Str 4 z 9 |
|
---|---|
Szafa21 | Post #1 Ocena: 0 2013-03-20 11:54:58 (12 lat temu) |
Z nami od: 20-03-2013 Skąd: York |
Dzieki Richmond za zamknecie mojego posta i nakierowanie mnie tutaj.przeczytalam i z tego co rozumiem to nie tylko ja mam taki problem i wyglada na to ze sprawka HSBC.
Nadal nie wiem jak mam obliczyc ten podatek?O co mam prosic w banku?zaswiadczenie ze zaplacilam juz podatek od tych lokat w UK? Czy warto teraz skaldac deklaracje ze nie jest sie rezydentem dla celwo podatkowych w PL, czy to nie dziala wstecz?I co z zameldowaniem w PL. lokatami w PL i mieszkaniem na wlasnosc? |
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2013-03-20 12:01:25 (12 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Jestes czy nie jestes rezydentem podatkowym w PL? Jak tam nie mieszkasz, nie pracujesz i nie masz osrodka interesow zyciowych, to nie jestes. Wyslij im list tak jak wyzej bylo to podane.
Podatku od oszczednosci nie musisz obliczac, bo juz go zaplacilas w UK. Zameldowanie nie oznacza zamieszkiwania. Lokaty rowniez mozesz miec, bank pobiera od nich podatek z automatu w PL. Mieszkanie rowniez mozesz posiadac, nawet kilka jak masz ochote. Carpe diem.
|
Szafa21 | Post #3 Ocena: 0 2013-03-20 12:23:14 (12 lat temu) |
Nie jestem rezydentem ale nigdy nie skladalam zadnego oswiadczenia wiec nie wiem czy jak teraz zloze to dziala to wstecz?
Nigdy nie zglaszalam ze wyjezdzam, ze zmieniam adres zamieszkania nic, zero. Rozumiem ze bycie rezydentem podatkowym oznacza placenie wszytskich podatkow ze wszytskich dochodow w jednym kraju gdzie sie jest rezydentem? Skoro teraz bede rezydentem podatkowym w UK to lokaty w PL powinnym byc opodatkowane tylko jeden raz i tylko w UK? Dajmy jednaj ze dla swietego spokoju chce zaplacic w PL: jak mam wyliczyc ten podatek?Jakie to moze miec jeszcze konsekwencje w PL?Ze nie zlozylam zaswiadczenia o zmianie miejsca zamieszkania etc? |
Richmond | Post #4 Ocena: 0 2013-03-20 12:40:16 (12 lat temu) |
Jesli zaplacisz ten podatek, to potwierdzisz, ze jestes rezydentem podatkowym w Polsce (masz centrum interesow zyciowych) i wtedy musialabys rowniez zaplacic podatek od dochodow, ktore osiagnelas w tym samym czasie w UK.
Albo jestes rezydentem dla celow podatkowych w PL albo nie. Nie da sie tak jedna nozka zaplacic dla swietego spokoju podatek od oszczednosci, a nie zaplacic podatku od dochodow. Nie idz ta droga. Wypelnil zmiane adresu, dodaj oswiadczenie, ze od takiej daty mieszkasz zagranica, jestes rezydentem podatkowym UK, mozesz dolaczyc potwierdzenie, ze zaplacilas ten podatek w UK (patrz wczesniejsze posty) i poczekaj. Polskie lokaty sa z automatu opodatkowane w Polsce. Byc moze mozesz zlozyc oswiadczenie w banku, ze nie jestes rezydentem dla celow podatkowych w PL i nie beda Ci pobierac podatku. Ale wtedy musialabys rozliczyc sie z niego w UK. A potem w Polsce jak sie obudza, to tlumaczyc, ze juz sie z niego rozliczylas. O wiele latwiej placic podatek z automatu w Polsce od polskich lokat. Carpe diem.
|
Szafa21 | Post #5 Ocena: 0 2013-03-20 13:42:42 (12 lat temu) |
Dzieki Richmond za wyjasnienia.Podziwiam Twoja wiedze i chec do dzielenia sie nia.
Zmiana adresu to NIP3 ktorego juz nie ma?? od jakiej daty mam deklarowac ze mieszkam w UK?fizycznie wyjechalam w 2006, ostatni PIT w PL skladalam w 2007 i od tego czasu siedze cicho. Nie chce by mi grzebali wstecz, kiedy prawo bylo inne i malo korzystne a ja nie zglosilam sie na tzw abolicje. |
|
|
Richmond | Post #6 Ocena: 0 2013-03-20 13:59:53 (12 lat temu) |
Najlepiej od daty, kiedys mialas to konto w HSBC, na wypadek gdyby HSBC chcialo poinformowac US, ze w takim, a takim roku, osiagnelas takie odsetki.
Jak wyjechalas w 2006r, rozliczylas sie potem za ten ostatni rok w Polsce, to potem nie musialas tego wiecej robic, jesli nie mialas centrum interesow zyciowych w PL i nic tam nie zarobilas. Carpe diem.
|
Szafa21 | Post #7 Ocena: 0 2013-03-20 14:15:39 (12 lat temu) |
Konto mialam od razu po przyjezdzie zakladane w 2006. Czyli teoretycznie PIT w 2007 roku z PL powinnam skladac z dochodow zarowno w w PL jaki i UK a tego nie zrobilam / tylko dochod w PL /
potem w PL nie zarobilam nic oprocz tych odsetek na lokatach. Nie moge znaleac zadnych papierow z HSB,o co mam ich poprosic by wykazac ze zaplacilam juz ten podatek w UK? Dzieki wielkie. |
karjo1 | Post #8 Ocena: 0 2013-03-20 16:42:20 (12 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Obecnie wypelniasz niejaki ZAP-3 zamiast NIP3.
I da sie wypelnic tylko z biezaca data, niestety (przynajmniej taka jest opinia urzednika US przyjmujacego zgloszenia). |
gregov | Post #9 Ocena: 0 2013-03-21 18:25:22 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-05-2009 Skąd: Cotswolds |
Masz konto oszczędnościowe ISA w HSBC? Moje problemy zaczęły się kilkanaście miesięcy po otwarciu takiego właśnie konta. Póki co w moim przypadku sprawa wciąż pozostaje niewyjaśniona. HSBC odmawia komentarzy, twierdzą że oni nic o tym nie wiedzą. Ale coś musi być na rzeczy skoro większość tych problemów dotyczy ich klientów.
Wydaje mi się, że właśnie tu może leżeć problem. Jeśli posiadasz konto ISA, to odsetki na tym koncie są nieopodatkowane podatkiem w UK. Być może w HSBC ktoś "inteligenty inaczej" kliknął odpowiedni tick przy Twoim nazwisku (w swoim przypadku zakładam podobny scenariusz) zaznaczając, że jako nowo przybyła jesteś rezydentem podatkowym PL. Ponieważ zakładając konto w HSBC również musiałem podać mój polski adres. Kiedyś nawet miała miejsce sytuacja, że kretyni wysyłali ulotki, broszury i rekalmy produktów bankowych na mój polski adres. [ Ostatnio edytowany przez: gregov 21-03-2013 18:35 ] |
Richmond | Post #10 Ocena: 0 2013-03-21 18:26:58 (12 lat temu) |
Co ciekawe ISA jest dla rezydentow UK i oszczednosci sa nieopodatkowane, wiec w ogole nie powinni wysylac tych danych gdziekolwiek.
Carpe diem.
|