MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Praca Polska-Anglia-rozliczenie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 5 z 10 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 8 | 9 | 10 ] - Skocz do strony

Str 5 z 10

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

amelka

Post #1 Ocena: 0

2008-04-24 21:47:31 (17 lat temu)

amelka

Kobieta

Z nami od: 31-08-2007

hej, a teraz jeszcze dodam cos do dyskusji: czy ktoś z Was nie tylko wyjechal do UK w trakcie trwania roku podatkowego 2007 w Polsce i takze w Polsce pracowal na umowe o prace przez 3 miesiace, ale rowniez posiada gospodarstwo rolne - przynoszace dochody - rozliczal sie ktoś z as z czegoś takiego?? karkolomne troche... a moja polowa druga wlasnie z tym sie musi zmierzyc - czyt. ja musze to zrobic bo on najpierw sie zalamal a potem stwierdzil ze ma to w powazaniu!! HELP.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWW

mcdonesco

Post #2 Ocena: 0

2008-04-24 21:50:08 (17 lat temu)

mcdonesco

Konto usunięte

To zależy co na tym gospodarstwie rolnym ze tak powiem uprawia;-).

Do góry stronyOffline

amelka

Post #3 Ocena: 0

2008-04-25 07:35:46 (17 lat temu)

amelka

Kobieta

ja zupelnie nie mam pojecia o rozliczeniach rolnych i krusie, ale wiem, ze na pewno ma dochod - ma krowki mleczne, prawdopodobnie dochod jest niewielki i corocznie podatek byl uumarzany, ale teraz to jestesmy w kropce, bo nie wiem jak sie z tym policzyc, ma ktos jakies pomysly?? moze macie podobna sytuacje albo jakas wiedze na ten temat??

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

wonka21

Post #4 Ocena: 0

2008-04-25 08:21:28 (17 lat temu)

wonka21

Z nami od: 14-05-2007

No faktycznie duzo tego wszystkiego. Mysle ze najlepszym rozwiazaniem to udac sie do US i porozmawiac z jakas (nie) miła pania,ktora zna sie na swojej pracy. Gdybanie na forum raczej nie pomoze.

Jesli uzyskalas dochod w Polsce przez te 3 m-ce i uzyskalas dochod w Angli to musisz to rozliczyc. Ja uzyskalam dochod w Polsce tylko prez 1 miesiac a pozniej w Angli i rozliczalam sie w Polsce. Ale nie wiem jak do tego dolozyc jeszcze dochod z gospodarstwa ;-(

Do góry stronyOffline

stokesay

Post #5 Ocena: 0

2008-04-25 08:22:36 (17 lat temu)

stokesay

Mężczyzna

Z nami od: 30-05-2007

Jeszcze raz bo probuje to jakos poskladac;-) Ma gospodarstwo rolne i przebywa za granica badz wyjechal do pracy w zeszlym roku? Czy ma gospodarstwo w Polsce , a Ty jestes za granica i rozliczacie sie wspolnie ??
Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

amelka

Post #6 Ocena: 0

2008-04-25 21:01:14 (17 lat temu)

amelka

Kobieta

hej, zakrecilam, rzeczywiscie, sytuacja jest taka:
On ma gospodarstwo w Polsce, ktore przynosi jakis dochod, dodatkowo pracowal w 2007 roku w Polsce a potem sobie wyjechalismy wiosna do Anglii razem i oł, dżoj, przyszlo do rozliczen. Ja mam łatwo: tak jak wszyscy PIT 36, ale on ma ostro pokrecone i nie mam pojecia co mam z nim zrobic i jak go zozliczyc. Rozliczamy sie oddzielnie poki co. Wiec on ma dochod z 3 zrodel: gospodarstwo, ktorego jest wlascicielem, polska firma transportowa i potem Anglia - zalamka. :/

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

amelka

Post #7 Ocena: 0

2008-04-25 21:04:26 (17 lat temu)

amelka

Kobieta

dodam jeszcze do wypowiedzi wonka21, ze te mile panie w ogole gadaja jakies glupoty, co jedna to inaczej, a najlepsze jest to ze nawet doradca podatkowy nie wie co z tym fantem zrobic - f*** dlatego szukam ludzi w podobnej sytuacji, mam juz przygotwana wersje alarmowa, pit 36, ale nie wiem czy to jest ok :)

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

reivilo

Post #8 Ocena: 0

2008-04-26 09:47:22 (17 lat temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

amelka nie wiem na jakich nr pitow trezba uzuc ale pomysl podatki sa wbrew pozorom proste
- zasada - musisz zaplacic podatek od wszystkich osiaganych dochodow -wiec musiesz je dodac
- musisz je roziczyc na stosownych drukach, zalacznikach nawet jesli bylas zwolniona z podku lub twoj dochod wynosil zero a bylas do tego podatku uprawniona
czyli jesli w zeszlym roku sie jakos tak rozliczaliscie a wtym roku doszedl dodatkowy dochod zagraniczny to do zblizonych z zweszlego roku pitow zalocznikow znajdz ten ktory ci potrzebny

a w ostatecznosci zloz jak uwazasz - wysij pity poczta a US sam cie wezwie do korekty......ty masz zlozyc w terminie pit i zaplacic podatek a kara jest za nie zlozenie za bledne zlozenie pitu nie ma zadnej kary wiec przezuc problem na US

PS
Wlasnie dlatego jestesmy w UK bo tu jest to prostrze

[ Ostatnio edytowany przez: reivilo 26-04-2008 09:48 ]

Ludzie myślcie ....to nie boli !!

Do góry stronyOffline

stokesay

Post #9 Ocena: 0

2008-04-28 16:41:54 (17 lat temu)

stokesay

Mężczyzna

Z nami od: 30-05-2007

Amelka masz racje, dla niego rowniez bedzie PIT-36 z ta roznica ze w dziale D punkt 4 (Działy specjalne produkcji rolnej) okresla dochod z gospodarstwa rolnego i ewentualnie wpisuje podatek jesli go w ciagu roku odprowadzal. A jak nie to niestety podatek do zaplacenia wyjdzie z ogolnego rozliczenia. Oprocz tego wpisuje prace z firmy transportowej w rubryce 1 dzialu D (Naleznosci ze stosunku pracy) na podstawie PIT-11 lub PIT-40 ktory powinien otrzymac od pracodawcy.
Dochody z UK w przeliczeniu na PLN wpisuje w zalaczniku Z/G dzial C kwadrat 9 oraz w rybryce 162 dzialu H w zeznaniu PIT-36. I to raczej wszystko;-)
Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

piskil

Post #10 Ocena: 0

2008-04-29 18:43:42 (17 lat temu)

piskil

Mężczyzna

Z nami od: 29-04-2008

Witam, jestem nowy i nie chciałem zakładać nowego tematu mam parę pytań co do rozliczenia.

Otóż wniosek(p60) złożyłem ponad 3 tygodnie temu.
W środę poprzedniego tygodnia dostałem następujący list

[quote]Thank You For Sending Me Your P60.
Which I Am Now Returning For Your Safe Keeping.
A Repaymend Will Follow Shortly[/quote]

Czy teraz już czekam na czek? Czy może jeszcze jakiś inny list? Słyszałem coś o dokumencie zawierającym kwotę jaką mi zwrócą, ale mój znajomy nic takiego nie dostał.

I ostatnie pytanie ile mi jeszcze przyjdzie czekać na te odliczenie? Nie powiem trochę potrzebna mi ta kasa :)

[ Ostatnio edytowany przez: piskil 29-04-2008 18:45 ]

Do góry stronyOffline

Strona 5 z 10 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 8 | 9 | 10 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,