Witam,
pracowałem w Aglii 5 m-cy w zeszłym roku,teraz przebywam w Polsce. czy muszę się jakoś sam roliczyć z podatku w Anglii??
|
|
---|---|
Anonim | Post #1 Ocena: 0 2006-01-18 15:30 (19 lat temu) |
![]() Anonim |
Witam,
pracowałem w Aglii 5 m-cy w zeszłym roku,teraz przebywam w Polsce. czy muszę się jakoś sam roliczyć z podatku w Anglii?? |
Anonim | Post #2 Ocena: 0 2006-01-19 14:46 (19 lat temu) |
![]() Anonim |
Skoro masz miejsce zamieszkania w Polsce a w Anglii byles tylko 5 miesiecy i wrociles do kraju to powinienes rozliczyc wszystkie dochody w Polsce bez wzgledu na ich zrodlo.
Sposob wyliczenia znajdziesz tutaj dokladnie opisany w postach figi. http://www.bankier.pl/pogodzinach/forum/watek.html?message_id=268875&board_id=407 Nie masz prawa odliczac skladek ubezpieczeniowych zaplaconych w Anglii, masz prawo odliczyc 30 diet i koszty uzyskania polskie. Zreszta na podanej stronie wszystko jest napisane. pozdrawiam |
Anonim | Post #3 Ocena: 0 2006-01-20 10:51 (19 lat temu) |
![]() Anonim |
Witam i dziękuje za odpowiedź. Mam jeszcze 1 pytanie. Chcę dostać nadpłacowny podatek i nie chciałbym tego robić ze względu na koszty przez biuro pośredniczące z Polski. Jak mam się do tego zabrać jak to wygląda od strony papierkowej, mogę prosić o wiećej info na ten temat/
pozdrawiam Łukasz |
Anonim | Post #4 Ocena: 0 2006-03-24 10:46 (19 lat temu) |
![]() Anonim |
mozna chyba samemu zalatwic ta sprawe rozliczajac sie w angielskim urzedzie skarbowym tak samo jak w polskim, dostanie sie nadplate ale to sie chyba nie oplaca robic biorac pod uwage to ze skoro ta osoba wrocila do Polski i tu sie rozlicza z tych dochodow to w PIT nalezy wpisac podatek zaplacony w Anglii jak wystapi sie o zwrot to ten zwrot w roku zwrotu bedzie albo dochodem do opodatkowania albo trzeba bedzie zrobic korekte PIT / bo zaplacony podatek sie zmniejszy o ten zrot a co za tym idzie zwiekszy sie podatek do zaplaty na tym korygowanym PIT /.
Tak wiec o zwrot w Anglii mozna ubiegac sie do 5 lat tak ze radzilabym sie wstrzymac bo moze nasze wladze pojda po rozum do glowy i zmienia ta chora sytuacje.Pozdrawiam |
prezydent82 | Post #5 Ocena: 0 2007-07-13 13:40 (18 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2006 |
witam.
czy ktos wypelnial samemu tax return i dodatek dla selfemployer'a lub moze ma jakies pomocne materialy jak to wypelnic. moj przypadek jest taki ze z dochodem nie przekroczylem progu 5 tys a sam zwrot be4dzie taki ze poprzez agancje musialbym jescze doplacic.wiec chcialbym to samemu zrobic. z gory dzieki |
|
|
frelcia | Post #6 Ocena: 0 2007-08-06 12:05 (18 lat temu) |
Z nami od: 01-05-2007 Skąd: ~Skelmersdale~ |
|
|