MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Praca Polska-Anglia-rozliczenie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 10 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 8 | 9 | 10 ] - Skocz do strony

Str 3 z 10

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

marta75

Post #1 Ocena: 0

2008-04-17 19:19:01 (17 lat temu)

marta75

Kobieta

Z nami od: 09-11-2007

wg informacji ktore uzyskalam od znajomej pracjacej w us i zajmujacej sie wlasnie rozliczaniem "zagranicy" - ujme to ogolnie - jesli mieszkasz tu , twoja rodzina jest tu i nie zamierzasz wracac ale jednak pracowales jakis czas w 2007 r. w polsce to rozliczasz sie tylko z polskich dochodow.
co mnie nie zabije to mnie wzmocni...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Anita75

Post #2 Ocena: 0

2008-04-18 11:02:30 (17 lat temu)

Anita75

Kobieta

Z nami od: 16-04-2008

Cytat:

Reasumujac, dochody z Anglii sluza tylko do wyliczenia stawki procentowej podatku i moze sie zdarzyc tak (i nawet sie zdaza!) ze przysluguje ci zwrot nadplaconego podatku w Polsce :-D

Witam,

ale czegos nie rozumiem bo wlasnie wypelniam PI37 oraz PIT/ZG i tam kiedy podaje kwote dochodu zagranica rowniez w tym picie pytaja sie mnie o podatek jaki zaplaciclam zagranica. Wczesniej otrzymalam informacje, ze naszego US nie interesuje podatek zaplacony w UK????
Bylabym wdzieczna za pomoc

Pozdarwiam
Anita

Do góry stronyOffline

stokesay

Post #3 Ocena: 0

2008-04-19 13:45:08 (17 lat temu)

stokesay

Mężczyzna

Z nami od: 30-05-2007

Cytat:

2008-04-18 11:02:30, Anita75 napisał(a):

Witam,

ale czegos nie rozumiem bo wlasnie wypelniam PI37 oraz PIT/ZG i tam kiedy podaje kwote dochodu zagranica rowniez w tym picie pytaja sie mnie o podatek jaki zaplaciclam zagranica. Wczesniej otrzymalam informacje, ze naszego US nie interesuje podatek zaplacony w UK????
Bylabym wdzieczna za pomoc

Pozdarwiam
Anita

Witaj,
Cytat:
Z reguły większość przychodów z działalności gospodarczej wykonywanej za granicą może być opodatkowane za granicą. W takim wypadku zgodnie z umową stosować należy zasadę odliczenia proporcjonalnego albo wyłączenia z progresją.
W przypadku wyłączenia z progresją dochody z działalności gospodarczej są zwolnione w Polsce z podatku, należy jednak je wykazać w zeznaniu rocznym aby ustalić stawkę podatku od innych dochodów opodatkowanych według skali podatkowej.

/zrodlo: www.pit.pl/

PIT Z/G sluzy do rozliczenia osob pracujacych w kraju, z ktorym jest podpisana umowa o unikaniu podwojnego opodatkowania oraz w kraju, z ktorym podatek od dochodow uzyskanych za granica rozlicza sie proporcjonalnie. O tym mowi m.in. art.27 ust.8 ustawy o pdf. W Twoim wypadku rozliczasz sie z polskim fiskusem tylko w dziale C1, rubryka b.Rubryke c oraz d pomijasz!!! Pamietaj rowniez o wpisaniu Wielkiej Brytanii W pozycje B7, kodu kraju nie musisz wpisywac.
Polecam Ci program Rozliczenie Roczne "Rzeczpospolita" 2007 do sciagniecia miedzy innymi tutaj jest bardzo pomocny, jesli wpiszesz przychody i podatki polskie i wypelnisz zalacznik Z/G, czyli TYLKO angielski przychod przeliczony na zlotowki, program sam wyliczy Ci podatek nalezny do zaplacenia (badz do zwrotu);-)
Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

dzonytomala1979

Post #4 Ocena: 0

2008-04-23 16:07:00 (17 lat temu)

dzonytomala1979

Mężczyzna

Z nami od: 23-04-2008

w ustawie czytamy że jeśli .....kto i kogo dokładnie ta ustawa dotyczy......???? przebywa w Polsce dłużej niż 183 dni rozlicza np. Anglię jeśli zaś przebywał za granicami naszego pięknego kraju dłużej niż 183 dni rozlicza się tylko i wyłącznie z dochodów osiągniętych w kraju tzn.Polsce,,,,,,,,, czekam na odpowiedź kogo dokładnie ustawa dotyczy i z góry wielkie dzięki...pozdrawiam

[ Ostatnio edytowany przez: dzonytomala1979 23-04-2008 16:19 ]

Do góry stronyOffline

stokesay

Post #5 Ocena: 0

2008-04-23 16:27:00 (17 lat temu)

stokesay

Mężczyzna

dzonytomala1979 => odsylam Cie do mojego pierwszego postu w tym temacie. Nie ma znaczenia jak dlugo przebywasz za granica. Jesli tylko uzyskales dochod w Polsce i w UK w polskim roku podatkowym, zagraniczny dochod powinno wykazac sie tylko w celu wyliczenia stopy procentowej, nie zaplacenia od niego podatku. W kazdym innym przypadku ( czyli jesli dochod w polskim roku podatkowym uzyskales wylacznie w UK)nie masz obowiazku rozliczania sie z polskim fiskusem

Do góry stronyOffline

dzonytomala1979

Post #6 Ocena: 0

2008-04-23 16:28:53 (17 lat temu)

dzonytomala1979

Mężczyzna

no i co robić jeśli to ja mam zapłacić fiskusowi pieniądze?????? bo tak mi wyszło z rozliczenia..... że muszę zwrócić US ponad pięćset złociszy...... fajnie nie a przecież miało się nie rozliczać pieniędzy zarobionych m.in. w Anglii!!!!! co z tego że oblicza się tylko stopę procentową z tych pieniędzy jak u mnie wynikło przekroczyłem próg 30% i za mało zapłaciłem podatku z polskich dochodów więc muszę im teraz delikatnie mówiąc dopłacić..... BZDURA na kółkach...... pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2008-04-23 16:34:23 (17 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

dzonytomala1979

Post #8 Ocena: 0

2008-04-23 16:36:02 (17 lat temu)

dzonytomala1979

Mężczyzna

stokesay>> dzięki za szybką odpowiedź..... wiem że od tych pieniędzy nie płaci się podatku ale co jeśli ktoś przekroczy próg 30% i w Polsce odprowadził podatek rzędu 19% z dochodów polskich to w takiej sytuacji jak i u mnie za mało odprowadził i musi dopłacić tak czy nie?????

Do góry stronyOffline

dzonytomala1979

Post #9 Ocena: 0

2008-04-23 16:42:48 (17 lat temu)

dzonytomala1979

Mężczyzna

stokesay>>>>> jeszcze jedno otóż ma znaczenie ile przebywasz za granicami państwa jak czytamy w ustawie...... jeśli twój pobyt przekroczył 183 dni to nie rozliczasz dochodów z państwa w którym przebywałeś jeśli zaś byłeś w Polsce dłużej jak 183 dni to w tym przypadku rozliczasz dochód z np. Anglii

Do góry stronyOffline

stokesay

Post #10 Ocena: 0

2008-04-23 17:56:52 (17 lat temu)

stokesay

Mężczyzna

Po tym jak od 1.01.2007 roku zostala wprowadzona w Polsce ustawa o unikaniu podwojnego opodatkowania z dochodow w UK to nie ma zadnego znaczenia. Przeczytaj sobie jeszcze raz ustawe o pdf art.28 zwlaszcza ust.8. Mylisz pojecia osoby majacej miejsce zamieszkania w Polsce z metoda rozliczania! Nie rozliczasz sie z dochodow uzyskanych w UK, bo jesli bylbys w drugim progu podatkowym musialbys zaplacic ponad 7tys + 30% nadwyzki ponad 43 tys podatku. Jesli masz do zaplacenia 500 zl,to oznacza ze musisz im oddac kwote podatku z ktorego byles zwolniony w Polsce (odprowadzales 19% MINUS 572,45zl);-)A zwrot nadplaconego podatku w UK swoja droga i tak dostales, prawda ??????;-)

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 10 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 8 | 9 | 10 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,