Str 2 z 3 |
|
---|---|
talka8905 | Post #1 Ocena: 0 2010-11-26 23:36:42 (15 lat temu) |
Z nami od: 30-07-2010 Skąd: Londyn |
Witajcie! Piszę, poniewaz mam pytanie na temat pracy jako self-employed zaczelam pracę jako cleaner i dowiedzialam sie ze musze sie zarejestrowac jako self employed, martwie sie tym bo nie usmiecha mi sie za bardzo jakies rozliczanie z podatkow, nie wiem wiele na ten temat, zastanawiam sie czy sie oplaci wogole tak pracowac, a pozniej rozlicze sie i nalicza mi jakas karę, czy w ogole mozna pracowac w innej pracy w ktorej normalnie pracodawca odtraca podatki bedac zarejestrowanym jako self employed? Do jakiej kwoty w ogole trzeba sie rozliczac? Napiszcie mi bo nie wiem czy w ogole jest sens zaczynac taka pracę.Czekam na odpowiedzi.
|
Rrrr | Post #2 Ocena: 0 2010-11-26 23:45:52 (15 lat temu) |
Z nami od: 04-07-2005 Skąd: UK |
jeszcze nie widzialam zeby Revenue sie czepialo za brak kosztow... oni lubia jak ludzie placa podatki i im wiecej tym lepiej. za to moga sie zainteresowac jak jest odwrotnie - niskie dochody, wysokie koszty...
Cytat: 2010-11-26 22:13:20, adikow napisał(a): ok, nie zbaczajmy z tematu bo podobne sprawy pewnie były juz poruszane, juz wiem o co chodzi z Self-Emp. miałem firmę w PL Wracajac do rozliczenia online doszedlem do karty na temat ubezpieczenia Class 4, HMRC Class 4 piszą tu że jak ktos nie byl rezydentem to moze byc zwolniony z tego, tylko jak to im udowdnic? ja pracowalem tylko 4 miechy 09/10 i cztery w 2010/11 i nie mam zamiaru juz jechac, teraz jak lepiej starac sie o ulge czy lepiej zaplacic i miec spokój NI Class 4 - jesli nie jestes rezydentem to odpowiednio wypelniasz rozliczenie plus dodatkowe "supplementary pages" na temat rezydentury. chyba ze wolisz placic... wez tez pod uwage 2 poprzednie lata i 2 kolejne, jesli masz zamiar przyjezdzac do UK co roku, bo mozesz sie nie kwalifikowac na nie-rezydenta. nie zapomnij tez zamknac dzialalnosci przed wyjazdem... [ Ostatnio edytowany przez: Rrrr 26-11-2010 23:47 ] |
Rrrr | Post #3 Ocena: 0 2010-11-26 23:57:46 (15 lat temu) |
Cytat: 2010-11-26 23:36:42, talka8905 napisał(a): Witajcie! Piszę, poniewaz mam pytanie na temat pracy jako self-employed zaczelam pracę jako cleaner i dowiedzialam sie ze musze sie zarejestrowac jako self employed, martwie sie tym bo nie usmiecha mi sie za bardzo jakies rozliczanie z podatkow, nie wiem wiele na ten temat, zastanawiam sie czy sie oplaci wogole tak pracowac, a pozniej rozlicze sie i nalicza mi jakas karę, czy w ogole mozna pracowac w innej pracy w ktorej normalnie pracodawca odtraca podatki bedac zarejestrowanym jako self employed? Do jakiej kwoty w ogole trzeba sie rozliczac? Napiszcie mi bo nie wiem czy w ogole jest sens zaczynac taka pracę.Czekam na odpowiedzi. jak znasz angielski to samo rozliczanie sie nie powinno byc problemem. jako SE mozesz tez miec inna prace, jesli pracodawca nie ma nic przeciwko. ale jest szansa ze pracujac w taki sposob bedziesz nadplacac NI, ale mozna tego uniknac wiec to nie jest problem. nie ma tak ze rozliczasz sie do jakiejs kwoty - rozliczasz sie z calych dochodow, niezaleznie od tego ile zarabiasz. ale oczywiscie masz takie samo prawo do Personal Allowance (kwoty wolnej od podatku) jak osoby zatrudnione w systemie PAYE, nie ma roznicy. jak nie podoba Ci sie idea samozatrudnienia i rozliczania sie to szukaj innej pracy - to powinna byc Twoja decyzja. nie ma sensu sie rejestrowac jako SE jesli Ci to nie pasuje. [ Ostatnio edytowany przez: Rrrr 26-11-2010 23:58 ] |
talka8905 | Post #4 Ocena: 0 2010-11-27 21:03:26 (15 lat temu) |
Z nami od: 30-07-2010 Skąd: Londyn |
no wlasnie mowie o tej kwocie wolnej od podatku? jesli np pracowalabym troche a pozniej zrezygnowala ale byla juz zarejestrowana jako self employed moglabym sie pozniej wyrejestrowac?
|
Rrrr | Post #5 Ocena: 0 2010-11-27 23:55:26 (15 lat temu) |
mozesz sie pozniej wyrejestrowac, to nie problem. kwota wolna od podatku jest taka sama dla wszystkich co zarabiaja ponizej £100,000 i nie sa w wieku emerytalnym - niezaleznie od tego czy masz jedna prace, czy trzy plus SE.
jedyny problem z SE i placeniem podatkow moga byc tzw "payments on account" - ktore czesto sa szokiem dla niewtajemniczonych. jak sie rozliczysz za pierwszy rok to w styczniu placisz podatek za ow rok plus zaliczke na nastepny rok, i potem druga w lipcu. te zaliczki sa w wysokosci polowy podatku za poprzedni rok i nie sa opcjonalne jak sie czasami ludziom wydaje. |
|
|
stanislawski | Post #6 Ocena: 0 2010-11-28 08:21:57 (15 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Pytanie - w jaki sposób odliczacie koszta użytkowania auta. Czy też jak możena je odliczać? Na podtawie rachunków za benzynę? Czy tez trzeba mieć grafik, w którym odnotowuje się podróżę służbowe, z konkretną stawką za milę?
|
Rrrr | Post #7 Ocena: 0 2010-11-28 23:26:01 (15 lat temu) |
albo rachunki, albo mile.
jak mile to musisz miec grafik, a stawka jest bardzo konkretna - 40p / mile w przypadku pierwszysch 10 tys mil w roku podatkowym i 25p za mile powyzej tych 10 tys. przy rachunkach odliczasz tylko procent uzytku firmowego, nie calosc. |
adikow | Post #8 Ocena: 0 2010-12-07 13:16:37 (15 lat temu) |
Z nami od: 04-06-2008 Skąd: Londyn |
Czy jest ktos kto by mi pomógł w rozliczeniu SE on-line ?? oczywiscie nie za darmo prosze na PW
|
radzik77 | Post #9 Ocena: 0 2011-01-19 21:13:44 (15 lat temu) |
Konto usunięte |
ale nikt jeszcze jednoznacznie nie odpowiedzial: czy podczas ubezpieczania auta trzeba zglosic iz bedzie wykozystywane do biznesu i do celow prywatnych???
przy zalozeniu ze odliczamy paliwo z prywatnego auta jako koszty [ Ostatnio edytowany przez: radzik77 19-01-2011 21:16 ] |
Bromba40 | Post #10 Ocena: 0 2011-01-19 22:46:32 (15 lat temu) |
Z nami od: 27-04-2009 Skąd: Bury St.Edmunds |
adikow!!
Ja pracuje jako SE od prawie roku i choc z pierwszym rozliczeniem pomogla mi znajoma ksiegowa,to wiem od znajomych,ze wlasnie w takich rozliczeniach pomagaja tez instytucje(niestety nie znam nazwy) ktore mieszcza sie przy JOBS CENTRE.Tak jest w mojej miejscowosci.Ja dowiedzialam sie o tym juz po fakcie,ale w tym roku bede wlasnie tam szukala pomocy.Mozesz tez spytac w Citizen Advice Borou. Powodzenia!!! Co nas nie zlamie,to nas wzmocni
![]() |