Ale jakby nie patrzyc nie ma to nic wspolnego z rozliczaniem zarobkow.
Str 9 z 10 |
|
---|---|
Richmond | Post #1 Ocena: 0 2008-10-19 17:51:19 (17 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Nie wiadomo kiedy nieruchomosc zostala nabyta, wiec nie wiadomo czy podlega przepisom przed 2007r czy po. Moze byc tak, ze zadnego podatku nie bedzie placic jak nieruchomosc byla nabyta przed 2007r i minelo 5 lat od nabycia. Albo moze byc 10% podatku od zysku.
Ale jakby nie patrzyc nie ma to nic wspolnego z rozliczaniem zarobkow. Carpe diem.
|
Mariska | Post #2 Ocena: 0 2008-10-20 11:32:58 (17 lat temu) |
Z nami od: 17-10-2008 |
Cytat: 2008-10-19 17:51:19, Richmond napisał(a): nieruchomosc byla nabyta przed 2007r i minelo 5 lat od nabycia W moim przypadku jest dokładnie tak jak mówisz, ale nie doprecyzowywałam, gdyż mnie interesowało, czy sprzedaż mieszkania wpływa na rozliczenie dochodów uzyskanych w UK. Co do podatków od sprzedaży i rozliczenia tego w Polsce spotykałam się już z notariuszem w tej sprawie i mam jasność. Natomiast nie mogłam znaleźć odpowiedzi na tę moją polsko-angielską wątpliwość ![]() Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi. |
Morgaine | Post #3 Ocena: 0 2008-12-03 18:34:06 (17 lat temu) |
Z nami od: 07-07-2008 |
Podbijam wątek.
Czy ktos z Was ma moze doswiadczenie z przychodami uzyskanymi w Polsce ale rozliczonymi w UK? Czy w takiej sytuacji pracodawca przelal wam na konto kwote brutto? Czy wymagal certyfikatu rezydencji podatkowej w UK? Wlasnie podpisuje umowe z polskim wydawnictwem na tlumaczenie rozdzialu ksiazki. Zaproponowali mi zebym wyslala im certyfikat rezydencji podatkowej w UK i rozliczyla sie z tego na wyspach. W UK praktycznie nie mam dochodu (robie doktorat, utrzymuje sie ze stypendium) poza £16 za dwie godziny pilnowania studentow podczas egzaminu. NIN uzyskalam na podstawie tego wlasnie payslipa. Karty z HMRevenue jeszcze nie mam, powinnam dostac ja do konca grudnia. Wszystkie czynnosci zwiazane z tlumaczeniem podejmuje jednak na terenie UK. W tym roku bylam tu ponad 300 dni. Co bedzie mniej kłopotliwe? Podpisac umowe z polskim wydawnictwem podajac moj NIP i rozliczac sie w Polsce, czy powiedziec im, ze jestem rezydentem podatkowym w UK i rozliczac sie z HMRC? Nie bardzo widze sens pchac sie w rozliczenia w Anglii - przez najblizsze poltora roku nie bede podejmowac stalej pracy na terenie UK (bo trace wtedy stypendium), choc jak znam zycie wpadna mi (niewiadomo w ktorym kraju) jakies male fuchy typu tlumaczenia, ekstra zajecia ze studentami itd. wiec musze sie zdecydowac gdzie to rozliczac. Przy rozliczeniu w Polsce jaki i w UK za 2008 dostalabym pewnie pelny zwrot podatku, bo moje dochody w tym roku nie przekrocza sumy 3 tys PLN. Pieniadze sa niewielkie, a galimatias mam z tym spory ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Morgaine 03-12-2008 18:34 ] |
wojtalas | Post #4 Ocena: 0 2009-04-26 22:18:54 (16 lat temu) |
Z nami od: 26-04-2009 Skąd: londyn |
witam
mam dręczące mnie pytanie na które szukam odpowiedzi jesli jest ktos kto moze mi konkretnie doradzic lub skierowac gdzies gdzie taka porade dostane bede bardzo wdzieczny moja sytuacja wyglada nastepujaco: mieszkam i pracuje w uk od 2006 roku,umowa na czas nieokreslony. za poprzednie lata rozliczala mnie firma wiec niemartwilem sie wcale,ale za 2 miesiace wraca do Polski (dokładnie 1 lipca)na stałe i gdzie mam sie teraz rozliczać. za rok podatkowy kwiecien 2008-kwiecien 2009 jestem rozliczony i mam p60 ale teraz dochadza jeszcze miesiace kwiecien,maj i czerwiec i 1 lipca wyjazd,czyli mam sie ubiegac tu w uk o zwrot podatku z tych 3 miesiecy? wiem ze moge ubiegac sie o zasilek dla bezrobotnych ktory przysluguje przez 3 miesiace po ukonczenue pracy i wynoci ok 60 funtow tygodniowo i bedzie wyplacany przez urzad pracy w polsce w przeliczeniu na zlotowki,wiec bede mial przychod w polsce. i teraz jak sie z tego rozliczyc? i czy rozliczenie bedzie warte tego zasilku,bo jesli bede mial do zaplacenia wiecej niz ten zasilek to przeczekam do konca doku kalendarzowego bez pracy i jakichkolwiek dochodow w polsce i rozejrze sie za praca od stycznia i wtedy nie bede musial sie w polsce rozliczac za rok 2009.jednakze wolalbym rozpoczac prace jeszcze w roku 2009 i uzyskac jedoczenie ubezpieczenie zdrowotne. Z gory dziekuje za pomoc |
wojtalas | Post #5 Ocena: 0 2009-04-26 22:21:12 (16 lat temu) |
Z nami od: 26-04-2009 Skąd: londyn |
witam
mam dręczące mnie pytanie na które szukam odpowiedzi jesli jest ktos kto moze mi konkretnie doradzic lub skierowac gdzies gdzie taka porade dostane bede bardzo wdzieczny moja sytuacja wyglada nastepujaco: mieszkam i pracuje w uk od 2006 roku,umowa na czas nieokreslony. za poprzednie lata rozliczala mnie firma wiec niemartwilem sie wcale,ale za 2 miesiace wraca do Polski (dokładnie 1 lipca)na stałe i gdzie mam sie teraz rozliczać. za rok podatkowy kwiecien 2008-2009 jestem rozliczony i mam p60 ale teraz dochadza jeszcze miesiace kwiecien,maj i czerwiec i 1 lipca wyjazd wiem ze moge ubiegac sie o zasilek dla bezrobotnych ktory przysluguje przez 3 miesiace i wynoci ok 60 funtow tygodniowo i bedzie wyplacany przez urzad pracy w polsce wiec bede mial przychod w polsce. i teraz jak sie z tego rozliczyc? i czy rozliczenie bedzie warte tego zasilku,bo jesli bede mial do zaplacenia wiecej niz ten zasilek to niebedzie mialo sensu. Z gory dziekuje za pomoc |
|
|
Richmond | Post #6 Ocena: 0 2009-04-26 22:58:54 (16 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
A rezygnujesz sam z pracy czy zostaniesz zwolniony? Jak sam rezygnujesz to nie przysluguje Ci JSA przez pierwsze 26 tygodni.
Carpe diem.
|
Post #7 Ocena: 0 2009-04-29 17:12:08 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
stokesay | Post #8 Ocena: 0 2009-04-29 17:59:30 (16 lat temu) |
Z nami od: 30-05-2007 Skąd: Wellingborough |
Chodzi tutaj wszystkie dni pobytu za granicą, które obejmował okres zatrudnienia, a nie tylko o dni robocze czy rzeczywiście przepracowane.
Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem
|
Post #9 Ocena: 0 2009-04-29 18:05:11 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
stokesay | Post #10 Ocena: 0 2009-04-29 19:09:45 (16 lat temu) |
Z nami od: 30-05-2007 Skąd: Wellingborough |
Wydaje mi sie ze US ma w tym wypadku racje. Nie pozostawales w stosunku sluzbowym czy stosunku pracy, bedac zatrudnionym przez agencje, bowiem nie obowiazywala Cie umowa z agencja okreslajaca okres zatrudnienia (chyba ze bylo inaczej...).
Wiec wg podanego przez Ciebie przykladu mozna odliczyc diete za 10 dni, ktore zostaly przepracowane. Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem
|