MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Polski US

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

stokesay

Post #1 Ocena: 0

2008-02-18 15:04:27 (17 lat temu)

stokesay

Mężczyzna

Z nami od: 30-05-2007

Cytat:

2008-02-18 10:18:44, vitek napisał(a):
Cytat:

2008-02-17 10:49:06, stokesay napisał(a):
dowod, ze nie

Zabawne, bo wszystko co jest na stronie do której podałeś link, przemawia za tym że TAK (zmieniłem miejsce zamieszkania na UK, o czym zresztą wiem i nikt mi tego udowadniać nie musi ani ja nikomu). Proponuję zacząć czytać ze zrozumieniem i przestać być nawiedzonym. Nara i przyjemniego płacenia podatków w Polsce :-)

To teraz Ty mi udowodnij to co pisales w poprzednim poscie na podstawie tego artykulu, czyli ze
Cytat:
np. wyjechałem z Polski 8.7.2004, w tym dniu zmieniłem miejsce zamieszkania na W. Brytanię
, bo z tego artykulu wynika, ze
Cytat:
tymczasowy wyjazd, związany na przykład z podjęciem pracy zarobkowej, nie oznacza zmiany miejsca zamieszkania, sama nieobecność w kraju - nawet długotrwała - nie powoduje automatycznej zmiany miejsca zamieszkania

Nie nakazuje nikomu placenia podatkow w PL, ale nie powiesz mi , ze ot tak sobie wyjechales w 2004 i (nie wymeldowujac sie z polskiego adresu i nie przenoszac miesjca swoich interesow zyciowych)ani razu nie zlozyles rocznego zeznania podatkowego w polskim US! :-o
Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

Witia

Post #2 Ocena: 0

2008-02-18 16:17:24 (17 lat temu)

Witia

Z nami od: 28-04-2007

Wymeldowanie się z RP nie ma nic do rzeczy. Ważne jest centrum interesów życiowych. A co to jest, to raczej nikt nie wie i wszystko zależy od urzędnika. Chyba nikt nie powie, że zarabiając rocznie w UK równowartość pozostawionego majątku w RP to centrum interesów życiowych pozostaje w RP.

Do góry stronyOffline

stokesay

Post #3 Ocena: 0

2008-02-18 16:41:41 (17 lat temu)

stokesay

Mężczyzna

Cytat:

2008-02-18 16:17:24, Witia napisał(a):
Wymeldowanie się z RP nie ma nic do rzeczy. Ważne jest centrum interesów życiowych. A co to jest, to raczej nikt nie wie i wszystko zależy od urzędnika. Chyba nikt nie powie, że zarabiając rocznie w UK równowartość pozostawionego majątku w RP to centrum interesów życiowych pozostaje w RP.

Nawet jesli w Polsce pozostala jego rodzina (zona, dzieci) lub jego wlasnosc (nabyta ziemia, mieszkanie etc) to centrum interesow zyciowych jest nadal Polska. US bierze pod uwage dwie rzeczy: gdzie jest zameldowany i gdzie jest jego centrum interesow zyciowych.
Generalnie rzecz biorac - wracajac do tematu - autor 'zabezpieczyl' sie uzyskaniem rezydentury w momencie, kiedy juz to nie ma znaczenia, bo od 1.01.2007 zmienily sie przepisy podatkowe i nie obowiazuje podwojny podatek. Jesli nie wykazal dochodow polskiemu fiskusowi,uzyskanych w Anglii w latach 2005-2006 i nabyl ziemie US moze sie tym zainteresowac (chyba ze na czas wejdzie abolicja-wtedy nie ukaraja go za nie ujawnianie dochodow). W innym przypadku polski fiskus otrzymuje informacje ze podatnik ktory nie wykazywal wczesniej dochodow, bo nie odprowadzal podatkow, nabyl ziemie wlasnie z nieujawnionych dochodow. I to bedzie dla nich podstawa do wszczecia postepowania, skad on wzial srodki na zakup. Moga to zrobic ale nie musza, moze go uratowac abolicja , jesli zdazy wejsc dla niego na czas ....

Do góry stronyOffline

Witia

Post #4 Ocena: 0

2008-02-18 18:42:23 (17 lat temu)

Witia

Z nami od: 28-04-2007

Sprawa nie jest tak jednoznaczna, poczytaj: http://www.tinyurl.pl/?Q49F3DyQ
Autor w 2007 nabył dokument potwierdzający rezydencję, rezydentem podatkowym został wcześniej, po 183 dniach pobytu.

[ Ostatnio edytowany przez: Witia 18-02-2008 18:46 ]

Do góry stronyOffline

stokesay

Post #5 Ocena: 0

2008-02-18 19:05:48 (17 lat temu)

stokesay

Mężczyzna

Zgadzam sie (powyzszy link potwierdza moje wczesniejsze slowa), ale z jego pytania wynika rowniez ze byl polskim rezydentem podatkowym w latach 2005-06 (zameldowanie) i pytanie brzmi o podatki w tych latach...
Ponadto
Cytat:
(...)urzędy skarbowe wskazują także, że potwierdzeniem miejsca zamieszkania podatnika powinien być certyfikat rezydencji wydany przez właściwe władze podatkowe (...)
/zr. podane post wyzej/,
ktory otrzymal w 2007r.

Do góry stronyOffline

vitek

Post #6 Ocena: 0

2008-02-18 23:26:40 (17 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

Cytat:
ale nie powiesz mi , ze ot tak sobie wyjechales w 2004 i (nie wymeldowujac sie z polskiego adresu i nie przenoszac miesjca swoich interesow zyciowych)ani razu nie zlozyles rocznego zeznania podatkowego w polskim US!

Powiem. Dokładnie tak jest. Z małym wyjątkiem że w Polsce nie byłem nigdzie zameldowany bo wynajmowałem mieszkanie a jak wiadomo właściciele nie mają w zwyczaju meldować lokatorów i jakoś nikt się ich o to nie czepia.
'Miejsce interesów' przeniosło się samo wraz z moją osobą w momencie wyjazdu.
Nie złożyłem deklaracji nawet za 2004 rok choć pewnie powinienem, ale przecież nie będę w tym celu leciał 2,000 km w jedną stronę (powiesz można pocztą ale nic nie wiem żeby formularze były dostępne w UK). A za następne lata nie miałem w mojej opinii obowiązku składać deklaracji w Polsce ponieważ mieszkam, zarabiam i to co zarobię wydaję za granicą. Żadnego rezydenta itp. bzdetów nie posiadam a ewentualna abolicja tak mnie interesuje jak klimat w Australii. Wszystko na temat z mojej strony.

[ Ostatnio edytowany przez: vitek 18-02-2008 23:31 ]

The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

stokesay

Post #7 Ocena: 0

2008-02-19 04:28:45 (17 lat temu)

stokesay

Mężczyzna

Brawo, wiec chociaz nie rob niepotrzebnej zadymy, jesli nie masz nic wartosciowego do dodania, bo nawet nie potrafisz dobrze odczytac artykulu ktory sie Tobie podaje, a Twoja sytuacja a autora jest zgola odmienna. I mam dla Ciebie newsa. Dla Urzedu Skarbowego jestes osoba fizyczna, identyfikuje Cie numer NIP , jestes wiec polskim platnikiem dopoki sam tego nie zmienisz (czytaj wyzej). Jak rozumiem nie zamierzasz nabyc w Polsce nieruchomisci, auta, ani niczego co trzeba potem zglosic do US i chwala Ci za to. W tym przypdaku abolicja i inne przepisy podatkowe sprzed 1.01.2007 , faktycznie tyle cie interesuja 'jak klimat w Australii'. Tak samo jak ten temat, zwlaszcza ze nie znalazlem w zadnym z Twoich postow nic pomocnego (nie pierwszy raz zreszta)...
Cytat:
Nara

Do góry stronyOffline

vitek

Post #8 Ocena: 0

2008-02-19 11:20:59 (17 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

Ale gupoty wypisujesz. Wszystkie te strony z 'mądrymi' radami są niewiele warte bo jak widać na przykładzie powyżej każdy może dowolne bzdury wstawić do netu i nic się nie stanie. Dlatego ja wolę opierać się na oficjalnych przepisach. Btw. jak kiedyś wrócę do kraju (mało prawdopodobne ale możliwe) to na pewno kupię tam samochód (z Anglii raczej nie wezmę ze względu na niekompatybilność) a może i dom (jak mnie będzie stać) i ujadanie śmiesznych ludzików na pewno mnie od tego nie odwiedzie :-)

[ Ostatnio edytowany przez: vitek 19-02-2008 11:22 ]

The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

stokesay

Post #9 Ocena: 0

2008-02-19 15:00:33 (17 lat temu)

stokesay

Mężczyzna

To moze wstaw w koncu Twoje zrodla i 'oficjalne przepisy' ktorymi Ty 'wolisz sie opierac', bo na razie tylko podwazasz moje informacje i linki, ktore je potwierdzajaoraz gadasz o sobie (czyli nie na TEMAT).
Dla pelnej jasnosci oto linki (w Twoim jezyku 'dowolne bzdury ktore kazdy moze wstawic do netu'):
1
2

oraz temat:
Cytat:
Od 2005 mieszkam i pracuje w Anglii
W 2007r. kupiłem w Polsce działkę budowlaną, założyłem prąd i teraz nie wiem czy muszę sie rozliczyć z polskim US z dochodów uzyskanych w Anglii??W ubiegłym roku otrzymałem rezydenta podatkowego w GB

Mam nadzieje w koncu przeczytac od Ciebie cos kontekscie tematu, poparte Twoimi zrodlami. Jakakolwiek inna odpowiedz konczy dyskusje z mojej strony.
Pozdrawiam ;-)

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #10 Ocena: 0

2008-02-19 23:36:32 (17 lat temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

Cytat:

2008-02-18 16:17:24, Witia napisał(a):
Wymeldowanie się z RP nie ma nic do rzeczy. Ważne jest centrum interesów życiowych. A co to jest, to raczej nikt nie wie i wszystko zależy od urzędnika.

otoz centrum interesow zyciowych jest okreslone i wiaze sie z tym wszystko co jest niezbedne i swiadczy o normalnym funkcjonowaniu rodziny- czyli rodzina w komplecie, placone rachunki , szkolo etc etc
Cytat:

jesli w Polsce pozostala jego rodzina (zona, dzieci)

centrum interesow zyciowych nie zostalo przeniesione
Cytat:

lub jego wlasnosc (nabyta ziemia, mieszkanie etc) to centrum interesow zyciowych jest nadal Polska. US bierze pod uwage dwie rzeczy: gdzie jest zameldowany
Cytat:

wlasnosc nie ma wplywu na przeniesienie centrum interesow zyciowych - przyklad - posiadasz dom - nieruchomosc ale z cala rodzina jestes po za granicami a dom wynajmujesz .....centrum...masz za granica a nie w polsce ....a zameldowanie to juz wcale ...wystarczy napisac pismo do US ze sie zapomnialo/ nie wiedzialo i zalaczajac NIP 3 rozwiazac problem zameldownia , ktory zreszta jest zdecydowanie wyolbrzymiany
Cytat:

nie obowiazuje podwojny podatek.

nigdy nie bylo podwojnego podatku tylko metoda ktora nie pozwalala na odliczenie kosztow egzystencji w UK
Cytat:

Jesli nie wykazal dochodow polskiemu fiskusowi,uzyskanych w Anglii w latach 2005-2006 i nabyl ziemie

jesli jestes rezydentem podatkowym kraju innego niz polski - mozesz sobie kupowac co chesz - rozliczasz wg przepisow prawa miedzynarodowego i polski US nie ma nic do tego - jesli zaplacisz sosowne oplaty
Ludzie myślcie ....to nie boli !!

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,