MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rezydent w UK - raz jeszcze

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

Str 2 z 9

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Richmond

Post #1 Ocena: 0

2009-08-06 12:39:07 (16 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2009-07-22 12:15:45, x_fish napisał(a):
Teraz jezeli nie jestem rezydentem w PL nie powinienem robic tego w US w moim miejscu zamieszkania w PL, tylko w US wyznaczonym dla nierezydentow.
Poprzednie zeznania bede musial poprawic.

To ktory oddzial US jest dla nierezydentow? Ja musialam poprawiac zeznania, bo kazali mi wpisac moj adres z UK w zeznanie. Ale wszystkie zeznania byly i sa skladane w moim US.
Carpe diem.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2009-08-06 12:42:36 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

dariana24

Post #3 Ocena: 0

2009-08-30 21:09:34 (16 lat temu)

dariana24

Kobieta

Z nami od: 30-08-2009

x_fish

niech zgadnę, konto pewnie miałeś w HSBC? Bo w mojej sytuacji to oni właśnie narobili tego całego zamieszania. A to treść postu opisującego mój problem, który jest taki sam jak Twój.

mieszkam i pracuję w Anglii o kilku lat, wyprowadziłam się na stałe. Kilka dni temu na adres moich rodziców (pod którym jestem zameldowana) przyszło pismo z Urzędu Skarbowego, w którym wzywa się mnie do rozliczenia z podatku z tytułu odsetek uzyskanych od zagranicznych oszczędności za 2007 rok. Dzwoniłam do US i w rozmowie z urzędnikiem, który moją sprawę prowadzi, stwierdził, że muszę złożyć PIT 36 celem rozliczenia się z powyższego, innymi słowy chcą bym zapłaciła podatek Belki. Jest to zupełnie niedorzeczne, ponieważ podatek od tych odsetek zapłaciłam już tutaj w momencie ich naliczania przez bank.
Rozmawiałam z kierownikiem banku, który okazał mi wszystkie rozliczenia z odprowadzenia tego podatku, z przedstawicielem Inland Revenue, który potwierdził wszystkie wpływy z tytułu tego podatku, nikt nie stwierdził żadnych nieprawidłowości. Wszystko się zgadza co do pensa.
Jednakże urzędnik US uparcie twierdzi, że uzyskali informacje o niezapłaceniu tego podatku i żąda ode mnie formalnych dowodów potwierdzających ten fakt. I teraz powstaje pytanie czy może tego żądać i czy mam obowiązek aby mu tych informacji udzielić. Dodam że nie uzyskiwałam żadnego dochodu na terenie Polski.

Mam list z banku potwierdzający potrącenie należnego podatku za rok podatkowy 2006-2007 i 2007-2008 oraz bankowe certyfikaty stwierdzające to samo. Czy to będzie wystarczające dla US?

[ Ostatnio edytowany przez: dariana24 30-08-2009 21:12 ]

Do góry stronyOffline

syllab

Post #4 Ocena: 0

2009-08-31 21:30:45 (16 lat temu)

syllab

Kobieta

Z nami od: 31-08-2009

Witam, a ja mam pytanie ponieważ dziś dostałam ten list od US, czy będę musiała składać inne zeznanie podatkowe- zdaje się że US musi sobie dodać ten "dochód z oszczędności" do przychodu (czyli nie chodzi tu o podatek Belki). Pracowałam na przełomie 2006 i 2007 (tylko kilka miesięcy) pozostałe miesiące byłam zatrudniona w Polsce. Dodam że to tylko kilka funtów żeby było śmieszniej bo na bieżąco wydawałam;). Ostatnio to już mi sama pani w US liczyła na podstawie wszystkich moich payslipów.. szkoda ze wtedy nie wiedziała o tym że jeszcze ten "dochód z oszczędności" trzeba doliczyć .. co i tak mojego progu podatkowego przecież nie zmieni.... czysty absurd Jeszcze US nie odezwał się w sprawie tychże dochodów za rok 2006r. - jego też to będzie dotyczyć?

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2009-08-31 22:00:18 (16 lat temu)

Richmond

Kobieta

Widze, ze akcja przybiera na sile. Ciekawe jaki jest klucz wysylania tych listow. Obstawiam, ze dotyczy to osob, ktore nie zlozyly NIP3 i wedlug US sa ciagle rezydentami w Polsce.

Artykul z zeszlego roku dobrze opisuje co i dlaczego:
http://www.podatki.egospodarka.pl/30262,Podatek-od-odsetek-takze-z-oszczednosci-za-granica,1,65,1.html

[ Ostatnio edytowany przez: Richmond 31-08-2009 22:05 ]

Carpe diem.

Do góry stronyOnline

gregov

Post #6 Ocena: 0

2009-09-02 13:13:24 (16 lat temu)

gregov

Mężczyzna

Z nami od: 25-05-2009

Zdecydowanie przybiera na sile. Również padłem ofiarą takiego listu. Jestem ciekaw kto udziela tych informacji? Banki czy IR?

W moim przypadku pani w US powiedziała, że jeśli udowodnię zapłacenie tego podatku w UK, to sprawa będzie z głowy. Jednak jestem ciekaw czy tak będzie to wyglądać w praktyce jak ona mówi. Nie wiem jak inni, ale ja nie składałem NIP 3. Czy jeśli zatem zrobię to teraz, to będzie działało wstecz? Albo wyślę zaświadczenie o rezydencji podatkowej w UK?

[ Ostatnio edytowany przez: gregov 02-09-2009 13:14 ]

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #7 Ocena: 0

2009-09-02 13:32:02 (16 lat temu)

Richmond

Kobieta

W linku powyzej jest opisany mechanizm przekazywania informacji. Na koniec kazdego roku podatkowego powinienes otrzymac od swojego banku podsumowanie ile wyplacili Ci odsetek i ile podatku pobrali. Mozesz to pokazac na dowod oplacenia podatku w UK. Zwlaszcza, ze w UK podatek ten jest wyzszy niz w Polsce.

NIP3 na pewno nie zadziala wstecz. Co do dokumentu rezydencji podatkowej nie wiem.
Carpe diem.

Do góry stronyOnline

gregov

Post #8 Ocena: 0

2009-09-02 14:13:11 (16 lat temu)

gregov

Mężczyzna

Cytat:

2009-09-02 13:32:02, Richmond napisał(a):
Na koniec kazdego roku podatkowego powinienes otrzymac od swojego banku podsumowanie ile wyplacili Ci odsetek i ile podatku pobrali. Mozesz to pokazac na dowod oplacenia podatku w UK. Zwlaszcza, ze w UK podatek ten jest wyzszy niz w Polsce.

nie otrzymuję takich podsumowań, ale sprawdziłem statementy i na wszystkich są doliczone "net interest", czyli już opodatkowane.
dzwoniłem do banku i powiedzieli że wystawią mi i prześlą pocztą
tzw tax certificates, czyli podsumowania o których wspomniałeś i list potwierdzający ich wiarygodność.

[ Ostatnio edytowany przez: gregov 02-09-2009 14:14 ]

Do góry stronyOffline

Superlover

Post #9 Ocena: 0

2009-09-02 15:19:53 (16 lat temu)

Superlover

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 21-03-2009

Cytat:

2009-09-02 13:32:02, Richmond napisał(a):
W linku powyzej jest opisany mechanizm przekazywania informacji. Na koniec kazdego roku podatkowego powinienes otrzymac od swojego banku podsumowanie ile wyplacili Ci odsetek i ile podatku pobrali. Mozesz to pokazac na dowod oplacenia podatku w UK.

Hmm... przez 6 lat miałem konta w 3 bankach i nigdy podobnego podsumowania nie dostałem.
Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość zostanie świnią :)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

gregov

Post #10 Ocena: 0

2012-07-03 20:17:13 (13 lat temu)

gregov

Mężczyzna

Minęły 3 lata i bum!

Kolejny list z US i kolejne wezwanie do uiszczenia podatku z tytułu odsetek na zagranicznym koncie lub udokumentowania jego zapłacenia. To samo pismo, ten sam urzędnik.

Czy ktoś jeszcze ma podobne problemy? Czy może ja jestem wybrańcem, który "cierpi za miliony"? ;)

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,