|
|
---|---|
vlade | Post #1 Ocena: 0 2007-01-28 21:34 (18 lat temu) |
Z nami od: 01-04-2006 |
czy ktoś z forumowiczów dzielił net za pomocą routera na 3 kompy
jesli bylby tak miły i podzielił sie wskazówkami jak to zrobic zanim co kolwiek zrobie chcialbym zasiegnac jezyka, moj rozumowanie jest takie: kupuje router/instluje za filtrem i za modemem z tiscali/ i niby powinno dzialac tyle ze zastanawia mnie czy musze na cos zwrocic uwage za wczasu kupujac routera/ nie wiem czy wazne jest ze z modemu mam wyjscie na usb do kompa/ a znalazlem kilka na necie router-ów co nie maja wejsca na usb albo maja ale inne gniazdo moze by ktos kto wie jak to zrobic nie tylko w teorii zostawil kilka rad abym nie umoczył pozdrawiam slawek |
Redakcja | Post #2 Ocena: 0 2007-01-28 22:08 (18 lat temu) |
Z nami od: 19-04-2003 Skąd: Londyn |
Czesc,
Zakladam ze to modem z pakietu i nie ma tam gniazda sieci LAN a to oznacza ze router ktory chcesz kupis musi byc ADSL, co oznacza ze to modem i router a nie tylko router. Majac router ADSL oczywiscie wykluczasz modem tiscali czyli; gniazdo w scianie - filtr - router ![]() jeseli mosem ma gniazdo pod LAN to wystarczy router typu DSL i wtedy; gniazdo w scianie - filtr - modem - router, oczywiscie. Nie sa to najtansze routery ale ja zawsze polecam NETGEAR tak dla LAN jak i WiFi. |
vlade | Post #3 Ocena: 0 2007-01-28 23:19 (18 lat temu) |
dzieki
to moze jeszcze sie zapytam jak juz kupie asdl modem to pewnie musze go zarejestrowac tzn podac serial number do dostawcy jako ze zastepuje ten porzedni/ a reszta kompów leci od routera i musza instalowac oprogramowanie ale juz zakupionego asdl routera. asdl router bedzie mial jakies swojego rodzaju ip i kazdy z nas bedzie mial ip przypisny przez router/administratora np. mnie czy cos mi sie myli. I kolejne jesli mam haslo na tiscali to ono jest przypisane do modemu z tiscali i bedzie po zmianie serial number przepisane na asdl router(z modemem). i moze skorzystam i sie spytam o opinie jeszcze czy jak poradzilem sobie z dzieleniem netu za pomoca dwoch kart w kompie to i czy tu w miare wszystko przebiega nie trudniej niz w/w i moge liczyc ze pojdzie mi gladko, nie jestem z branzy i nie znam "magicznych" hasel czy raczej ustawien recznych jak cos nie wychodzi. nie lubie sleczec nad czyms godzinami a jak juz to wolalbym sie optymalnie przygotowac aby mnei jakis smieszny trick nie zblokowal ![]() pozdrawiam i dzieki jeszcze raz za wczesniejsze info |
djrexy | Post #4 Ocena: 0 2007-01-28 23:51 (18 lat temu) |
Z nami od: 08-10-2006 Skąd: Wisbech |
hasło z tiscali nie jest przypisane modemowi-to raz
zobacz pod routerem ADSL jakie jest ip(powinno byc na naklejce)-to dwa wpisz ten adres w przeglądarce internetowej,wejdz w ustawienia routera i tam wpisz login i haslo z tiscali-to trzy zakoduj sygnał w przypadku WI-FI,najlepiej na WPA-TKIP-to cztery |
Redakcja | Post #5 Ocena: 0 2007-01-29 00:00 (18 lat temu) |
Nic nie musisz robic/dzwonic do tiscali. Router do zasilania, kabel sieciowy router - PC, potem IE czy FF w adres 192.168.0.1 (dla netgear) i juz masz admina [ admin, (domyslne haslo; password)] Na dzien dobry wita Cie "wizard" ktory zapyta o dane z dostawcy (tiscali), [user/account name (adres email z tiscali) i password] i juz.
Kazdy kolejny "klient" (komputer) na kablu dostanie IP/DNS itd od routera i to wszystko. Nie zapomnij o zabezpieczeniu WiFi. domyslnie nie jest zapezpieczona a siec WiFi dla netgear nazywa sie Netgear. Cala konfiguracja w panelu routera ![]() Powodzenia Maciek |
|
|
marcinb | Post #6 Ocena: 0 2007-01-29 01:10 (18 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark on Trent |
przeszedlem teraz na tiscali i przyslali mi modem ktory jest do niczego nie potrxzebny jesli masz router z modemem ASDL.
mam Bielkina - nie instalujesz zadnego programu. zasilanie + kabel z bt gniazdka do routera. ip 192.168.2.1, zakladasz mac-i dla kompow w sieci i leci. na poczatku zabawy z netem mialem problemy z ip, cos zle ustawilem i takie tam. UWAGA - GG nie dziala pomiedzy 18-23 ze wzgledu na Fair Usage Policy, Skype za to chodzi - zielonego pojecia dlaczego ![]() na 3 kompy 2mb to min. poz, Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|
vlade | Post #7 Ocena: 0 2007-01-29 13:14 (18 lat temu) |
dziekuje wszystkim za informacje
po tym co przeczytalem rozjasnilo mi sie i teoretycznie nie widze problemu teraz czas na praktyke pozdrawiam slawek |
vlade | Post #8 Ocena: 0 2007-01-29 13:20 (18 lat temu) |
wiesz ze mam ten sam problem z gg i oczywiscie skype smiga, ale pojawilo mi sie to dopiero jakis miesiac temu , pomyslalem ze moze cos z gg lub jakis wir, ale z tego co piszesz to cos odgornie, moze nie wszyscy maja takie doswiadczenia ??
Cytat: 29-01-2007, Anonim wrote: przeszedlem teraz na tiscali i przyslali mi modem ktory jest do niczego nie potrxzebny jesli masz router z modemem ASDL. mam Bielkina - nie instalujesz zadnego programu. zasilanie + kabel z bt gniazdka do routera. ip 192.168.2.1, zakladasz mac-i dla kompow w sieci i leci. na poczatku zabawy z netem mialem problemy z ip, cos zle ustawilem i takie tam. UWAGA - GG nie dziala pomiedzy 18-23 ze wzgledu na Fair Usage Policy, Skype za to chodzi - zielonego pojecia dlaczego ![]() na 3 kompy 2mb to min. poz, |
Redakcja | Post #9 Ocena: 0 2007-01-29 14:11 (18 lat temu) |
|
|