic najlepiej... chodzi mi o to by otrzymać jak największy zwrot podatku...Wszystkie wydatki związane z paliwem i samochodami czyli naprawy itd podzieliłęm tak na oko gdyż nie rozdzielaliśmy ich w ciągu roku i teraz nie wiem komu ile tych rachunków dołożyć by było najkorzystniej w kwestii zwrotu....
Tylko prosze nie naskoczcie na mnie jak ja bym chciał okraść państwo po prostu pytam a jak wiadomo każdy chce się rozliczyć jak najkorzystniej tak więc proszę o wyrozumiałość...
Pozdrawiam i z góry dzięki za jakie kolwiek odpowiedzi,,..

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Maverick77

Post #2 Ocena: 0

2011-05-03 20:58:25 (14 lat temu)

Maverick77

Mężczyzna

Z nami od: 03-05-2011

doam zę na początku roku oboje zakupiliśmy samochody które służą nam do pracy to aut osobowe o niewielkich wartościach moje około 1000F żony 1500F z tym że tego żony używamy również prywatnie...

Do góry stronyOffline

knowakuk

Post #3 Ocena: 0

2011-05-03 22:33:33 (14 lat temu)

knowakuk

Mężczyzna

Z nami od: 07-01-2011

Nie możesz na oko obliczać kosztów. Wszystko musi być wyliczone z proporcji na zasadzie biznes/życie prywatne przy uwzględnieniu kwitów, rachunków, logbooka etc albo z tzw "Approved Mileage Allowance Payments" (AMAPs).
Odnośnie wliczania zakupu samochodu w koszta z uwzględnieniem "First Year
Allowance" (FYA)/"Writing Down Allowances" (WDAs), to wszystko masz ładnie wyjaśnione tu:
http://www.hmrc.gov.uk/worksheets/2007/sa103-notes.pdf
A tak na marginesie, to zmieniłbym księgowego, bo albo nie jest dyplomowanym, albo nie chce Ci pomóc bo coś kombinujesz na lewo :-)
:-)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,