MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Polski certyfikat rezydencji

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ajlowkunsil

Post #1 Ocena: 0

2011-04-18 21:25:29 (14 lat temu)

ajlowkunsil

Mężczyzna

Z nami od: 28-11-2010

Cytat:

2011-04-18 21:18:04, Don_kalaf napisał(a):
Czyli nie da sie tego uniknac i musze czekac na rosyjska ruletke?

Nie wiem. Moze jest jakis przepis ktory dotyczy kontraktow krotkoterminowych. Moze jakies przepisy zwiazane ze szkolnictwem i oddelegowaniem (przeniesieniem czasowym) na inna uczelnie taka furtke zostawiaja. Nie jestem ksiegowym.
Mysle ze odpowiedz na swoje pytanie znajdziesz w sieci. Trzeba tylko troche tam pogrzebac.
Wyimaginowane dolegliwości są nieuleczalne.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2011-04-18 21:52:58 (14 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Proponuje na starcie wypelnic formularz P46, by uniknac emergency tax code.

"If you're starting your first job and don't have a P45, your employer will give you a form P46 to fill in and sign. HMRC will then process your P46 and issue your tax code.

It’s important you complete your P46 before your first pay day. If you don’t, you could end up paying the wrong amount of tax."

A ten projekte to jest rozliczany jako normalna pensje, moze to jakis grant?
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Don_kalaf

Post #3 Ocena: 0

2011-04-18 22:38:05 (14 lat temu)

Don_kalaf

Mężczyzna

Z nami od: 18-04-2011

Nie jestem przekonany z jakich srodkow pochodza pieniadze (moze z grantu) ale ja mam placona pensje. Zapytam sie o szczegoly tego zatrudnienia jutro. Dziekuje za wszelka pomoc.

Do góry stronyOffline

Don_kalaf

Post #4 Ocena: 0

2011-04-19 15:59:38 (14 lat temu)

Don_kalaf

Mężczyzna

Przepraszam za post pod postem ale chce wyjasnic jak wyglada sytuacja.

Otoz rozmawialem dzisiaj z Pania z ksiegowosci. Wartoscia zarobkow do wysokosci ktorej nie nalicza sie podatku jest 623GBP (miesiecznie). Powyzej tego naliczaja, dodatkowo musi to byc Twoja pierwsza praca w GB i wczesniej nie zarabiales wiecej(moge sie tu mylic co do tych szczegolow poniewaz dostalem duzo informacji w krotkim czasie a nie notowalem). Co do certyfikatu rezydencji powiedziala mi zebym sie zwrocil do Revenue i jak oni zdecyduja ze nie powinienem byc opodatkowany to wysla pismo do uniwersytetu z taka infomacja.

Ogolnie to te informacje jedynie mi wprowadzily tylko zamieszanie dodatkowe jak sie nie ude z Urzedem Skarbowym to lipa.

Dodatkowo znalazlem wczoraj taka oto informacje na stronie HMRC:

Q As a non-resident, how do I get relief from UK tax under a double taxation agreement?
A. You should consult HMRC Residency at PO Box 46, Fitz Roy House, Nottingham NG2 1BD (telephone 0845 070 0040 (+ 44 0151 210 2222 if calling from outside the UK)).

Jak kupie sobie w koncu karte tel. to zadzwonie tam.

[ Ostatnio edytowany przez: Don_kalaf 19-04-2011 16:19 ]

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2011-04-19 19:23:53 (14 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Ale Twoim problemem nie jest podwojne opodatkowanie, tylko pobranie podatku od kwoty zarobkow, ktore beda najprawdopodbniej ponizej kwoty wolnej od podatku. Na ten rok, kwota wolna od podatku to £7475, a NI placi sie od zarobkow powyzej £5,304 rocznie.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Don_kalaf

Post #6 Ocena: 0

2011-04-19 20:31:02 (14 lat temu)

Don_kalaf

Mężczyzna

Masz racje. Tylko ze placa mi miesiecznie pod koniec miesiaca. 620 GBP miesiecznie bez podatku. Czyli ostatnia pensje dostane jak bede wyjezdzal. Wiec moj szef zaproponowal mi ze mi zaplaci dwa razy wiecej wczesniej zebym mial z czego zyc. Przy czym wtedy Pani w ksiegowosci zobaczy ze mam pensje ktora w rozliczeniu rocznym przekroczy prog i nie bedzie ja obchodzilo ze bede pracowal jeszcze tylko poltorej miesiaca i mi walnie podatek ktory bede sobie mogl odebrac pod koniec pobytu. Bez podatku mam bardzo napiety budzet jak mnie opodatkuja to bede musial pozyczac pieniadze na czym strace, pomijajac fakt tego ze mnie dobija potrzeba pozyczania zeby miec co jesc.

Do góry stronyOffline

jankowsky

Post #7 Ocena: 0

2011-04-19 21:12:59 (14 lat temu)

jankowsky

Mężczyzna

Z nami od: 30-01-2010

Nie rozumiem dlaczego z prostej żeczy robicie problem? Po kolei. Pierwszy rok w UK należy się bez podatku. Dzwonie do Inland Rewenue, można poprosić tlumacza, mówie jak jest i dostaje kod podatkowy NT czyli No Tax. Opcja druga To jest mój kolejny rok w Angli. Dzwonie i mówie że przyjechalem do pracy na kilka miesięcy i na pewno nie przekroczę kwoty wolnej od podatku. Dostaje kod No Tax. Należy mówić krutko i prosto, nie gmatwać prostych żeczy. Urzednik też człowiek i jak nie zrozumie o co chodzi ( polska, podwójne opodatkowanie, księgowa, itp)to może się nie zgodzić. Powodzenia

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2011-04-19 23:00:40 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Don_kalaf

Post #9 Ocena: 0

2011-04-19 23:01:15 (14 lat temu)

Don_kalaf

Mężczyzna

Dziekuje za rade jankowsky.

Do góry stronyOffline

Don_kalaf

Post #10 Ocena: 0

2011-04-20 14:53:19 (14 lat temu)

Don_kalaf

Mężczyzna

Podsumowujac

Dzwonilem do Revenue i najpierw probowalem w prosty sposob wytlumaczyc i gosciu mnie chcial zlac. Lecz gdy wytlumaczylem sytuacje dokladniej (mowiac o ksiegowej, jak to wyglada w Polsce i o zapobieganiu podwujnemu opodatkowaniu) przyznal mi racje.

Czyli wypelnia sie formularz P46 gdzie pracodawca nadaje Ci kod NT(gdy ma do tego podstawy). Niestety Pani w ksiegowosci nawet jak jej sama YRH wytlumaczy ze mi moze dac NT to mi go nie da poniewaz Ona sobie to interpretuje innaczej i uwaza ze ja moge jeszcze dluzej pacowac i osiagnac w tym roku jeszcze wyzszy przychod pomimo tego ze mam umowe na 1,5 miesiaca(zreszta tak samo mowil gosciu w Revenue dopoki mu kilka razy wszystkiego nie wytlumaczylem). Dodatkowo ta jej teoria nie bedzie jej przeszkadzala w tym zeby jak mi sie skonczy umowa napisac podanie o zwrot podatku ktory mi zwroca po pewnym czasie.

Glowa muru nie przebijesz, mozna to zrobic przy dobrej woli pracodawcy ale nie sadze zeby dalo sie go zmusic.

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,