Str 12 z 15 |
|
---|---|
deies1984 | Post #1 Ocena: 0 2010-10-05 17:23:09 (14 lat temu) |
Z nami od: 08-04-2010 Skąd: Slough |
Ja jak zwykle z problemami....I nie jest tak, że nie szukam lub mi się nie che. Czytam i to dużo i im więcej tego czytam [Bussiness Link, HMRC site i parę innych stron jeszcze] tym większy bałagan mam w głowie więc sorry za trywialne pytania ale ciężko mi to ogarnąć.
Mam 100% udziałów w firmie limited by shares, której jestem dyrektorem. Jestem zgłoszony do PAYE. Zarabiam 200 GBP na MIESIĄC [aż się firma nie rozkręci bardziej]. Z tego co rozumiem nie płacę podatku jako, że zarabiam za mało ? Co jeśli sprzedałbym przedmiot jako osoba fizyczna i miał z tego tytułu dodatkowy dochód? Powiedzmy sprzedam antyk za...8000 GBP. Gdzieś czytałem o tego typu sprzedaży, że za sprzedaż do 6000 się nic nie płaci /a sprzedaż własnego samochodu itp w ogóle nie podlega żadnym opłatom/. Wydaje mi się, że chodzi o coś a 'la polski podatek od czynności cywilno prawnej. Jak ewentualnie to zapłacić? gdzie zgłosić? Czy sprzedaż taka miałaby wpływ na NICs itp ? Albo gdzie o tym znaleźć informację. Z góry dziękuję |
aga_sz | Post #2 Ocena: 0 2010-10-09 17:40:28 (14 lat temu) |
Z nami od: 09-10-2010 Skąd: dundee |
Mój mąż pracował w Polsce do marca 2010, potem wyjechaliśmy do Szkocji i od kwietnia pracuje tutaj. Jak mamy się rozliczyć? Bardzo proszę o pomoc, kompletnie nie orientuję się w tych wszystkich przepisach!
|
Rrrr | Post #3 Ocena: 0 2010-10-17 01:33:59 (14 lat temu) |
Z nami od: 04-07-2005 Skąd: UK |
Cytat: 2010-10-05 17:23:09, deies1984 napisał(a): Co jeśli sprzedałbym przedmiot jako osoba fizyczna i miał z tego tytułu dodatkowy dochód? Powiedzmy sprzedam antyk za...8000 GBP. Gdzieś czytałem o tego typu sprzedaży, że za sprzedaż do 6000 się nic nie płaci /a sprzedaż własnego samochodu itp w ogóle nie podlega żadnym opłatom/. Wydaje mi się, że chodzi o coś a 'la polski podatek od czynności cywilno prawnej. Jak ewentualnie to zapłacić? gdzie zgłosić? Czy sprzedaż taka miałaby wpływ na NICs itp ? Albo gdzie o tym znaleźć informację. Z góry dziękuję dobrze czytales - sprzedaz za ponizej 6 tys, nie placisz podatku, od sprzedazy samochodu czy wlasnego domu tez nie. przy wyzszych kwotach £10,100 jest wolne od podatku, a cokolwiek powyzej tej kwoty jest opodatkowane w wysokosci 18% i 28% (w zaleznosci od tego jakie masz dochody w roku sprzedazy - tzn wyzszy prog podatkowy = wiekszy podatek od zysku). zyski zglasza sie na zeznaniu podatkowym. |
Szpakos | Post #4 Ocena: 0 2010-10-17 10:37:51 (14 lat temu) |
Z nami od: 09-01-2009 Skąd: Shotton |
Witam,
Od kilku dni jestem self employed i zanim zdecydowalem sie napisac przeszukalem cale forum w znalezieniu odpowiedzi ale niestety albo nie znalazlem albo nie zrozumialem o co chodzi dlatego tez wybaczcie ale musze zapytac. Dojeżdżam do pracy samochodem czy moge sobie wliczyc w koszta paliwo, ubezpieczenie, taxy, serwisy, czesci itp itd? Pytam dlatego ze znajomy anglik nawciskal mi troche bajek i nie wiem ile w tym prawy (to on wlasnie mi powiedzial ze wszystko to co wymienilem moge sobie wliczyc w koszta)... Czy gdy uzywam w pracy laptopa, internetu bezprzewodowego oraz telefonu kom moge sobie abonamenty powliczac w koszta oraz zakup laptopa? |
Rrrr | Post #5 Ocena: 0 2010-10-17 21:39:13 (14 lat temu) |
chyba wszystko na ten temat juz tu bylo:
http://www.mojawyspa.co.uk/forum/48/9790/Firma-jak-zaczac-Dobre-rady-zawsze-w-cenie i na stronie HMRC: http://www.hmrc.gov.uk/incometax/relief-self-emp.htm do tego jak wypelniasz zeznanie podatkowe to w instrukcji jest wytlumaczone co i jak mozesz odliczyc. [ Ostatnio edytowany przez: Rrrr 17-10-2010 21:39 ] |
|
|
reivilo | Post #6 Ocena: 0 2010-10-18 13:07:39 (14 lat temu) |
Z nami od: 09-09-2007 Skąd: inąd |
Rrrr.....fajnie ze jestes.....dlugo cie nie bylo wiec ..gdzie bylas jak cie nie bylo ....kolejne szkolenie?
Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|
Rrrr | Post #7 Ocena: 0 2010-10-18 21:38:20 (14 lat temu) |
pojawiam sie i znikam, na zasadzie fatamorgany
jak sie nie ucze do jakiegos egzaminu to udzielam sie na innych forach. a tu wpadam okresowo, ostatnio nieczesto bo jakos mniej kompa wlaczam - poza internetem tez jest zycie :D |
naominaomi | Post #8 Ocena: 0 2010-10-19 12:45:30 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-04-2010 Skąd: walia |
witam mam problem a raczej mój mąż.
pracuje dla agencji , która postanowiła aby pracownicy założyli pracownicy self employed i tu nasze pytania: 1. ma wystawiać 2 faktury za jeden tydzień pracy to znaczy jedna dla agencji, druga dla firmy której pracuje- wydaje mi się to trochę nie właściwe bo przecież tylko jedną fakture moge wystawić z tydzień? 2.czy może ustalić sam sobie stawke na godzine? 3. czy do prowadzenia tej działalności potrzebna jest księgowa dziękuje z góry za pomoc dzieci cudem są
|
Szpakos | Post #9 Ocena: 0 2010-10-19 23:52:53 (14 lat temu) |
Z nami od: 09-01-2009 Skąd: Shotton |
Cytat: 2010-10-17 21:39:13, Rrrr napisał(a): chyba wszystko na ten temat juz tu bylo: http://www.mojawyspa.co.uk/forum/48/9790/Firma-jak-zaczac-Dobre-rady-zawsze-w-cenie i na stronie HMRC: http://www.hmrc.gov.uk/incometax/relief-self-emp.htm do tego jak wypelniasz zeznanie podatkowe to w instrukcji jest wytlumaczone co i jak mozesz odliczyc. Dziekuje! I stala sie jasnosc jednak jeszcze nie wszystko ogarnalem bardz tez znalazlem. Wiem juz ze z fonem, netem i lapkiem to nie problem. Jednak pozostaje kwestia jeszcze samochodu, a dokladniej ubezpieczenia oraz oplat z nim zwiazanych... Otoz znalazlem ze samochod moge wliczyc w koszta, w pierwszym roku 40% wartosci w drugim 20% itd. ale to chyba tyczy sie tylko kosztow zakupu. Czy ubezpieczenie i reszte moge w 100% sobie odliczyc? Czy tez musze jakos procentowo okreslic ile moge sobie odliczyc...Co do dojazdu do pracy to moge odliczyc sobie 40p za kazda przejechana mile wiec calkiem niezle ale dalej zastanawia mnie to ubezpieczenie, tax, mot oraz wszelkie czesci/serwisy... [ Ostatnio edytowany przez: Szpakos 19-10-2010 23:55 ] |
Rrrr | Post #10 Ocena: 0 2010-10-21 00:53:10 (14 lat temu) |
wszystko zalezy od tego czy jestes SE czy Ltd (czasami ludziom sie wydaje ze jak otworza Ltd to sa tez SE, co nie jest prawda).
jako SE - albo uzywasz wlasny samochod i odliczasz 40p za mile i w to wchodzi ubezpieczenie i wszelkie inne koszta, wiec nic wiecej nie mozesz odliczyc, albo odliczasz procent od wszystkich kosztow zwiazanych z autem, ale wtedy nie mozesz odliczac tego 40p, albo kupujesz samochod przez firme, odliczasz capital allowances - ale nie 40% a potem 20% -tylko 20% albo 10% na rok, w zaleznosci od CO2 (powyzej 160g to bedzie tylko 10%) i odliczasz wszystkie koszta - ubezpieczenie itp, albo kupujesz vana przez firme i odliczasz 100% w pierwszym roku plus koszta. teraz masz wybor :D |