MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zwrot czy sie nalezy??jezeli zmieniam prace!

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Anonim

Post #1 Ocena: 0

2005-10-25 18:02 (19 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Witam
jeste w sytuacji gdzie zmienilem prace w agencji na full time u prywaciarza.
Wiec jak to sie mialo jakis czas temu ide znowu do I Revenue i mowie ze zmienilem prace ze chce sie rozliczyc uzyskac zwrot podatku.
babka mowi ze jest to niemozliwe ze place dobry tax i jezeli placi sie dobry tax to zwrotow zadnych niema.mi kopara opadla mowie ze pare miesiecy temu bylem w takiej samej sytuacji i tax mi zwrocili bez problemu ona na to to niemozliwe.
w takiej samej sytuacji mialem kolege ktory byl w podobnej sytuacji za 1 razem odeslali go tak jak mnie a za 2 razem zalatwil
mnie dzisiaj odestlali 2 raz na nieszczescie trafilem znowu na ta wredna babe..

Moze mi ktos w koncu wyjasni jak to wyglada i oswieci mnie bo kazdy jak zwykle mowi cos innego.

pozdrawiam i dziekuje

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Rrrr

Post #2 Ocena: 0

2005-10-25 20:22 (19 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

przy pierwszej pracy pewnie placiles emergency tax, wiec zaplaciles za duzo i Ci zwrocili nadplacony podatek. i koniec.
to ze zmieniles prace nie znaczy ze znow nadplaciles i beda ci zwracac. po zmianie kodu podatkowego z emergency na normalny szanse na nadplate podatku sa bardzo male, wiec ta "wredna baba" zapewne ma racje.

zreszta za malo szczegolow napisales. ubiegasz sie o zwrot podatku co kilka miesiecy??? :-o bo fizycznie jest to niemozliwe :-]

jaki masz kod podatkowy, ile zarabiasz (rocznie) i ile podatku placisz (miesiecznie) ?

jak odpowiesz na pytania to Cie oswiece ;-)

[ Wiadomość edytowana przez : Rrrr on 25-10-2005 20:23 ]

Do góry stronyOffline

masa

Post #3 Ocena: 0

2005-10-27 17:59 (19 lat temu)

masa

Z nami od: 26-10-2005

kod mam 489l
zarabiam okolo 14000 rocznie

podatku place okolo 250

troche mnie oswiecilas ale dalej nie rozumie pewnej sprawy
na koniec roku podatkowego ludzie dostaja p60 i ida do urzedu po zwrot. moje pytanie jest takie?

czy jak ktos placi dobry tax code przez caly rok to mu sie nic nie nalezy
???

mam jakis kalkulator podatkowy i z niego wynika ze mam do zwrotu 688

wiec sam juz niewiem

pozdrawiam i dziekuje za pomoc

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #4 Ocena: 0

2005-10-27 20:54 (19 lat temu)

Rrrr

Kobieta

zatem kod masz normalny, tylko ten podatek rzeczywiscie jakis wysoki. powinienes placic ok 146 funtow na miesiac i jakies 85 funtow NI. chyba ze to 250 jakie wymieniasz to za oba (tax+NI)?
jesli za oba to raczej w normie.

tak, po zakonczeniu roku podatkowego wszyscy dostaja P60, ale nie wszycy ida do urzedu po zwrot. podatek jest zwykle naliczany na biezaco, wiec bardzo trudno jest nadplacic, a tylko nadplaty zwracaja.

jak masz poprawny tax code to raczej nie nadplacisz chyba ze ktos w payrollu sie pomyli (malo prawdopodobne).
czy kolo tego kodu podatkowego na payslipie - 489L sa jeszcze jakies inne litery? np wk1? i czy jest to Twoja jedyna praca? jesli masz jakas dodatkowa prace to tylko w jednej masz odliczane allowances, a w drugiej placisz wiekszy podatek - moze sie to tez zdarzyc jesli nie dales nowemu pracodawcy P45 i wtedy wyglada to tak jakbys dalej pracowal dla poprzedniego pracodawcy i nowego w tym samym czasie.

mam nadzieje ze nie namacilam Ci w glowie za bardzo ;-)

jeszcze jedno - zazwyczaj IR samoistnie zwraca nadplacony podatek, tylko troche dlugo to trwa wiec zawsze lepiej sie upomniec samemu ;-)

Do góry stronyOffline

masa

Post #5 Ocena: 0

2005-10-27 21:24 (19 lat temu)

masa

Z nami od: 26-10-2005

fajnie juz wszystko rozumie
tylko jeszcze jedno to co napisalas

cytuje "jeszcze jedno - zazwyczaj IR samoistnie zwraca nadplacony podatek, tylko troche dlugo to trwa wiec zawsze lepiej sie upomniec samemu "

no wlasnie zeby to przyspieszyc to chyba trzeba isc do IR???no bo inaczej chyba sie nie przyspieszy.
pani p0winna cos wstukac w komputer i powiedziec tak lub nie w moim przypadku tego nie bylo, chociaz moge sie mylic!!!

pozrawiam

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #6 Ocena: 0

2005-10-27 21:51 (19 lat temu)

Rrrr

Kobieta

mozesz sam sobie policzyc czy nadplaciles, a potem wyslac list do IR z prosba o zwrocenie nadplaty. bedzie Ci potrzebne P60 lub kilka ostatnich payslipow (chyba 3 sztuki, jesli placa Ci miesiecznie, wiecej jesli tygodniowo), musisz tez podac dane pracodawcy w liscie.

najczesciej na P60 wpisuja ile nadplaciles i czy nadplaciles, ale zawsze lepiej samemu sprawdzic ;-)

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,