|
---|---|
Rafalbul | Post #1 Ocena: 0 2010-02-22 17:09:44 (15 lat temu) |
Z nami od: 30-03-2008 |
mam pytanie czy ktos wie co zrobic, pracuje z roznych agencji kierowca, i dlatego ze jakby to nie jest jedna praca tylko od roznych pracodawcow mam naliczny podatek BR. OK wiem ze mozna otworzyc firme by nie placic tak duzego podatku, bo dochody tego nie wymagaja np limmited company gdzie mozna odliczyc paliwo dzienny obiad itd ale jedno wazne pytanie ktore mnie meczy jak to wszystko sie ma do skladki emerytalnej ktora jest odprowadzana przy normalnym zatrudnieniu, a prowadzeniu takiej firmy i odliczaniu wszystkiego i miec niby wiecej o co chodzi bo naprawde nie wiem.
|
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2010-02-22 18:10:57 (15 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Koszty sa odliczane od przychodow firmy, a sobie mozesz placic normalna pensje jak w systemie PAYE. Czyli wszystkie skladki beda placone normalnie.
W skrocie: 1. Firma zarabia rocznie okreslona kwote (to tyle ile Ty zarobisz dla roznych pracodawcow) 2. Wyplacasz sobie pensje w wysokosci jaka ustalisz sobie z ksiegowym (jako optymalna ze wzgledow podatkowych). Na przyklad mozesz ustalic sobie pensje 6000 funtow rocznie brutto. Od tej wysokosci placisz juz normalnie skladki NI, ale sa one bardzo niskie. Nie placisz podatku, bo miescisz sie w kwocie wolnej od podatku. Reszte pieniedzy wyplacasz sobie w formie dywidendy, od ktorej nie placi sie NI, tylko 10% podatku. W ten sposob zyskujesz finansowo na tym. 3. Wszystkie koszty sa odliczane od dochodow firmy i po odliczeniu kosztow, od pozostalej kwoty spolka limited placi corporation tax w wysokosci 21%, jesli obrot nie przekracza 300K rocznie Bedzie Ci potrzebny ksiegowy. Przy pewnym progu zarobkow rocznie i duzych kosztach oplacalna sprawa. Carpe diem.
|
Rafalbul | Post #3 Ocena: 0 2010-02-22 22:05:23 (15 lat temu) |
to co zrobic bo pracujac z roznych agencji caly czas bede musial placic BR i nie wiem czy mi to pozniej oddaja bo napewno nie zarobie tyle zebym musial placic taki podatek.Mam jescze pytanie czy korzystajac z limited i rozliczajac sie w ten sposob musial bym jeszcze dodatkowo otworzyc sobie drugi filar i doplacac do skladek emerytalnych.Martwie sie tym ze rozliczajac sie w ten sposob pozniej moze sie okazac ze emerytury jest 200f jak to ugryzc.
|
Richmond | Post #4 Ocena: 0 2010-02-22 22:25:17 (15 lat temu) |
Nie ma problemu, zeby odzyskac nadplacony podatek za okres kiedy pracowales na kodzie BR.
Jesli bedziesz placil sobie pensje powyzej kwoty, od ktorej placi sie NI czyli cos ok. 6000 w tym roku to bedziesz mial normalna emeryture. To tak jakbys zarabial niska stawke, ale skladki sa normalnie placone. A na emeryture panstwowa to i tak bym nie liczyla niezaleznie od tego ile bedziesz zarabial, bedzie ona niska. Przez spolke limited mozesz placic sobie na plan emerytalny prywatny. Jest to nawet bardzo dobra opcja, bo zyskasz dzieki temu na podatku po raz kolejny. Proponuje rozmowe z ksiegowym, ktory sie w tym specjalizuje. Mozesz zarejestrowac sie na stronie SJD i przejrzec ich materialy na temat podatkow i rozliczania sie. Maja sporo przewodnikow dla poczatkujacych. http://www.sjdaccountancy.com/about/information_centre/index.html [ Ostatnio edytowany przez: Richmond 22-02-2010 22:26 ] Carpe diem.
|
Rafalbul | Post #5 Ocena: 0 2010-02-23 12:26:03 (15 lat temu) |
dziekuje no juz troszke wiecej wiem.
|
|
|
reivilo | Post #6 Ocena: 0 2010-02-23 12:34:50 (15 lat temu) |
Z nami od: 09-09-2007 Skąd: inąd |
ltd jest dobrym rozwiazeniem przy naprawde wysokich obrotach a malych kosztach
ltd wymaga pelnej ksiegowosci - czyli ksiegowego firma jako SE jest prostrzaw obludze musisz siasc i przeliczyc koszty ksiegowego w ltd i inne koszty ltd a koszty SE i ..podajac decyzje Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|
Richmond | Post #7 Ocena: 0 2010-02-23 15:12:22 (15 lat temu) |
Moze jest jakis uniwersalny prog dla oplacalnosci spolki limited? Ja czytalam, ze juz powyzej 25K rocznie oplaca sie.
Carpe diem.
|
reivilo | Post #8 Ocena: 0 2010-02-23 16:24:21 (15 lat temu) |
Z nami od: 09-09-2007 Skąd: inąd |
przychod czy obroty to nie moze byc jedyne kryterium..koszty uzyskania przychodu tez sa wazne. Przy wysokich obrotach i wysokich kosztach masz niski dochod i kiedy masz je niewielkie ( koszty) wtedy latwiej wyprowadzic kase z ltd. Ale tu Kowalski czy Smith sam nie da rady - pelna ksiegowosc
Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|
Rafalbul | Post #9 Ocena: 0 2010-02-23 19:52:48 (15 lat temu) |
bede musial przejsc na limited bo jak nie to caly czas bede na podatku BR.Tylko musze zrobic tak zeby NIN placic tak zeby bylo dobrze a jak to zrobic to jeszcze nie wiem musze rozmawiac z ksiegowa ktora to poprowadzi,bo dla mnie to jest czeski film!!!
|
Rrrr | Post #10 Ocena: 0 2010-02-23 19:53:29 (15 lat temu) |
Z nami od: 04-07-2005 Skąd: UK |
Cytat: 2010-02-23 15:12:22, Richmond napisał(a): Moze jest jakis uniwersalny prog dla oplacalnosci spolki limited? Ja czytalam, ze juz powyzej 25K rocznie oplaca sie. ja bym sie nie tykala ltd przy dochodach ponizej 35k bo administracja i biurokracja nie sa tego warte. ale powyzej tego progu jak najbardziej. tzn pod warunkiem ze sie nie okaze ze kontrakt z klientem firmy sugeruje normalne zatrudnienie (i jest tzw "inside IR35" ![]() zdecydwanie tez polecam strone SJD ![]() |