MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Polski certyfikat rezydencji

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Don_kalaf

Post #1 Ocena: 0

2011-04-18 17:23:59 (14 lat temu)

Don_kalaf

Mężczyzna

Z nami od: 18-04-2011

Witam,

wlasnie rozpoczalem 3-miesieczny projekt naukowy na Uniwersytecie w Szkocji(nie jestem juz studentem i dopiero przyjechalem z Polski).
Mam ze soba certyfikat rezydencji z Polski. Gdzie powinienem zlozyc ten dokument aby uniknac podatku w Szkocji. Jestem zdesperowany bo pensje mam bardzo mala i jak pobiora mi jeszcze podatek to ciezko mi bedzie powiazac koniec z koncem(wiem ze podatek bede musial potem zaplacic w Polsce). W sekretariacie powiedziano mi tylko ze moze mi pobiora podatek a moze nie i nic wiecej nie wiedza.

EDIT: przepraszam za orta to byla literowka

[ Ostatnio edytowany przez: Don_kalaf 18-04-2011 21:02 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ajlowkunsil

Post #2 Ocena: 0

2011-04-18 19:38:30 (14 lat temu)

ajlowkunsil

Mężczyzna

Z nami od: 28-11-2010

Jaki certyfikat rezydencji z Polski i jak to sie ma do placenia jakis podatkow w Szkocji.
Jedyne co mi do lba przychodzi, to podatek od zarobkow. Skoro to jest trzymiesieczny projekt, to nie przekroczysz kwoty wolnej od podatku (sam piszesz o niskich dochodach). W roku podatkowym 2011/12 kwota ta wynosi 7475 funtow. Wszystko co zarobisz powyzej tej kwoty zostanie opodatkowane 20%.
Jak sie do tego beda mialy przepisy dotyczace podwojnego opodatkowania wg. polskiego US, to juz inna sprawa.
Wyimaginowane dolegliwości są nieuleczalne.

Do góry stronyOffline

Don_kalaf

Post #3 Ocena: 0

2011-04-18 20:14:22 (14 lat temu)

Don_kalaf

Mężczyzna

Certyfikat rezydencji podatkowej wystawiany w celu unikniecia podwojengo opodatkowania.
Wiem, ze nie przekrocze tego progu. Pytanie jest takie czy pobiora mi podatek i bede mogl sie ubiegac o zwrot po zakonczeniu projektu z tytulu nie przekroczenia progu czy tez poprostu mi podatku nie pobiora.
Myslalem ze gdyby chciali mi pobrac podatek zlozenie certyfikatu rezydencji podatkowej (czyli zaswiadczenia ze podatki place w Polsce) spowoduje ze go nie pobiora, a ja zostane z pelno kwota nie pomniejszona o podatek.

Do góry stronyOffline

mala24

Post #4 Ocena: 0

2011-04-18 20:24:41 (14 lat temu)

mala24

Kobieta

Z nami od: 12-01-2009

zalozmy ze zarobisz duzo,hmmm to chcesz zarobic tu a podatek od tego zaplacic w Polsce???bo gdzies trzeba.tylko przy tak krotkim okresie pracy nie przekroczysz progu wiec mozesz nic nie zaplacic.z tego co sie orientuje nie ma podwojnego opodatkowania juz.to skad ten certyfikat?

Do góry stronyOffline

ajlowkunsil

Post #5 Ocena: 0

2011-04-18 20:31:54 (14 lat temu)

ajlowkunsil

Mężczyzna

Cytat:

2011-04-18 20:14:22, Don_kalaf napisał(a):
Wiem, ze nie przekrocze tego progu. Pytanie jest takie czy pobiora mi podatek i bede mogl sie ubiegac o zwrot po zakonczeniu projektu z tytulu nie przekroczenia progu czy tez poprostu mi podatku nie pobiora.

Na dwoje babka wrozyla, czyli tak jak Ci w sekretariacie powiedzieli. Pobiora albo nie pobiora. Tym bardziej ze to jest poczatek roku podatkowego. Gdyby to byl styczen 2012, to jest spora szansa, ze by nie pobierali. (do konca roku podatkowego raczej bys nie zarobil ponad kwote zwolniona od podatku).
Jakby nie patrzec, to nawet jak Ci podatek beda w systemie PAYE potracac, to oczywiscie go odzyskasz. Juz nie pamietam, chyba sie formularz P-80 wypelnialo.

Cytat:

Myslalem ze gdyby chciali mi pobrac podatek zlozenie certyfikatu rezydencji podatkowej (czyli zaswiadczenia ze podatki place w Polsce) spowoduje ze go nie pobiora, a ja zostane z pelno kwota nie pomniejszona o podatek.

Nawet gdy tak bedzie, to nie unikniesz zaplacenia podatku w Polsce.

Do góry stronyOffline

ajlowkunsil

Post #6 Ocena: 0

2011-04-18 20:37:10 (14 lat temu)

ajlowkunsil

Mężczyzna

Cytat:

2011-04-18 20:24:41, mala24 napisał(a):
zalozmy ze zarobisz duzo,hmmm to chcesz zarobic tu a podatek od tego zaplacic w Polsce???bo gdzies trzeba.tylko przy tak krotkim okresie pracy nie przekroczysz progu wiec mozesz nic nie zaplacic.z tego co sie orientuje nie ma podwojnego opodatkowania juz.to skad ten certyfikat?

Wlasnie po to, zeby stwierdzic, ze jest sie platnikiem podatku w danym kraju. W tym przypadku w Polsce.
Prawdopodobnie sila rozpedu podatek zostanie pobrany w UK, jednak pozniej zwrocony, wiec dochod nie bedzie opodatkowany w UK, za to opodatkowany w Polsce. Razem z innym "polskim" dochodem.

Do góry stronyOffline

Don_kalaf

Post #7 Ocena: 0

2011-04-18 20:44:12 (14 lat temu)

Don_kalaf

Mężczyzna

Dlatego tez napisalem w pierwszym poscie ze jestem swiadomy tego ze bede opodatkowany w Polsce.
Poprostu przy moich zarobkach w tej chwili roznica pomiedzy dostaniem pensji z podatkiem lub bez jest dosyc istotna.
Certyfikat rezydencji chcialem dac po to aby uswiadomic ich ze place podatki w Polsce i tak czy innaczej beda musieli to oddac wiec niech wogole nie biora.
O zwrot ubiegac mi sie wogole nie bedzie oplacalo bo bede juz w Polsce i te pieniadze nie bede mi tak potrzebne i poprostu zaplace podatek w Polsce pomniejszony o kwote zaplacona w Szkocji.

Do góry stronyOffline

feszter82

Post #8 Ocena: 0

2011-04-18 20:52:37 (14 lat temu)

feszter82

Mężczyzna

Z nami od: 03-10-2008

Cytat:

2011-04-18 17:23:59, Don_kalaf napisał(a):
Witam,

wlasnie rozpoczolem 3-miesieczny projekt naukowy na Uniwersytecie w Szkocji(nie jestem juz studentem i dopiero przyjechalem z Polski).
Mam ze soba certyfikat rezydencji z Polski. Gdzie powinienem zlozyc ten dokument aby uniknac podatku w Szkocji. Jestem zdesperowany bo pensje mam bardzo mala i jak pobiora mi jeszcze podatek to ciezko mi bedzie powiazac koniec z koncem(wiem ze podatek bede musial potem zaplacic w Polsce). W sekretariacie powiedziano mi tylko ze moze mi pobiora podatek a moze nie i nic wiecej nie wiedza.

OT
Osoba konfliktowa nie jestem i rzadko zwracam komus uwage na "orty"
ale jezeli piszesz ze rozpoczynasz projekt naukowy a juznie jestes studentem czyli kiedys nim byles wiec zwracam sie z uprzejma prosba o poprawienie "orta" w pierwszym poscie-az w oczy szczypie :-?-naprawde.
Bez urazy 8-) .

Do góry stronyOffline

ajlowkunsil

Post #9 Ocena: 0

2011-04-18 20:53:31 (14 lat temu)

ajlowkunsil

Mężczyzna

To juz Twoj wybor. Zakladajac ze zarobisz np. 6000 to podatku potraconego bedziesz mial 1200 funtow. Wez pod uwage zreszta gorszy scenariusz - mozesz dostac kod BR i podatek wyniesie wtedy 30% (lub cos kolo tego, niezbyt sledze ostatnio kwoty i procenty podatkowe). Czy warto sie bedzie starac sam zadecydujesz.

Do góry stronyOffline

Don_kalaf

Post #10 Ocena: 0

2011-04-18 21:18:04 (14 lat temu)

Don_kalaf

Mężczyzna

30% to mnie dobiles. To jest po odliczeniu kosztow mieszkania 2 razy mniej na jedzenie.
Czyli nie da sie tego uniknac i musze czekac na rosyjska ruletke?

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,