Jestem tu nowy ale przeczytałem większośc interesujących mnie wątków z działu 'praca, firma, business'. Jestem w trakcie przymiarek do założenia własnej działalności w UK (sole trader na początek). Będzie to branża kuriersko-transportowa. Po przeczytaniu interesujących mnie wątków znalazłem wiele odpowiedzi na nurtujące mnie pytania ale mam ich jeszcze kilka i chciałbym uporzątkowac kilka tematów.
Po pierwsze na początek potrzebował będę dużego vana. Mam zamiar kupic używany za gotówkę (do ok 6000 funtów) ponieważ najpierw chcę wybadac rynek i nie chcę się pchcac w zbędne koszty. A może jednak lepiej iśc w leasing (składki leasingowe też podlegają odliczeniu w przeciwieństwie do finance? Prawda?)?

Rejestrował go będę na firmę (no chyba że polecacie zarejestrowac go na osobę prywatną) więc powinien podlegac pełnemu odliczeniu kosztów użytkowania (paliwo, naprawy, serwisy, MOT, ubezpieczenia) itd. Prawda?
No i nie muszę się wtedy martwic o te wszystkie proporcje przy rozliczaniu kosztów. Prawda?
Jak to będzie z amortyzacją takiego vana?
Znalazłem metody amortyzacji samochodu ale vana nie. Podobno są dwie całkiem inne metody?

W którymś z kolejnych wątków znalazłem zapytanie koleżanki Reivilo o linka, który umieściła gdzieś w Podatkach koleżanka Rrrr odnośnie nowych metod rozliczania vana. Nie mogę tego znaleźc. Może źle szukam albo gdzieś przeoczyłem. Proszę o namiary.
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
To chyba byłoby na tyle w tej chwili.
Bardzo z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi i przepraszam jeżeli pytam o coś co już było wałkowane a co pominąłem (ale naprawdę się starałem)
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
Pozdrawiam