|
|
---|---|
Rafalrvv | Post #1 Ocena: 0 2010-05-25 20:33:45 (15 lat temu) |
Z nami od: 18-05-2010 Skąd: Londyn |
Witam,
Moje pytanie jest do kogos, kto lubi cyfry, tak jak ja. Mam nadzieje, ze nie ma tu nigdzie bledu! Przeczytalem wiekszosc postow na roznych forach odnosnie zalozenia firmy w UK oraz imporcie rzeczy do Polski, jednak mam pytania bardziej skomplikowane niz to jaka dzialanosc otworzyc w UK. Ale po kolei. Moj pomysl nie jest oryginalny, bo kilka osob juz o to pytalo. Chodzi o kupowanie rzeczy na wyprzedazach w sklepach w UK a nastepnie sprzedawanie ich w Polsce – glownie do malych sklepikow. Polski sklepik, aby moc sprzedac towar zakupiony u mnie, potrzebuje ode mnie fakture VAT. Ja kupujac rzeczy w sklepie w UK, nie dostane VAT Invoice a jedynie Receipt. W zwiazku z tym zamierzam zalozyc dzialanosc Sole Trade oraz zglosic sie dobrowolnie jako VATowiec w UK. Rozumiem, ze dobrowolne zgloszenie da mi mozliwosc wystawiania brytyjskich faktur VAT dla polskiej firmy. Ale ze stawka 0%. I tu mam kilka pytan: 1. Zakupilem w sklepie 10 par spodnii po 10 £ = 100£. Dostalem w danym sklepie receipt na 100£. Jak rozumiem w tych 100£ zawarty jest juz brytyjski VAT, ale nie jest on na paragonie wykazany (tak jakby byl wykazany na VAT Invoice albo chociazby na paragonie w Polsce). Czyli w sklepie zaplacilem 85.11£ + 14.89£ VAT=£ 100 brutto. 2. Nastepnie sprzedaje towar do Polski do sklepu I wystawiam VAT Invoice. Pytanie jest na jaka kwote mam wystawic VAT Invoice, zebym nie byl stratny na VAT? Zalozmy, ze chcialbym zarobic na spodniach 10% czyli brutto je sprzedac do Polski za 110£ ( a netto za 93.62£ - przy stawce VAT 17.5%). Czy fakture VAT powinienem wystawic na 110£ + 0% VAT czy na 93.62£ + 0%? 3. Polski kontahent bedzie musial w Polsce zaplacic 22% VAT. 4. Czy potwierdzeniem wywiezienia towaru poza UK moze byc dowod dostawy wystawiony przez polska firme, na ktora wystawilem VAT Invoice? Dla ulatwienia powiedzmy, ze kontrahent sam przyjedzie sobie po towar albo ja mu go zawioze? 5. Z postow zrozumialem tez, ze spokojnie moge wystawic polskiemu kontahentowi VAT Invoice w PLN z zerowa stawka VAT? 6. Czy taka dzialanosc moge prowadzic jako sole trader? 7. I oczywiscie podstawowe pytanie – czy moge ksiegowac jako swoje koszty paragony ze sklepow a nastepnie wystawiac VAT Invoice? W Polsce jest niemozliwe, aby jako koszty ksiegowac paragony choc jest na nich wykazana stawka I kwota VAT. Bardzo dziekuje wszystkim, ktorzy moga choc troche mi pomoc w tym temacie. Rafal |
Malahai1983 | Post #2 Ocena: 0 2010-05-25 22:32:44 (15 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2009 Skąd: Manchester |
Hehe, Widzę, że jak ktoś już ma pytania biznesowe to nie za bardzo jest komu się wypowiedzieć
![]() Nie wiem czy odpowiem na wszystkie Twoja pytania, ale postaram się żeby to co napiszę miało jakoś ręce i nogi. Przede wszystkim - tak, możesz prowadzić taką działalność jako sole trader. Jeśli chodzi o księgowanie, to są generalnie trzy opcje. 1) Znajdujesz sobie księgowego, rzucasz mu rachunki i on się martwi. 2) Zakładasz zeszyt i tam zapisujesz wszystkie wydatki itp. W UK przy działalności Sole Trader to wystarcza jako księgowość i nikt się Ciebie nie czepi, zbieraj rachunki i zapisuj wszystko a będzie okej. 3) Znajdujesz na necie darmowy program do księgowości i w nim prowadzisz swoje wszelkie rozliczenia. Jest parę programów, które mają certyfikat Inland Revenue a więc polecam jeden z nich. Ale pamiętaj, że korzystanie ze zbyt skomplikowanego i rozbudowanego programu do księgowości tylko utrudni Ci życie. A z tym Vat'em to jest tak... Jeśli jesteś zarejestrowany jako płatnik VAT w UK, to firmom w Polsce wystawiasz fakturę z zerowym VAT, oczywiście jeśli wysłali Ci swój numer VAT. Z tego co wiem, to dlatego że jesteśmy w Unii to nie musimy dodawać VAT, jeśli towar pozostaje na terenie EU. Nawet jak kupujesz towar w zwykłym sklepie, to możesz poprosić o rachunek VAT. W większość przypadków nie powinieneś mieć z tym problemu. Z pytań o cyferki, w pierwszej chwili chciałem Ci napisać, że wystawiasz fakturę na 110 + 0% VAT, ale coś mi się nie zgadza. Skoro kupujesz towar w UK w sklepie no to wiadomo, że w cenę masz wliczony VAT. Jeśli jesteś zarejestrowany jako płatnik VAT to możesz sobie potem ten VAT w rozliczeniu odliczyć. Jeśli nie jesteś zarejestrowany jako płatnik VAT, to nie masz takiej możliwości. Jeśli sprzedajesz towar dalej do Polski i jeśli firma w PL dostarczy Ci swój numer VAT, nie doliczasz go już do ceny produktu ale z tego co mi się wydaje, kiedy oni w PL chcą go sprzedać w swoim sklepie, to 22% VAT sami muszą doliczyć, ale to już nie Twoja sprawa. Faktura sprzedaży i potwierdzenie wpłynięcia środków na konto wystarczą jako dowód sprzedaży. Czyli wyszło na to, że od samego początku myślałem poprawnie ![]() ![]() 'Boze chron mnie przed przyjaciolmi, bo z wrogami sam sobie poradze'
|
reivilo | Post #3 Ocena: 0 2010-05-26 06:31:32 (15 lat temu) |
Z nami od: 09-09-2007 Skąd: inąd |
Cytat: 2010-05-25 20:33:45, Rafalrvv napisał(a):c Cytat: 1. Zakupilem w sklepie 10 par spodnii po 10 £ = 100£. Dostalem w danym sklepie receipt na 100£. Jak rozumiem w tych 100£ zawarty jest juz brytyjski VAT, ale nie jest on na paragonie wykazany (tak jakby byl wykazany na VAT Invoice albo chociazby na paragonie w Polsce). Czyli w sklepie zaplacilem 85.11£ + 14.89£ VAT=£ 100 brutto.
VAT zawsze jest na paragonie ale nie moze byc podstawa do odliczenia Cytat: 2. Nastepnie sprzedaje towar do Polski do sklepu I wystawiam VAT Invoice. Pytanie jest na jaka kwote mam wystawic VAT Invoice, zebym nie byl stratny na VAT? Zalozmy, ze chcialbym zarobic na spodniach 10% czyli brutto je sprzedac do Polski za 110£ ( a netto za 93.62£ - przy stawce VAT 17.5%). Czy fakture VAT powinienem wystawic na 110£ + 0% VAT czy na 93.62£ + 0%?
jesli bedziesz zarejestrowanym platnkem VAT wysylajac towar do pl wystawiasz invoice VAT 0% Cytat: 3. Polski kontahent bedzie musial w Polsce zaplacic 22% VAT. bedzie musial doliczyc stawke VAT obowiazujaca w pl..nie zaw3sze jestb to 22%
Cytat: 4. Czy potwierdzeniem wywiezienia towaru poza UK moze byc dowod dostawy wystawiony przez polska firme, na ktora wystawilem VAT Invoice? Dla ulatwienia powiedzmy, ze kontrahent sam przyjedzie sobie po towar albo ja mu go zawioze?
tak ...sa spejalne druczki potwierdzajace zmiane kraju Cytat: 5. Z postow zrozumialem tez, ze spokojnie moge wystawic polskiemu kontahentowi VAT Invoice w PLN z zerowa stawka VAT? tak
Cytat: 6. Czy taka dzialanosc moge prowadzic jako sole trader?
tak ...musisz sie jednak zarejetrowac jak platnik VAT Cytat: 7. I oczywiscie podstawowe pytanie – czy moge ksiegowac jako swoje koszty paragony ze sklepow a nastepnie wystawiac VAT Invoice? W Polsce jest niemozliwe, aby jako koszty ksiegowac paragony choc jest na nich wykazana stawka I kwota VAT.
NIE...musisz miec fakture VAT.... [ Ostatnio edytowany przez: reivilo 26-05-2010 06:32 ] Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|
reivilo | Post #4 Ocena: 0 2010-05-26 06:36:34 (15 lat temu) |
Cytat: 2010-05-25 22:32:44, Malahai1983 napisał(a): 2) Zakładasz zeszyt i tam zapisujesz wszystkie wydatki itp. W UK przy działalności Sole Trader to wystarcza jako księgowość i nikt się Ciebie nie czepi, zbieraj rachunki i zapisuj wszystko a będzie okej. . rada jak najbardziej ok....ale .....NIE JAK ON CHCE BYC PLATNIKIEM VAT...tu ksiegowosc sie odrobine komplkuje...to rada dla nie zarejstrowanych jako platnik VAT ![]() Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|
Malahai1983 | Post #5 Ocena: 0 2010-05-26 18:02:28 (15 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2009 Skąd: Manchester |
Tiaaaa.... Nie jestem pewien w takim razie jakim cudem prowadziłem tu firmę, zbierałem tylko rachunki (byłem zarejestrowany jako płatnik VAT) i księgowy nie miał żadnych zastrzeżeń...? Zwykły rachunek z kwotą VAT w zupełności wystarcza...
Pozdrawiam ![]() 'Boze chron mnie przed przyjaciolmi, bo z wrogami sam sobie poradze'
|
|
|
Rafalrvv | Post #6 Ocena: 0 2010-06-02 16:24:38 (15 lat temu) |
Z nami od: 18-05-2010 Skąd: Londyn |
Dziękuję wszytskim za okazana pomoc i nowe tematy do przemyslen. Jest kilka rzeczy, ktore moge od razu skorygowac - ze tak powiem z natury:
A. Cytat: 1. Zakupilem w sklepie 10 par spodnii po 10 £ = 100£. Dostalem w danym sklepie receipt na 100£. Jak rozumiem w tych 100£ zawarty jest juz brytyjski VAT, ale nie jest on na paragonie wykazany (tak jakby byl wykazany na VAT Invoice albo chociazby na paragonie w Polsce). Czyli w sklepie zaplacilem 85.11£ + 14.89£ VAT=£ 100 brutto. VAT zawsze jest na paragonie ale nie moze byc podstawa do odliczenia Odp: VAT oczywiscie jest zawsze w cenie produktu na paragonie, ale na wiekszosci brytyjskich paragonow nie jest on wykazany. NP. z TKMAxx jest tylko nazwa pozycji oraz cena brutto np. £ 10. W polskich paragonach zawsze jest na koncu wykazana wartosc i stawka VAT. Przejrzalem 20 paragonow ze sklepow z GB i VAT jest wykazany tylko na 1! B. Czy jest dobra dusza na forum ktora moze mi podeslac specjalny druczek potwierdzajacy zmiane kraju badz link do takowego? C. Wyglada na to, ze najprosciej na poczatek byloby sie zarejestrowac jako ST bez VAT. Wtedy o ile dobrze zrozumialem, moge paragony ksiegowac sobie jako koszty a wystawiac polskiemu kontrahentowi tzw Invoice ale nie VAT Invoice. Wtedy niestety tez placimy podwojny VAT - 17.5% w UK i 22% w Polsce ![]() I czy moze ktos ma tez jakis wzor takiego rachunku nie VATowskiego, bo chcialbym w Polsce sprawdzic czy z kolei polski kontrahent moze taki Invoice zaksiegowac u siebie jako koszty. |
reivilo | Post #7 Ocena: 0 2010-06-02 16:36:43 (15 lat temu) |
Cytat: 2010-05-26 18:02:28, Malahai1983 napisał(a): Tiaaaa.... Nie jestem pewien w takim razie jakim cudem prowadziłem tu firmę, zbierałem tylko rachunki (byłem zarejestrowany jako płatnik VAT) i księgowy nie miał żadnych zastrzeżeń...? Cytat: Zwykły rachunek z kwotą VAT w zupełności wystarcza...
Pozdrawiam ![]() nie wystarcza..podstawa jest faktura ..i to nie jest tylko kwestia przepisow brytyjskich ale unijnych Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|
|