MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Czy należy się jakiś zwrot podatku?

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

evasta4

Post #1 Ocena: 0

2010-04-02 21:21:13 (15 lat temu)

evasta4

Kobieta

Z nami od: 12-06-2008

Mam pytanie.
Kolezanka pracowala w UK od poczatku 2006 roku do końca listopada roku 2007,czyli prawie 2lata.Po tym czasie wrocila do Polski.Pracowala legalnie,bez zadnych przerw,nieprzerwalnie w jednej firmie.Rozliczyla sie w HMRC w roku 2006 i dostala 80L zwrotu podatku za te 4mce roku podatkowego.Potem juz sie nie rozliczala.
I moje pytanie-czy moze teraz przyjechac do UK specjalnie zeby sie rozliczyc?Czy to mozliwe?Czy moze dostac jakis zwrot czy tez jest jakies kryterium czasowe?Ile to moze potrwac-cala procedura?
Czy moze mozna juz w Polsce np przez internet zaczac cos z tym robic?
Dziewczyna ma wszytskie payslipy itd.
Bede niezmiernie wdzieczna za pomoc!
"(...)Ślubujesz mi uśmiech przy porannej kawie,parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę(...)".

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2010-04-02 23:39:45 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

iloclaude

Post #3 Ocena: 0

2010-04-02 23:48:00 (15 lat temu)

iloclaude

Kobieta

Z nami od: 23-07-2007

Cytat:

2010-04-02 23:39:45, ie2ox4 napisał(a):
Będą pytania, proszę pisać, w miarę mojej skromnej wiedzy, odpowiem.

No to ja mam pytanie ;) W ogole to kiedy mozna sie starac o zwrot podatku? Kiedys dostalam jak nie mialam przepracowanego calego roku podatkowego(pracowalam od wrzesnia). Teraz jestem na macierzynskim, zarobki nizsze niz zazwyczaj. Czy w tej sytuacji jest mozliwy jakis zwrot?
Co mnie nie zabije to mnie wzmocni!!!

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #4 Ocena: 0

2010-04-03 00:37:05 (15 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

mozesz sie starac jak nadplacisz, jak zarobki Ci sie obnizyly w trakcie roku podatkowego (tzn np w 2009/10 mialas najpierw wyzsza wyplate, a potem Ci zaczeli placic mniej) i masz poprawny tax code, to prawdopodobnie nadplata zostala Ci zwrocona z wyplata. jesli obnizka nastapila np w lutym czy marcu to zwrot mogl byc tylko czesciowy. ale mozesz to latwo sprawdzic jak dostaniesz P60 - wpisz zarobki tutaj: http://listentotaxman.com/
i porownaj podatek z tym co masz na P60.

Cytat:

2010-04-02 23:39:45, ie2ox4 napisał(a):
Jeżeli pracodawca wiedział, że wyjeżdża do Polski, to prawdopodobnie też ją rozliczył na "0".

a na jakiej zasadzie i w jaki sposob ja rozliczyl na zero??
moze napisz jasniej... :-]

evasta - jak nie przepracowala calego roku podatkowego to pewnie cos nadplacila. moze sie ubiegac o zwrot bez przyjezdzania tutaj (musi wyslac P45 albo ostatni payslip do HMRC), tylko nie wiem jak to jest z wysylaniem takich czekow do Polski i ich realizowaniem.
ale zanim cokolwiek wysle to niech sprawdzi czy i ile naplacila - patrz wyzej.

Do góry stronyOffline

cocacola

Post #5 Ocena: 0

2010-04-03 01:02:15 (15 lat temu)

cocacola

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 30-03-2010

A rezydentura podatkowa?Traci sie ja, jesli przebywa sie poza UK 180 dni, czyli 6 miesiecy...
Zawsze o te kolezanki i znajomych chodzi...

Jesli dziewczyna dostala...tylko 80f ...po przepracowanym roku...to znaczy, ze miala odpowiedni tax Code, wiec na zwrot...niech nie liczy...Niech uzyje sobie calculatora online, zanim bilet do UK kupi...no i zapozna sie z definicja rezydentury podatkowej.

Do góry stronyOffline

stokesay

Post #6 Ocena: 0

2010-04-03 01:21:25 (15 lat temu)

stokesay

Mężczyzna

Z nami od: 30-05-2007

£80 dostała po 4 miesiącach pracy w UK od przyjazdu do kwietnia 2006. Potem przepracowala pelen rok podatkowy 2006/07, wiec za to zwrotu nie bedzie. Pozostaje tylko wiec kwestia podatku za okres kwiecien-listopad 2007. Po zakonczeniu pracy powinna dostac P45. Podejrzewam z P85 nie wypelniala, bo zwrot by otrzymala juz jakis czas temu. Wydaje mi sie ze najrozsadniej bedzie napisac do Tax Office, bo jesli nic nie otrzymala to raczej 'dzieki' nieprzepracowaniu pelnego roku jakis zwrot powinien byc. Jesli nie wypelnila P85, to zapewne poprosza ja rowniez o to a tam moze wtedy autoryzowac kogos do odebrania zwrotu w jej imieniu lub jak Rrr napisala czek przyjdzie do PL ale nie wiadomo jak bedzie z jego realizacja.
Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

Post #7 Ocena: 0

2010-04-03 10:57:55 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #8 Ocena: 0

2010-04-03 13:12:23 (15 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

Cytat:

2010-04-03 01:02:15, cocacola napisał(a):
A rezydentura podatkowa?Traci sie ja, jesli przebywa sie poza UK 180 dni, czyli 6 miesiecy...
Zawsze o te kolezanki i znajomych chodzi...

Jesli dziewczyna dostala...tylko 80f ...po przepracowanym roku...to znaczy, ze miala odpowiedni tax Code, wiec na zwrot...niech nie liczy...Niech uzyje sobie calculatora online, zanim bilet do UK kupi...no i zapozna sie z definicja rezydentury podatkowej.

rezydentura podatkowa nie ma tu nic do rzeczy. dziewczyna nie przepracowala pelnego roku podatkowego wiec prawdopodobnie jej sie nalezy zwrot. chyba ze miala tax code w stylu M1 lub W1 (watpliwe), w tym przypadku placilaby poprawny podatek.

Do góry stronyOffline

cocacola

Post #9 Ocena: 0

2010-04-03 14:44:46 (15 lat temu)

cocacola

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 30-03-2010

Rezydentura podatkowa ma tutaj wiele wspolnego.Nie jest juz rezydentem Uk, wiec nie ma prawa miec jakichkolwiek roszczen...
:-P
druga sprawa...Rozliczajac sie raz, zostaje ci przyznany odpowiedni kod podatkowy, nie ma potrzeby aplikowania o zwrot co roku...

Do góry stronyOffline

stokesay

Post #10 Ocena: 0

2010-04-03 16:04:23 (15 lat temu)

stokesay

Mężczyzna

Z nami od: 30-05-2007

Owszem ma prawo, jeśli nadpłaciła podatek, a prawdopodobnie nadpłaciła podatek ponieważ nie przepracowała pełnego roku. Słuchaj proszę co inni mówią, poczytaj poradnik oraz o systemie PAYE!
Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,