MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rezydent w UK - raz jeszcze

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 6 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

Str 6 z 9

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

gregov

Post #1 Ocena: 0

2013-04-11 20:35:54 (12 lat temu)

gregov

Mężczyzna

Z nami od: 25-05-2009

Ja właśnie wróciłem z PL gdzie miałem "przyjemność" nawiązania znajomości z panią która obecnie zajmuje się moją i podobnymi sprawami.

Otóż po ok 45 min rozmowy wciąż nic nie wiem i tak naprawdę nic się nie wyjaśniło do końca. Urzędniczka pokazała mi jakieś tabelki w excelu z moimi danymi i figurującymi przy nich kwotami GBP, które nie w pełni korespondowały z tymi które widnieją na moich tax certificates.

Na pytanie czy mogę zobaczyć, czy numery rachunków w jej kompie zgadzają się z tymi na moich papierach usłyszałem, że ona nie ma czasu tego sprawdzać. Zrobiła sobie ksero moich certyfikatów oraz kazała napisać oświadczenie, że podatek od niniejszych odsetek został pobrany przez bank HSBC.

Powiedziałem jej też, że oczywiście nie mieszkam w PL od lat i jestem rezydentem podatkowym w WB, mimo to dla niej najważniejsze było to co w kompie, czyli mój adres zameldowania w Polsce, a nie stan faktyczny, czyli miejsce zamieszkania na terenie UK i na nic zdało się powoływanie na przepis z ustawy podatkowej o definicji rezydenta podatkowego.
Zap-3 nie wiedzieć czemu kazała mi wysyłać do Bydgoszczy chociaż mój US znajduje się w Toruniu.

Również dość niejasne były jej tłumaczenia skąd dostała dane dotyczące moich odsetek. Raz mówiła, że to "bydgoszcz" dostała informacje od HMRC i przekazała do Torunia, potem że to bank HSBC udostępnia te informacje.

Jednym słowem, można zgłupieć.

[ Ostatnio edytowany przez: gregov 11-04-2013 20:37 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Szafa21

Post #2 Ocena: 0

2013-04-18 11:01:21 (12 lat temu)

Szafa21

Kobieta

Z nami od: 20-03-2013

No to prawie tak jak ja:)
Tabelki w exelu z zaokraglonymi kwotami w gore albo w dol jakby to byly zlotowki a nie funty, w PL zaokragla sie grosze, oni zrobili to samo z pensami nie patrzac na to ze 50 pensow to ponad 2 zlote.Pan mial informacje z banku HSBC ale juz na przyklad bez numeru lokaty czy rachunku bankowego.PARANOJA.

Do góry stronyOffline

gregov

Post #3 Ocena: 0

2013-04-18 20:41:17 (12 lat temu)

gregov

Mężczyzna

A mogę spytać co dalej zamierzasz z tym zrobić (jeśli w ogóle)?

Bo ja już uważam sprawę za zamknięta, szczególnie kiedy baba z Torunia odesłała mnie do Wojewódzkiego US w Bydgoszczy z załatwianiem zap-3.

Na marginesie, mam znajomą, która się przestraszyła i płaci ten podatek w PL regularnie. Też ma konto w HSBC.

Do góry stronyOffline

Szafa21

Post #4 Ocena: 0

2013-04-19 12:34:41 (12 lat temu)

Szafa21

Kobieta

nie mam zamiaru placic, to po pierwsze.
po drugie oni w US nie bardzo wiedza co z tym zrobic,a teraz pileczka jest po ich stronie.zlozylam ZAP3, przy ktorym pan sie upieral ze skoro skladam teraz to znaczy ze mieszkam w UK od teraz, a wczesniej nie mieszkalam bo nie zlozylam. dalam oswiadczenie ze nie jestem rezydentem w PL w celach podatkowych i teraz czekam na ich ruch.

Do góry stronyOffline

Aggy_26

Post #5 Ocena: 0

2014-02-14 16:10:22 (11 lat temu)

Aggy_26

Kobieta

Z nami od: 14-02-2014

można wiedzieć co było dalej??

Do góry stronyOffline

Aggy_26

Post #6 Ocena: 0

2014-02-14 17:06:04 (11 lat temu)

Aggy_26

Kobieta

Z nami od: 14-02-2014

Mam ten sam problem! pomóżcie bo nie wiem co robić...

Do góry stronyOffline

Szafa21

Post #7 Ocena: 0

2014-03-03 15:09:48 (11 lat temu)

Szafa21

Kobieta

w moim przypadku nic nie bylo dalej / jak na razie /. nie wiem jakie sa procedury w PL w urzedzie skarbowym ale po zlozeniu mojego oswiadczenia oraz ZAP3 nastala cisza.
bylam przygotowana na dluzsze przeciaganie liny ale pan ktory sie z ramienia urzedu skarbowego moja sprawa zajmowal na prawde nie wiedzial o czym mowil. wiec odlozone ad acta.

Do góry stronyOffline

__lenka

Post #8 Ocena: +2

2014-03-03 23:04:41 (11 lat temu)

__lenka

Konto usunięte

Aby uzyskac potwierdzenie rezydencji podatkowej w UK:

https://online.hmrc.gov.uk/shortforms/form/PT_CertOfRes?dept-name=&sub-dept-name=&location=26&origin=http://www.hmrc.gov

Link/odnosnik do tego formularza jest z tej strony HMRC (Home > Residence > Double taxation agreements > Making a claim under a double taxation agreement):

"If you have to apply by letter
If you don't need to complete a specific form, HMRC can provide a letter - called a 'certificate of residence' - to confirm you were resident in the UK for a particular period, if the conditions for the claim are met. You can apply for a certificate of residence by following the link below.

Trzeba klikna w:
Apply for a certificate of residence

i przekieruje nas do tego formularza

Tam jest pytanie o lata podatkowe za ktore chcemy to zaswiadczenie.
To jest tez formularz dla osob, ktore kiedys tu byly, ale np. po kilku latach wyjechaly.

[ Ostatnio edytowany przez: __lenka 03-03-2014 23:09 ]

la-terra-del-pudding

Do góry stronyOffline

gregov

Post #9 Ocena: 0

2014-04-17 19:41:31 (11 lat temu)

gregov

Mężczyzna

Mojej historii ciąg dalszy. To już się ciągnie 5 rok. Właśnie się dowiedziałem, że znów pojawiło się awizo w skrzynce w sprawie nieodebranej korespondencji z US. Pomimo, że rok temu wyjaśniałem sprawę osobiście, któryś już raz z kolei (o czym można przeczytać powyżej).

Ciekawe czy to ma coś wspólnego z niedawnym dopisaniem odsetek na koncie ISA.

[ Ostatnio edytowany przez: gregov 17-04-2014 19:55 ]

Do góry stronyOffline

Bjoern

Post #10 Ocena: 0

2015-07-29 23:09:20 (10 lat temu)

Bjoern

Mężczyzna

Z nami od: 29-07-2015

Cytat:

2013-03-20 12:40:16, Richmond napisał(a):
Jesli zaplacisz ten podatek, to potwierdzisz, ze jestes rezydentem podatkowym w Polsce (masz centrum interesow zyciowych) i wtedy musialabys rowniez zaplacic podatek od dochodow, ktore osiagnelas w tym samym czasie w UK.

Albo jestes rezydentem dla celow podatkowych w PL albo nie. Nie da sie tak jedna nozka zaplacic dla swietego spokoju podatek od oszczednosci, a nie zaplacic podatku od dochodow. Nie idz ta droga.

I teraz moje pytanie: nawet jeśli tym samym potwierdzić ze jest sie rezydentem podatkowym w Polsce, to dlaczego należałoby wtedy zapłacić w Polsce podatek dochodowy od dochodów z UK? Skoro tutaj zostały one juz zapłacone? Dodając ze miedzy tymi krajami istnieje umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania?

[ Ostatnio edytowany przez: Bjoern 29-07-2015 23:10 ]

Do góry stronyOffline

Strona 6 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,