MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Virgin Media i dwa kompy

« poprzednia strona

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 3 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kik1976

Post #1 Ocena: 0

2010-12-16 10:32:48 (14 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

ja mam zgloszone dwa kompy do neta w virgin i albo na kabel z rodzilaczem, albo na staly, albo na router. jednak komp musi byc rownei szybki, jak ten podlaczony na stale, bo inaczej, net tak moli, ze nic nie chodzi.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2010-12-16 10:37:04 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #3 Ocena: 0

2010-12-16 13:17:37 (14 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2010-12-16 09:00:46, Argosman napisał(a):
Chodzi o to, ze wspollokator sciaga cos na torrencie/eMule i "muli" mu lacze. Niestety angielski net jest swietny do sciagania, ale koszmarny jesli chodzi o dzielenie lacza z kims kto sciaga. Lacze jest niesymetryczne i o ile te 10MB DL wygladaja milutko, to 0,5MB UL juz nie, a tyle mniej wiecej od razu zajmuje kazdy program do sciagania zamulajac cale lacze. Jak wiadomo net dziala dwukierunkowo i nawet jesli ograniczysz przy pomocy najnowszych routerow pobieranie u wspollokatora, to udostepnianie jest ograniczone samo w sobie przez prowidera.
Krotko mowiac, sciagac moze conajwyzej jedna osoba na laczu a pewnie kazdy z doswiadczenia wie, ze dzialajacy torrent uniemozliwia praktycznie otwieranie stron www.
cos slabe te doswiadczenie masz... 8-)
1. w kliencie torrentowym ustawiasz limity, powiedzmy 5MB/10KB (d/u)
2. wiekszosc FW ma wpisane porty pod torrenta (z regoly 6884-89), wystarczy je zmienic na routerze i kliencie na inne
3. w zaleznosci od routera, mozna przyciac lacze sasiadowi, tylko po co? oprogramowanie samo dostosuje wielkosc transferu do potrzeb uzytkownikow
4. jesli chodzi o 'dwa rownie szybkie kompy'... to jeszcze tego nie slyszalem, by predkosc karty sieciowej (wbudowanej na plycie czy dolaczonej) byla zalezna od 'mocy' :-D niemalze od zawsze karty umozliwialy szybszy transfer anizeli dostepne lacza, standartem jest 100/400/1000MB
jakosc dzialania glownie zalezy od kontrolera sieci i nie ma nia wplywu predkosc dzialania procesora, bo do obslugi wystaczy nawet zabytkowy pIII lub athlon na skt.A

Do góry stronyOffline

LekarzDrzew

Post #4 Ocena: 0

2010-12-16 13:42:01 (14 lat temu)

LekarzDrzew

Mężczyzna

Z nami od: 28-12-2009

Cytat:

Krotko mowiac, sciagac moze conajwyzej jedna osoba na laczu a pewnie kazdy z doswiadczenia wie, ze dzialajacy torrent uniemozliwia praktycznie otwieranie stron www.

Pierwsze slysze. .

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #5 Ocena: 0

2010-12-16 14:05:29 (14 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Cytat:

2010-12-16 10:37:04, sniper00 napisał(a):
jeśli masz porządny router, to możesz stworzyć czarną listę programów (usług i portów z których korzystają), tak aby nie było możliwe ściąganie i wysyłanie przy pomocy p2p, lub najzwyczajniej w świecie dogadać się z jegomościem, że nie jest jedynym użytkownikiem sieci, i jeśli planuje ciągnąc pliki, to niech włącza p2p na noc.

Właśnie wyłączyłem mu uTorreta, bo pojechał do pracy i ściągały się 2 filmy, zajmując całe łącze. Gdy wróci, moja reakcja będzie przypominała zachowanie aktora grającego Hitlera w filmie "Der Untergang" ;-)
Cytat:

2010-12-16 10:37:04, sniper00 napisał(a):
Ewentualnie można mu przypomnieć, że jest to nielegalny proceder i oprócz odcięcia od sieci, można dostać spory rachunek do zapłacenia z RIAA...

Można podać mi do tego jakiś artykuł? RIAA to firma amerykańska, więc czy ściąganie polskich filmów ma jakieś znaczenie?
A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Post #6 Ocena: 0

2010-12-16 14:22:29 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Argosman

Post #7 Ocena: 0

2010-12-17 07:23:34 (14 lat temu)

Argosman

Mężczyzna

Z nami od: 07-09-2010

Cytat:

2010-12-16 13:17:37, clockwork_orange napisał(a):
cos slabe te doswiadczenie masz... 8-)
1. w kliencie torrentowym ustawiasz limity, powiedzmy 5MB/10KB (d/u)

Moje doswiadczenie jest czysto praktyczne i nie interesuje mnie teoria, ktora mowi, ze w kazdym programie mozna ustawic limity. Wiem jak wprowadzic te ustawienia w eMule, czy Torrencie i wiem tez ze to nie dziala. Mnie chodzi o praktyke. Wszyscy moi znajomi w okolicy korzystaja z Virgin i maja ten sam problem, wiec uznaje to za typowe dla lacza. Sciaganie plikow na jednym kompie uniemozliwia korzystanie z netu na pozostalych. Malo tego, charakterystyczne jest to, ze dzialajacy torrent (przy srednim transferze) potrafi tak zamulic kompa, ze niezbedny jest restart. To oferuje Virgin. Nie chodzi mi o lacze w Polsce, gdzie np. moj brat ma symetryczne lacze w sieci osiedlowej z DL 5MB i UL 5 MB! Mowimy tutaj o specyfice lacza Virgin, ktore nie nadaje sie do sciagania. Albo inaczej - nadaje, ale albo sciagasz albo surfujesz. Jesli potraficie wycisnac z tego lacza cos wiecej, to podzielcie sie informacjami, ktorych chetnie wyslucham i z pewnoscia skorzystam. Nie jestem informatykiem i na pewno bede wdzieczny za wszelkiego rodzaju informacje.

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #8 Ocena: 0

2010-12-17 11:37:46 (14 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2010-12-17 07:23:34, Argosman napisał(a):

Moje doswiadczenie jest czysto praktyczne i nie interesuje mnie teoria, ktora mowi, ze w kazdym programie mozna ustawic limity. Wiem jak wprowadzic te ustawienia w eMule, czy Torrencie i wiem tez ze to nie dziala. Mnie chodzi o praktyke. Wszyscy moi znajomi w okolicy korzystaja z Virgin i maja ten sam problem, wiec uznaje to za typowe dla lacza. Sciaganie plikow na jednym kompie uniemozliwia korzystanie z netu na pozostalych. Malo tego, charakterystyczne jest to, ze dzialajacy torrent (przy srednim transferze) potrafi tak zamulic kompa, ze niezbedny jest restart. To oferuje Virgin. Nie chodzi mi o lacze w Polsce, gdzie np. moj brat ma symetryczne lacze w sieci osiedlowej z DL 5MB i UL 5 MB! Mowimy tutaj o specyfice lacza Virgin, ktore nie nadaje sie do sciagania. Albo inaczej - nadaje, ale albo sciagasz albo surfujesz. Jesli potraficie wycisnac z tego lacza cos wiecej, to podzielcie sie informacjami, ktorych chetnie wyslucham i z pewnoscia skorzystam. Nie jestem informatykiem i na pewno bede wdzieczny za wszelkiego rodzaju informacje.
toz napisalem tobie: dajesz download na polowe szybkosci lacza (5MB) i upload na 10KB (50 razy mniej) - zaleta jest jeszcze to, ze torrent prawie nie wysyla danych (caly upload idzie w wyszukiwanie seedow)
inna sprawa, to usuwaj z klienta rzeczy sciagniete lub zastopuj - one tez 'marnuja' upload...

odnosnie zamulania kompa - to nie torrent zamula, a dysk na ktorym dane sa zapisywane... tu mozesz albo zwiekszyc bufor (cache) w kliencie lub zdefragmentowac partycje, a najlepiej zapisywac na innym dysku niz systemowy (o ile masz dwa i wiecej dyski, nie partycje)

[ Ostatnio edytowany przez: clockwork_orange 17-12-2010 11:46 ]

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,