MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rozliczenie podatkowe Polska+Anglia?

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

hairstyle

Post #1 Ocena: 0

2011-03-02 19:01:09 (14 lat temu)

hairstyle

Kobieta

Z nami od: 02-03-2011

witam serdecznie, wiem ze podobne tematy juz byly ale mój przypadek jest nieco inny:) w roku 2010 pracowałam od stycznia do lipca w Polsce a od padziernika do teraz mieszkam i pracuję w UK. Teraz moje pytanie brzmi:jesli w Polsce przedstawie moje zarobki z roku podatkowego 2010 od stycznia do lipca te w Polsce i od pazdziernika do grudnia te angielskie to co mam przedsyawić w roliczeniu sie w Revenue? tutaj rok podatkowy jest od kwietnia do kwietnia wiec mam znowu drugi raz podac te miesiace pazdzirnik-grudzien 2010 i od stycznia do kwietnia 2011? czy moze jeszcze podac w Revenue te zarobki z Polski od kwietnia 2010:D? pomocy:(

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

stokesay

Post #2 Ocena: 0

2011-03-02 19:18:08 (14 lat temu)

stokesay

Mężczyzna

Z nami od: 30-05-2007

Podatek w Polsce płacisz od polskich dochodów, a w Anglii od angielskich. Rozliczysz sie metoda wylaczenia z progresja co oznacza ze od dochodow w UK odporowadzisz normalnie podatek od dochodow osiagnietych tylko w UK, natomiast w Polsce zaplacisz podatek tylko od dochodu osiagnietego w Polsce ale wg stawki podatku wyliczonej dla calej kwoty dochodu tj. osiagnietej zarowno w Polsce jak i w UK.

Twój przypadek nie jest wcale 'inny', było już pare tematów o tym, poszukaj w dziale ;-)
Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

hairstyle

Post #3 Ocena: 0

2011-03-02 19:26:53 (14 lat temu)

hairstyle

Kobieta

Cytat:

2011-03-02 19:18:08, stokesay napisał(a):
Podatek w Polsce płacisz od polskich dochodów, a w Anglii od angielskich. Rozliczysz sie metoda wylaczenia z progresja co oznacza ze od dochodow w UK odporowadzisz normalnie podatek od dochodow osiagnietych tylko w UK, natomiast w Polsce zaplacisz podatek tylko od dochodu osiagnietego w Polsce ale wg stawki podatku wyliczonej dla calej kwoty dochodu tj. osiagnietej zarowno w Polsce jak i w UK.

Twój przypadek nie jest wcale 'inny', było już pare tematów o tym, poszukaj w dziale ;-)

DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDZ tylko kurcze... czytałam właśnie te podobne tematy i ludzie pisali ze wg prawa podatkowego powinnam w Polsce przedstawić rowniez moje dochody z UK z roku 2010 zeby ustalić stopę podatkową... więc teraz nie wiem?
tutaj odpowiedz na moje pytanie z innego forum"zgoda co do podwójnego opodatkowania, ale...
Zarobki uzyskane w UK wlicza się do ogólnych dochodów w roku i jako takie wpływają na wysokość podatku do zapłacenia od dochodów uzyskanych w Polsce.
Sprawdźcie sobie sami
PIT36(16) , strona 3, sekcja H, pozycja 168/169
Dochody osiągnięte za granicą, o które zwiększona jest podstawa obliczenia podatku do ustalenia stopy procentowej (przeliczone na złote)
Czyli, PODATEK w Polsce zapłacisz wyłączenie z dochodów uzyskanych w okresie styczeń-czerwiec, ALE ich wysokość ustalą na podstawie dochodów z okresu styczeń-grudzień."
więc już sama nie wiem...

Do góry stronyOffline

hairstyle

Post #4 Ocena: 0

2011-03-02 19:29:00 (14 lat temu)

hairstyle

Kobieta

Cytat:

2011-03-02 19:18:08, stokesay napisał(a):

to ze tak zapłace podatek to wiem-chodzi mi o to czy w revenue tez podaje zarobki zarowno z Polski i Anglii i w w polskim US tez z polski i Anglii?

Do góry stronyOffline

stokesay

Post #5 Ocena: 0

2011-03-02 19:40:33 (14 lat temu)

stokesay

Mężczyzna

Z nami od: 30-05-2007

Cytat:
wg prawa podatkowego powinnam w Polsce przedstawić rowniez moje dochody z UK z roku 2010 zeby ustalić stopę podatkową... więc teraz nie wiem

To jest właśnie metoda wyłączenia z progresją.

Ktoś Ci bardzo dobrze podpowiedział. W Polsce wykazujesz zarobki angielskie tylko z polskiego roku podatkowego, czyli w Twoim przypadku październik-grudzień i przeliczasz na złotówki.

HMRC nie interesują dochody z Polski.
Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

hairstyle

Post #6 Ocena: 0

2011-03-02 20:36:34 (14 lat temu)

hairstyle

Kobieta

ooo to teraz jest już dla mnie wszystko jasne:) dziękuję bardzo:)

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2011-03-29 16:00:54 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia