MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Podłączenie routera - POMOCY

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

charisma

Post #1 Ocena: 0

2007-05-23 19:40 (18 lat temu)

charisma

Z nami od: 23-05-2007

Witam

Mam problem. Chciałabym podłączyc router ale mój landlord i ja nie mamy pojęcia jak to zrobic. Czy kazda z firm zezwala nto czy sa u niektórych dostawców jakies ograniczenia z tym związane, na co powinnam zwrócic uwage wybierając router.

prosze o prosta odpowiedź bo z komputerami mam rzadko do czynienia

Pozdrawiam
Anka:-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

_Steve_

Post #2 Ocena: 0

2007-05-23 19:55 (18 lat temu)

_Steve_

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2007

To zależy jaki masz dostęp do internetu. Jeżeli taki, jak w polce np. Neostrada, to najlepszy były router ADSL.
Musisz napisać coś więcej.
Jaki internet (skąd)
Jaki macie router

Do góry stronyOffline

Strona WWW

marcinb

Post #3 Ocena: 0

2007-05-23 20:02 (18 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

router do gniazdka telefonicznego ktorym dostarczany jest interenet. potem kabel sieciowy do kompa i to wszystko. a jesli to router wifi to podaj marke i model. wtedy cos wymyslimy.
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

boozer

Post #4 Ocena: 0

2007-05-23 22:01 (18 lat temu)

boozer

Z nami od: 21-05-2007

czasmi jezeli kupujesz router prywatnie trzeba go skonfigurowac do twojego internetu.wszystko powinno byc wyjasnione w instrukcji.musicie tez wiedziec w jaki sposob chcecie z niego korzystac np.podlaczenie z kablem i bezprzewodowo.jak z kablem to router do telefonicznego gniazda i network przewod do kompa,a jak bezprzewodowo to potrzebujesz wireless adaptor aby utworzyc siec bezprzewodowa.

Do góry stronyOffline

_Steve_

Post #5 Ocena: 0

2007-05-23 22:27 (18 lat temu)

_Steve_

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2007

nie wiem jak to jest rozwiązane w UK, ale czy w gniazdu telefonicznym jest normalnie sygnał "sieci"? Czy jest to rozwiązywane tak jak w Polsce?

Bo jeżeli tak jak w Polsce, to sam router nie jest wystarczający. Jeżeli internet jest doprowadzany ADSL tak jak neostrada, to potrzebny jest router z wbudowanym modemem ADSL - a to jest różnica

Może się czepiam, ale może mi ktoś wytłumaczyć jak tam jest ten internet dostarczany?

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2007-05-23 22:56 (18 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Oczywiscie, ze internet "nie siedzi" sam z siebie w gniazdku i trzeba po pierwsze zamowic usluge. Po drugie miec odpowiedni router np ADSL. Po trzecie skonfigurowac go pod danego uslugodawce i wpisac uzytkownika i haslo, ktore umozliwi polaczenie do sieci.

Inna para kaloszy moze byc internet z kablowki.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

AndrzejW

Post #7 Ocena: +1

2007-05-23 23:49 (18 lat temu)

AndrzejW

Mężczyzna

Z nami od: 04-04-2007

Trochę się bałaganu zrobiło w tym poście.
Więc najpierw do _Steve_:
Internet jest dostarczany specjalnym kablem lub przez linię telefoniczną.

W obu wypadkach operatorzy oferują cały pakiet usług: internet, telefon i telewizję (również przez łącze telefoniczne).

Główni operatorzy to w tej chwili BT na łącza telefoniczne oraz Virgin na łacza kablowe.

Ciekawostką jest fakt, że o ile łacze telefoniczne masz z BT, to dostawcą internetu na tym łączu może być dowolna inna firma. Płacisz dwa rachunki - BT za linię i operatorowi za internet.

Większość umów jest zawierana na conajmniej 12 miesięcy (co może być dużym utrudnieniem).
Łącza telefoniczne wymagają routera ADSL. Virgin dostarcza własny modem w tyjściem RJ (LAN).

zestawienie operatorów jest np. na http://www.broadband.co.uk/

teraz do charismy:
Nie napisałaś, czy masz już łącze i tylko potrzebujesz routera, czy dopiero się przymierzacie do podłączenia.

Jeśli macie, i jeśli jest podłączone do linii telefonicznej to trzeba wyszukać dowolny router ADSL (na pudełku będzie napisane router i ADSL :-D ) jeśli internet ma być bezprzewodowy to dodatkowo na pudełku musi być napisane Wi-Fi :-D a komputery muszą być wyposażone w odpowiednie (bezprzewodowe) karty sieciowe.
Samo podłączenie jest w miarę proste - trzeba wykonać punkt po punkcie polecenia z instrukcji (lub zaprosić znajomego na kawę).

Nie spotkałem się z ograniczeniem ze strony operatora na ilość komputerów podłączonych w domu.

[ Ostatnio edytowany przez: AndrzejW 23-05-2007 23:53 ]

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2007-05-24 07:32 (18 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Ja tylko dodam, ze jest tez troche operatorow, z ktorymi umowy sa miesieczne i sa przedluzane automatycznie, jesli nie da sie wypowiedzenia.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

charisma

Post #9 Ocena: 0

2007-05-24 07:37 (18 lat temu)

charisma

Dzięki za informacje. napisałam juz do mojego landlord'a maila z prosbą o podanie wszelkich mozliwych informacji, chociaz wątpię żeby on sam wiedział jak ma neta podłączonego, bo to człowiek który żyje z głową w chmurach:-P

Mam jeszcze jedno pytanie czy jak kupie ten router ADSL to on juz będzie do każdego rodzają łącza pasował(nawet takiego które juz ma modem). Moje pytanie może się wydawac naiwne ale ja o tym zielonego pojęcia nie mam. Miejcie więc do mnie cierpliwość.

Jak tylko będe cos wiedzieć to dam wam znać, bo jak na razie to wiem że on ma broadband, czyli o ile dobrze rozumiem neta bezprzewodowego bez modemu, ale jeszcze sie upewnie
Pozdrawiam
Anka:-]

[ Ostatnio edytowany przez: charisma 24-05-2007 10:04 ]

Do góry stronyOffline

charisma

Post #10 Ocena: 0

2007-05-24 07:52 (18 lat temu)

charisma

Dodam jeszcze tylko że kabla na pewno ciągnąc nie będziemy bo był by o wiele za długi więc jedynym wyjściem jest router Wi-Fi , tak?;-)

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,