Prawo jazdy dla kaĹźdego

Forum dyskusyjne

Podatki » Problem z SE, prosze o pomoc :(

Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Podatki" opiekują się: Redakcja, stokesay

Strona główna » Podatki » Problem z SE, prosze o pomoc :(

Nowy tematNowy post

Autor (Odpowiedzi: 7)
Depson

Post #1

2008-03-17 10:18:43 (5 miesięcy temu)

Depson

Z nami od: 28-01-2008

Witam,
Jakis czas temu pisalem, ze mam problem z self employed- po krotce, pracowalem niecale 3 miesiace (2007) w wakacje jako se, czyscilem autka. Przed wyjazdem zglosilem ze to zawieszam itd, wszystko ok. Zaraz po przylocie do Polski dostalem formularze rozliczeniowe, po czym (zaluje) stwierdzilem to pomylka bo SE rozliczaja sie po kwietniu 2008 jesli pracuja w 2007. Ja dostalem formularze za rok poprzedni, posluchalem sie rad zeby to odstawic. Efekt jest taki ze dostalem kare 100f. Zadzwonilem do HM Revenue Infoline, poprosilem o polskiego tlumacza, zeby wszystko bylo jasne i po tym jak wytlumaczylem za 3 razem, ze nie pracowalem w roku poprzendim tylko w wakacje 2007, uzyskalem informacje ze mam zignorowac kare i odeslac im szybko wypelniony formularz z ta informacja. Problem polega na tym ze nie wiem jak sie za to zabrac (mam tylko 5 czy 6 pacelip`ow i to wszystko wiec sprawa jest chyba mala) :( Ktos mi poradzil Wasze forum, ze tu moge znalesc jakas pomoc. Czy jest ktos kto moglby mi powiedziec jak to wypelnic, gdzie wpisac te kwoty ? Szczerze mowiac bedac tu- w Polsce, dodatkowo bedac studentem, takie 100f wydaje sie byc sporym problemem :(

Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz z gory,
Dawid

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Rrrr

Post #2

2008-03-17 19:41:34 (5 miesięcy temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

ale co Ty tam chcesz wpisywac jesli to za wczesniejszy rok, kiedy nie pracowales jako SE?
jesli w ogole nie pracowales to wszystko jest NIL, a jesli pracowales gdziekolwiek (w UK) w systemie PAYE to wypelniasz zarobki na podstawie P60 od pracodawcy (ale chyba nie pracowales?) powinienes to pisac pod poprzednim watkiem bo nie pamietam dokladnie Twojej sytuacji.

ale mam wrazenie ze pisalam wczesniej zebys sie z nimi skontaktowal ZANIM wlepia Ci kare, trzeba bylo sluchac :-P

do formularza mozesz dolaczyc list wyjasniajacy sytuacje.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Depson

Post #3

2008-03-18 07:11:42 (5 miesięcy temu)

Depson

Pracowalem w lipcu i w sierpniu 2007 jako Self Employed, czyli nawet na formularzu mam napisane "for the year ended april 2007" i w tym cale zamieszanie. Z tego co wiem to mam wypelnic ten formularz na podstawie moich invoice`ów.

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #4

2008-03-18 23:03:24 (5 miesięcy temu)

Rrrr

Kobieta

Cytat:

2008-03-18 07:11:42, Depson napisał(a):
Pracowalem w lipcu i w sierpniu 2007 jako Self Employed, czyli nawet na formularzu mam napisane "for the year ended april 2007" i w tym cale zamieszanie. Z tego co wiem to mam wypelnic ten formularz na podstawie moich invoice`ów.

nie mozesz wypelnic na podstawie invoicow bo sa za inny rok. amen.
masz wpisac zera (jesli nie byles w UK w tym czasie) i dolaczyc list z wyjasnieniem ze przyslali Ci to przez pomylke...

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Depson

Post #5

2008-03-20 13:03:29 (5 miesięcy temu)

Depson

Masz racje, tak zrobiłem+napisałem list wyjaśniający i wypełniłem formularz apelacji od decyzji o karze. Wysłałem dziś poleconym priorytetem z samego rana, czas do apelacji mam do 25, teraz koejna zagadka czy to dojdzie... Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #6

2008-03-20 20:17:59 (5 miesięcy temu)

Rrrr

Kobieta

i bardzo dobrze.
telefonicznie sie z nimi mozna szybciej dogadac ale czasem lepiej miec to na pismie ;-)
kare powinni anulowac bo to ich wina.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Depson

Post #7

2008-03-21 07:12:19 (5 miesięcy temu)

Depson

Milo spotkac osobe taka jak Ty :] Dzieki za slowa otuchy ;) Czekam na ich odzew.

Do góry stronyOffline

-misiek-

Post #8

2008-05-14 21:43:19 (4 miesiące temu)

-misiek-

Mężczyzna

Z nami od: 29-07-2007

Witam. Pracowalem kiedys jako self employed i mialem CIS4 card. Zarobione w ten sposob pieniadze rozliczylem z Inland Revenue (Tax Return). Niedawno otrzymalem rachunek do zaplaty z National Insurance Contributions Office. Chca abym zaplacil skladki tak jak bym caly czas byl na self employment. Czy w momencie gdy zakonczylem SE powinienem to zglosic do Inland Revenue?:-o

[ Ostatnio edytowany przez: -misiek- 15-05-2008 17:09 ]

Do góry stronyOffline