|
|
---|---|
hairstyle | Post #1 Ocena: 0 2011-03-02 19:01:09 (14 lat temu) |
Z nami od: 02-03-2011 Skąd: Birmingham |
witam serdecznie, wiem ze podobne tematy juz byly ale mój przypadek jest nieco inny
![]() ![]() |
stokesay | Post #2 Ocena: 0 2011-03-02 19:18:08 (14 lat temu) |
Z nami od: 30-05-2007 Skąd: Wellingborough |
Podatek w Polsce płacisz od polskich dochodów, a w Anglii od angielskich. Rozliczysz sie metoda wylaczenia z progresja co oznacza ze od dochodow w UK odporowadzisz normalnie podatek od dochodow osiagnietych tylko w UK, natomiast w Polsce zaplacisz podatek tylko od dochodu osiagnietego w Polsce ale wg stawki podatku wyliczonej dla calej kwoty dochodu tj. osiagnietej zarowno w Polsce jak i w UK.
Twój przypadek nie jest wcale 'inny', było już pare tematów o tym, poszukaj w dziale ![]() Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem
|
hairstyle | Post #3 Ocena: 0 2011-03-02 19:26:53 (14 lat temu) |
Cytat: 2011-03-02 19:18:08, stokesay napisał(a): Podatek w Polsce płacisz od polskich dochodów, a w Anglii od angielskich. Rozliczysz sie metoda wylaczenia z progresja co oznacza ze od dochodow w UK odporowadzisz normalnie podatek od dochodow osiagnietych tylko w UK, natomiast w Polsce zaplacisz podatek tylko od dochodu osiagnietego w Polsce ale wg stawki podatku wyliczonej dla calej kwoty dochodu tj. osiagnietej zarowno w Polsce jak i w UK. Twój przypadek nie jest wcale 'inny', było już pare tematów o tym, poszukaj w dziale ![]() DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDZ tylko kurcze... czytałam właśnie te podobne tematy i ludzie pisali ze wg prawa podatkowego powinnam w Polsce przedstawić rowniez moje dochody z UK z roku 2010 zeby ustalić stopę podatkową... więc teraz nie wiem? tutaj odpowiedz na moje pytanie z innego forum"zgoda co do podwójnego opodatkowania, ale... Zarobki uzyskane w UK wlicza się do ogólnych dochodów w roku i jako takie wpływają na wysokość podatku do zapłacenia od dochodów uzyskanych w Polsce. Sprawdźcie sobie sami PIT36(16) , strona 3, sekcja H, pozycja 168/169 Dochody osiągnięte za granicą, o które zwiększona jest podstawa obliczenia podatku do ustalenia stopy procentowej (przeliczone na złote) Czyli, PODATEK w Polsce zapłacisz wyłączenie z dochodów uzyskanych w okresie styczeń-czerwiec, ALE ich wysokość ustalą na podstawie dochodów z okresu styczeń-grudzień." więc już sama nie wiem... |
hairstyle | Post #4 Ocena: 0 2011-03-02 19:29:00 (14 lat temu) |
Cytat: 2011-03-02 19:18:08, stokesay napisał(a): Podatek w Polsce płacisz od polskich dochodów, a w Anglii od angielskich. Rozliczysz sie metoda wylaczenia z progresja co oznacza ze od dochodow w UK odporowadzisz normalnie podatek od dochodow osiagnietych tylko w UK, natomiast w Polsce zaplacisz podatek tylko od dochodu osiagnietego w Polsce ale wg stawki podatku wyliczonej dla calej kwoty dochodu tj. osiagnietej zarowno w Polsce jak i w UK. Twój przypadek nie jest wcale 'inny', było już pare tematów o tym, poszukaj w dziale ![]() to ze tak zapłace podatek to wiem-chodzi mi o to czy w revenue tez podaje zarobki zarowno z Polski i Anglii i w w polskim US tez z polski i Anglii? |
stokesay | Post #5 Ocena: 0 2011-03-02 19:40:33 (14 lat temu) |
Z nami od: 30-05-2007 Skąd: Wellingborough |
Cytat: wg prawa podatkowego powinnam w Polsce przedstawić rowniez moje dochody z UK z roku 2010 zeby ustalić stopę podatkową... więc teraz nie wiem
To jest właśnie metoda wyłączenia z progresją. Ktoś Ci bardzo dobrze podpowiedział. W Polsce wykazujesz zarobki angielskie tylko z polskiego roku podatkowego, czyli w Twoim przypadku październik-grudzień i przeliczasz na złotówki. HMRC nie interesują dochody z Polski. Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem
|
|
|
hairstyle | Post #6 Ocena: 0 2011-03-02 20:36:34 (14 lat temu) |
ooo to teraz jest już dla mnie wszystko jasne
![]() ![]() |
Post #7 Ocena: 0 2011-03-29 16:00:54 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|