ps. A jak bym nie miał konta w banku to co? Nie dostane wcale?
[ Ostatnio edytowany przez: piskil 03-05-2008 11:31 ]
Str 7 z 10 |
|
---|---|
piskil | Post #1 Ocena: 0 2008-05-03 11:30:01 (17 lat temu) |
Z nami od: 29-04-2008 |
To na chu* mi ten czek jak na konto dostane pieniądze? Nie mogą od razu przelać,tylko z czekiem będę biegał,a i tak nie dostanę pieniądze do ręki?
ps. A jak bym nie miał konta w banku to co? Nie dostane wcale? [ Ostatnio edytowany przez: piskil 03-05-2008 11:31 ] |
Post #2 Ocena: 0 2008-05-03 13:45:23 (17 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
JulieLu | Post #3 Ocena: 0 2008-05-06 20:15:01 (17 lat temu) |
Z nami od: 06-05-2008 |
Witam. Mieszkam w UK od dwoch lat i tutaj rozliczam sie z podatku. Po zmianie prawa - wprowadzeniu Umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania Polska - Wielka Brytania zastanawiam sie czy musze zlozyc w Polsce rozliczenie podatkowe z tzw. dochodem zerowym, czy tez rozliczenie podatku w UK zwalnia mnie od tego?
|
stokesay | Post #4 Ocena: 0 2008-05-06 21:31:39 (17 lat temu) |
Z nami od: 30-05-2007 Skąd: Wellingborough |
Nawet jesli musialalbys cokolwiek wysylac to juz na to za pozno bo termin skladania zeznan minal o polnocy 1 maja,
ale tak jak napisalem w jednych z moich poprzednich postow, jesli nie dostalas zadnego z PIT'ow za rok 2007 to nie mialas obowiazku wysylania deklaracji do US ![]() Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem
|
lotnikx | Post #5 Ocena: 0 2008-08-30 00:38:55 (17 lat temu) |
Z nami od: 29-08-2008 |
Odgrzebalem ten watek, bo mam identyczna sytuacje jak dzonytomala1979, tylko w tym roku (2008).
Pracowalem doslownie 4dni w styczniu w Polsce, potem juz w UK (ponad 184) , i teraz na jesieni chcialbym wrocic. Jak to rozliczyc i czy ma sens praca od pazdziernika, bo ja sie okaze ze musze w Polsce placic podatek od zarobkow z UK, to bez sensu... Jesli bylem ponad 184 dni w UK to juz nie musze wykazywac tych dochodow z UK? |
|
|
stokesay | Post #6 Ocena: 0 2008-08-30 01:23:01 (17 lat temu) |
Witaj lotnikx!
Tak jak wczesniej juz napisalem ustawa o pdf art.28 ust. 8, odkad w 2007 roku zostala wprowadzona w Polsce ustawa o unikaniu podwojnego opodatkowania, nie ma znaczenia jak dlugo przebywales w UK. Ma za to znaczenie czy pracowales w jednym polskim roku podatkowym w UK i Polsce. Jesli tylko w UK, nie rozliczasz sie z polskim fiskusem. Jesli tylko w Polsce tym bardziej nie wykazujesz dochodow angielskich ![]() Od prawie dwoch lat nie ma tez juz w Polsce obowiazku placenia podatku od zarobkow w UK (podatek od dochodow angielskich zaplaciles juz w Anglii), ich wykazanie ma na celu tylko wyliczenie stopy procentowej (patrz moj pierwszy post w tym temacie) ![]() Reasumujac, nie masz sie czego obawiac po powrocie, mozesz sobie tylko napaskudzic gdy nie wykazesz tych dochodow, a US dojdzie do tego faktu ![]() Pozdrawiam Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem
|
lotnikx | Post #7 Ocena: 0 2008-09-02 15:18:27 (17 lat temu) |
Cytat: stokesay napisał(a): Ma za to znaczenie czy pracowales w jednym polskim roku podatkowym w UK i Polsce. Jesli tylko w UK, nie rozliczasz sie z polskim fiskusem. Ale w ktorym roku podatkowym, polskim czy angielskim (od stycznia czy od kwietnia)? Chyba polskim, jesli chodzi o polskeigo pita? Tak czy siak, wynika z tego za mam po prostu wykazac te dochody na druku PIT i nie bede musial nic/wiele doplacac. To dla mnie w miare jasne i optymistyczne. Teraz trudniejsza sprawa, czy jest jaks mozliwosc, zeby miec dochody i tu i tu (w tym samym czasie), i rozliczac sie oddzielnie, albo placic podatek tylko w UK? [ Ostatnio edytowany przez: lotnikx 02-09-2008 15:19 ] |
hilikus | Post #8 Ocena: 0 2008-09-05 15:32:14 (17 lat temu) |
Z nami od: 05-09-2008 |
Mam pytanko, a w zasadzie kilka pytań dotyczących samodzielnego rozliczenia się z brytyjskim fiskusem
![]() podatku (posiadam wszystkie oprócz ostatniego, który gdzieś przepadł, a to zawsze koło 40 funtów więcej :> )? A może służą one tylko HMRC do namierzenia mojego pracodawcy, by ten mógł powtórnie wystawić mój formularz p45? Decydując się samemu rozpocząć procedurę odzyskiwania nadpłaconego podatku, do którego HMRC mam adresować swoje dokumenty? Do tego, który znajdował się w miejscowości, w której pracowałem? A może raczej do tego, którego adres mogę uzyskać na stronach HMRC korzystając z Tax District Reference umieszczonego na moich payslipach? Pracowałem w miejscowości Rugby, a ten TDR prowadzi mnie do Stoke-On-Trent. Powoduje to u mnie mały zgryz, choćpewnie nie będzie różnicy gdzie zostanie wysłany ten dokument ![]() Sam nigdy nie robiłem tego rodzaju zabiegów, a może warto spróbować, by nie dać zarobić na sobie firmom, które siew tym specjalizują? Czy cały ten proces jest baaardzo skomplikowany, czy ktoś kto radzi sobie z angielskim podoła mu sam? Czy istnieje jakieś ryzyko związane z niepoprawnym wypełnieniem formularzy czy po prostu wydłuży to tylko czas oczekiwania na zwrot?? Czy całość ogranicza się do wysłania poleconym wypełnionych prawidłowo formularzy p86, p 85-1, p 85(s)oraz p45 (a w moim przypadku payslipa) na adres HMRC? Z góry dziękuje za wszelkie informacje i sugestie ![]() |
stokesay | Post #9 Ocena: 0 2008-09-05 19:11:57 (17 lat temu) |
Cytat: 2008-09-02 15:18:27, lotnikx napisał(a): Ale w ktorym roku podatkowym, polskim czy angielskim (od stycznia czy od kwietnia)? Chyba polskim, jesli chodzi o polskeigo pita? Tak czy siak, wynika z tego za mam po prostu wykazac te dochody na druku PIT i nie bede musial nic/wiele doplacac. To dla mnie w miare jasne i optymistyczne. Teraz trudniejsza sprawa, czy jest jaks mozliwosc, zeby miec dochody i tu i tu (w tym samym czasie), i rozliczac sie oddzielnie, albo placic podatek tylko w UK? Jesli chodzi o pierwsza czesc postu, chodzi oczywiscie o rok podatkowy w Polsce ![]() Natomiast druga czesc wydaje mi sie troche zagmatwana... pracowac w dwoch krajach w tym samym czasie ?? Generalnie placisz jeden podatek dla danych zarobkow - od polskich dochodow placisz polski podatek (wyliczony wg stopy procentowej z uwzglednieniem angielskich dochodow), a od angielskich dochodow rozliczasz sie z angielskim fiskusem. @ Hilikus cala procedure rozliczenia z angielskim urzedem znajdziesz miedzy innymi tutaj oraz w dziale pytania. Nie slyszalem jeszcze o opcji rozliczania sie na podstawie payslip. W gre chodzi raczej P60 lub P45. Ewentualnie w przypadku braku P45 musialbys sie starac u pracodawcy o Statement of Earnings. Cala procedura jest prosta (tlumaczenie P85 jest podane w linku powyzej w jednym z moich postow) i mozna smialo robic ja samemu. Jesli popelnisz jakis blad przy wypelnianiu dostaniesz list z prosba o poprawienie danych i czas oczekiwania troszke sie wydluzy (standardowo ok 6tyg.) Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem
|
lotnikx | Post #10 Ocena: 0 2008-09-08 11:31:23 (17 lat temu) |
Hej. Dokladnie to zamotane, ale wlasnie taka moge miec sytuacje w 2009 - tzn wieksza czesc czasu w Polsce bede przebywal, a dochody i stad i stad. Jak rozumiem najnowsza ustawa zaklada ze rowniez w takim przypadku podatki place rozdzielnie?
|